Berta Sándor

Nagy-Britanniában eladnák a lakosság egészségügyi adatait

Az NHS brit egészségügyi hivatal összegyűjtené, majd értékesítené a szigetország összes lakójának egészségügyi információit. Az adatokat biztosítótársaságok és gyógyszergyártó cégek vásárolhatják majd meg.

Az elképzelésről a The Guardian számolt be és óriási felzúdulást váltott ki, néhány óra alatt 900 felhasználó bírálta a javaslatot. Az ötlet lényege, hogy az NHS létrehozna egy anonim online adatbázist, ahol az emberek különböző betegségekkel és egészségügyi kockázatokkal (pszichés problémák, rák, ivási és dohányzási szokások stb.) kapcsolatos adatait gyűjtenék össze a háziorvosok és a kórházak aktáiból, melyeket digitalizálnának majd eladnának. Korábban még soha nem történt olyan, hogy egy nemzet összes lakosának teljes kórtörténetét egy helyen tárolták volna.

A program támogatói azzal érvelnek, hogy az új platform felgyorsíthatja a gyógyászat fejlődését, könnyebben kiszűrhetők a mellékhatások, és ezáltal életeket menthet, az adatvédelmi szakemberek ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki a túlzott és átfogó adatgyűjtés miatt. A kritikák között van, hogy senki sem tudja majd, kik férhetnek hozzá a személyes információihoz és azokat miként használják fel. Az adatbázis a tervek alapján már a nyáron elérhető lesz a világhálón és az ott tárolt fájlokhoz hozzáférést szerezhetnek az egyetemi kutatóintézetek, a biztosítótársaságok és a gyógyszergyártók. Az egészségügyi adatlap tartalmazza majd az illető egészségügyi azonosítóját, születési időpontját, irányítószámát, etnikumát és nemét, mindezekhez egy hamis nevet rendelnek.

A nyilvántartás működését a HSCIC nevű brit központ fogja felügyelni. A szervezet közölte, hogy csupán egy kicsi, elméleti kockázata van a projektnek, annak, hogy egyes betegek azonosíthatók lesznek. Ennek oka, hogy a biztosítótársaságok és a gyógyszergyártók már most is rendelkeznek egészségügyi adatokkal, így ezeket összekapcsolhatják a betegek aktáival. "Rengeteg adat birtokában lehetséges lehet az egyes emberek azonosítása, ez csupán attól függ hogyan használják az adatokat. De véleményem szerint ez apró, teoretikus kockázat" - nyilatkozta Mark Davies igazgató.


A közvélemény megnyugtatására az NHS England 26 millió háztartásnak küldött tájékoztatót "Better Information Means Better Care", azaz a több információ jobb kezelést jelent címmel, melyben leírják, hogy az adatbázist megosztják külső kutatókkal és egyéb szervezetekkel, kivétel, ha az emberek nem jelzik ennek ellenkezőjét saját háziorvosuknál. Vezető kormányzati és egyetemi tanácsadók szerint azonban egy ilyesfajta szabályozás egyértelmű adatvédelmi irányelvek nélkül súlyos kérdéseket hagy nyitva és a bizalmat alapjaiban rombolja.

Az NHS tanácsadócsapatában ülő Julia Hippisley-Cox professzor szerint a megoldásnak ugyan vannak előnyei, de a pácienseknek le kell tudniuk kérdezni, hogy ki és milyen célból kezeli az adataikat, illetve létre kell hozni egy egyszerű rendszert, ahol a megosztásról rendelkezhetnek. Az ezt ellenző Davies szerint viszont nincs szükség független ellenőrzésre, attól tart, hogy 50 millió auditor nézne át folyamatosan a válla fölött, ezzel Anglia teljes lakosságára utalva. Véleménye szerint a betegek érdeke az adatbázis megnyitása a kereskedelmi cégek számára, és már most is vannak magánkórházak és egyéb vállalatok (pl. a Virgin), melyek betegadatokat vásárolnak az NHS-től. Szerinte a trend folytatódni fog mindaddig, amíg ebből a betegellátásnak előnye származik, de elfogadja, hogy vitát kell nyitni a kérdésről.

Egy vizsgálat szerint már most komoly adatkiadások történtek, például Wales kormányzata 11 000 rákos beteg személyes adatait biztosította a kezelés módja és várakozási idők megállapításához, és ezek között volt a nevük, címük és születésük ideje is. Egy másik esetben több ezer, az NHS kórházaiban szülő nő adatait használták fel egy anyasági adatbázis létrehozásához. A páciensek neve és címe most is kikérhető, a kutatóknak ennek lekérésére további információkérés miatt van lehetőségük.

Az emberek közül sokan attól tartanak, hogy az egészségügyi és más adataik miatt hátrányos helyzetbe kerülnek a munkahelyeiken vagy egy életbiztosítási szerződés megkötésekor. Phil Booth, a betegeket képviselő medConfidential koordinátora szerint csak idő kérdése egy katasztrófa bekövetkezte. Véleménye szerint az adatlekérés öt indoka túl széles kört ölel át; ezek a gyógyítás javítása, egészségügyi intelligencia, auditálás, egészségügyi kutatás és a szolgáltatások jobb tervezhetősége. "A hivatalnokok bizonygatják, hogy mindezt kutatási célból és a kezelés javítására teszik, de már az első adatok feltöltése előtt nyilvánvaló a nem-orvosi, nem kutatási célú felhasználás." Szerinte ennek az óriási, minden orvosi bejegyzést tartalmazó központosított adatbázisnak potenciálisan korlátlan a felhasználási területe.

Az NHS még a héten közzéteszi saját értékelését a titoktartási kockázatokról és kiemelik, hogy az adatbázis célja "gazdasági növekedés elérése azáltal, hogy Anglia az egészségügyi kutatások világszinten vezető országává válik". Kiemelik, hogy az ezzel kapcsolatos vitának tényeken kell alapulnia, a különböző adatok kezelésével kapcsolatos bonyolult módszer alapos megértésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sajátvéleményem #9
  Elképesztő disznóság.
  Márt az ötletért is életfogytiglant adnék az érdekelteknek.
 • nextman #8
  Sztalin sem talalhatta volna ki jobban a rendszert, gratula a britteknek :)
 • Skiper #7
  Ebben a legjobb, hogy a gyogyszergyartok pontosan tudni fogjak, mely gyogyszerek aran mikor, mennyit kell emelniuk, hiszen az elni akaro, minden adatukkal kiszolgaltatott emberek ugyis meg fogjak venni azokat
 • kvp #6
  "mi az, hogy el kell kéni? azt mondják tán, lécci add már ki az adatokat?"

  Nem, penzert adjak el oket annak aki fizet. Errol szol a cikk. A lenyeg az, hogy nem csak egy biztosito, hanem barki hozzaferhet barmihez, mivel angiaban az egyeszsegugyi azonositot hasznaljak szemelyi szamnak, igy gyakorlatilag minden eladott adat melle nevet nem, csak a szemelyi azonosito kodot adjak. Igy gyakorlatilag barmely ceg, amelyiknek meg kellett adni ezt a kodot (pl. egy szolgaltatas regisztraciojakor), kepes lesz lekerni az adott ugyfele osszes orvosi adatat.

  Magyar valtozatban ez kb. azt jelentene, mintha egy bemondott szemelyi szamra par forintert az allam odaadna az illeto osszes leletet barkinek. (meg jo, hogy itthon meg nincs ilyen nyilvantartas) Angliaban ezt ugy latszik komolyan gondoljak.

  "Az ezt ellenző Davies szerint viszont nincs szükség független ellenőrzésre, attól tart, hogy 50 millió auditor nézne át folyamatosan a válla fölött, ezzel Anglia teljes lakosságára utalva"

  Ebbol latszik Az otlet kitalaloi egyertelmuen felnek a lakossagtol, mert tisztaban vannak vele, hogy ez az embereknek biztosan rossz lesz. Viszont rengeteg penzt hozhat az ertekesitest iranyitok zsebebe.
 • Ender Wiggin #5
  @kvp: mi az, hogy el kell kéni? azt mondják tán, lécci add már ki az adatokat? ez nem így működik magyarországon legalábbis, jelenleg. meg aztán a biztosítónak minek ezek az adatok? egy komolyabb biztosítás megkötése előtt amúgy is el kell végeztetni mindenféle vizsgálatokat a biztosító kérésére. akkor minek a korábbi betegségek listája, hiszen minden kiderül.
  a betegségek és kezelések kódlistája viszont elérhető az OEP oldalán (sőt az is, hogy miért hány pont illetve forint jár).
 • kvp #4
  "úgy a biztosító sem tud belépni az adatbázisba."

  Pont az a lenyeg, hogy nem is kell belepni. Eleg elkerni az adatokat (nev nelkul), majd az azonositokat a sajat adatbazisban levo azonosito + nev, cim adatokkal osszefesulni. Mivel a biztositoknak es a tobbi erintett felnek mar megvan a bete neve, cime es azonositoja, ezert csak a betegseg + azonosito adatbazist kell elerniuk.
 • kamionosjoe #3
  Nagyon jó cikk!
  "hello world"
 • Ender Wiggin #2
  hol kérdezed le? ahogy az orvosi rendelőben lévő szoftverrel sem tudsz semmit lekérdezni (a program annyit tud, hogy a beütött taj számot megnézi és ha létezik, akkor elfogadja a kezelést), úgy a biztosító sem tud belépni az adatbázisba.
 • Sir Quno Jedi #1
  Páz. Ha megvan az egészségügyi azonosítója az ügyfeleknek (márpedig megvan) a biztosítóknál stb., akkor onnan egy 1xű lekérdezés és meg is van minden ügyfelük személyazonossága mellé az összes eleddig "titkos" adata és kb. minden róla, még az is, hogy mikor sz@rt reggel. Mindez nem igényel különösebb szakértelmet, nem kellenek hozzá hackerek stb. Gratulálok a "teoretikus" kockázat jelzőhöz az agyhalott laikus fattyúnak.

  Így lehet megvezetni sokmillió embert, miközben a szakemberek a fejüket fogják...