Berta Sándor

A jövő otthonában mindent automatika vezérel majd

A Samsung lakásautomatizálási rendszerével az okostelefonról vezérelhetővé válik minden otthoni készülék.

A Samsung szerint a jövő otthonában minden termék összekapcsolódik egymással és egy egységes platformot alkot. Videó falak, ívelt Ultra HD felbontású TV-k és távvezérelt digitális háztartási gépek lesznek benne. Mindezek kommunikálnak egymással, így okostelefonról, táblagépről és televízióról is lehet őket irányítani. Az ezeket vezérlő megoldást a januári Consumer Electronics Show keretében mutatta be a társaság, s most elsőként Dél-Koreában és az Amerikai Egyesült Államokban vált elérhetővé. A szoftver később más országokban is hozzáférhető lesz. A Smart Home lehetővé teszi, hogy a felhasználók bármely okostelefonról egy program segítségével vezérelhessék az otthonukban található kompatibilis készülékeket, de ehhez az kell, hogy azok is csatlakozzanak a WLAN-hálózathoz.


A lakásban okos LED lámpákat, a táblagéppel és az ívelt tévével is összekötött játékkonzolt, a konyhában pedig interaktív asztalt helyeztek el, amin digitális tartalmak (receptek, vagy akár a legfrissebb újságok) olvashatók. A padlót robotporszívó tisztítja, a mosógép állapotát Wi-Fi-n keresztül követhetjük nyomon. Az okostelefonunkkal készített fényképeket a nyomtatóhoz hozzáérintve nyomtathatjuk ki, a bejövő hívásokat pedig szintén érintéssel irányíthatjuk át az NFC vezetékes telefonra. A fürdőszobai mérleg Bluetooth-on keresztül automatikusan elküldi tömegünket egy egészségügyi programnak, ami folyamatosan frissíti az edzéstervet.

Az alkalmazással minden csatlakoztatott eszköz, például a televízió, a világítás, számos háztartási berendezés, egyszerre kikapcsolhatóvá válik. Erre a felhasználóknak az év második felétől lesz lehetőségük. A táblagépeken keresztül lehetőség van a különböző gépek energiafelhasználásának megfigyelésére. A Smart Home jelenleg Dél-Koreában csak a 2014-ben piacra dobott okostelevíziók, a Q9000 klímaberendezés, a Bubbleshot 3 W9000 mosógép és a Gear 2 okosóra távvezérlését támogatja. A távlati célok között szerepel a robotporszívók és a Gear Fit fitneszkarkötő támogatása. Az USA-ban a támogatott termékek között vannak az aktuális tévék, a Gear 2, egy mosógép (Smart Front Loading Washing Machine) és egy hűtőszekrény (Smart French Door). Az alkalmazás bármelyik olyan eszközre feltelepíthető, amelyen az Android 4.0 vagy frissebb operációs rendszer fut.


A dél-koreai óriáscég februárban szabadalmi megállapodást kötött a Ciscóval és ebben fontos szerepet játszottak az intelligens háztartási technikák. A Cisco számos olyan szabadalommal rendelkezik, amelyek lefedik ezt a területet, valamint a dolgok internetjét (IoT).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #10
    "marhaság. Annyira ki leszünk szolgáltatva a technológiának, hogy egy áramszünet esetén még a házból sem fogunk tudni kijönni."

    En pont igy jartam a siemens demo kamionjaval 16 eve. A tuzhely lcd-jen kerestuk a teafozes programot (sima ki-bekapcsolas nem volt) amikor kekhalalos lett a win98. A gep egy fal moge volt becsavarozva, az ajtok meg csak elektronikusan voltak nyithatoak. Vegul a biztositek le, fel, win98 boot+checkdisk utan sikerult kimenni az ajton. Nem vartam meg, hogy megtalaljak a teafozest.

  • tomboy013 #9
    Androiddal király lesz. Folyton úrja indulna az egész ház, meg minden negyed órával később reagálna a parancsra =D Jah meg minden fél évben új rendszert kéne vásárolni mert a új szoftver már nem támogatná a régi hardvert xD
    Egyébként szép elgondolás, csak a biztonsági részre fokozottan kell figyelni. Egy hátránya van ennek a folyamatos elgépiesedésnek. Annyira el fogunk butulni és kényelmesedni, hogy egy komolyabb globális katasztrófa hatására(ami elpusztítja az elektromos hálózatot) egyszerűen kihalhatunk mert semmihez sem fogunk érteni(bár ez a világ nagy részére más most is elmondható). De ez majd ugye csak akkor lesz probléma addig a kutyát nem érdekli még üzletet lehet ebből csinálni és persze baromi kényelmes is az egész.
  • Macropus Rufus #8
    marhaság. Annyira ki leszünk szolgáltatva a technológiának, hogy egy áramszünet esetén még a házból sem fogunk tudni kijönni.
  • dundiego86 #7
    És íme a skynet :D
  • NEXUS6 #6
    A lakásban amikor kitör a "kékhalál": kérjük bútoljon újra a rencert, menjen ki a lakásból, zárja be az ajtót és újra lépjen be.
    Ha nem tud belépni, kérjük hívja telefonos ügyfélelhárító rendszerünket.
    Köszönjük!
    XD
  • paj01 #5
    Hát a mosógépet vélhetően nem arra használod, hogy felrakd az angry birds mind a 83 részét, meg intenzív netezésre, tartalmak letöltésére, szóval nem hiszem, hogy gond lenne.
  • mr9 #4
    Szerencsekerék lesz: vagy kimossa vagy nem
  • cloud.strife #3
    Szerencse hogy a Miele, aki egy pöttyet komolyabb cég már vagy 8 éve megcsinálta a maga @Home dolgát, igaz akkoriban telefonhívással meg SMS küldéssel lehetett vezérelni a 100x jobb minőségű mosógépeket, sütőt, stb....

    Egy androidos háztartási gépre gondolva a hátamon is feláll a szőr. Majd egy hónap múlva belassul a mosógép is vagy mi? :D:D:D
  • Lazarus #2
    lecsapod a főmegszakítót
  • hartmano #1
    Egyszer keveredjen meg,vagy vesszen el az adat, hekkeljék meg. Azért kéne valami biztonsági korlát is ezekbe a berendezésekbe,ami leállítja őket,ha meghülyülnek.