Berta Sándor

Olcsóbbak lesznek a Chromebookok

A Google már a karácsonyi időszakra készül és ezért egyrészt módosította a Chrome OS-t, másrészt a partnerei csökkentették a Chromebookok árát, hogy még vonzóbbá tegyék a készülékeket a vásárlók számára.

A keresőcég az operációs rendszer új verzióját telepítette a Chromebookokra. A szoftver a bekapcsolás után egy egyszerű bejelentkező képernyőt mutat. Az új tab menüpontot is módosították azért, hogy megkönnyítsék a telepített webes alkalmazások, a könyvjelzők és a leglátogatottabb oldalak listájának a kezelését. A menüpontban új hivatkozásokat helyeztek el, amelyek segítségével közvetlenül előhívhatók a fájlmenedzser, a zenei alkalmazások és a Chrome Web Store rendszerében megtalálható játékok.

A másik fontos újdonság, hogy a Google két partnerével, a Samsunggal és az Acerrel közösen csökkentette a Chromebookok árát. A WLAN-modullal ellátott eszközök, például az Acer AC700-1099 349 dollár helyett 299 dollárba kerülnek, míg a Chromebook 5-ös sorozatú modellek WLAN-os változatai 429 helyett 349,99 dollárért, a 3G-s változatok pedig 499 helyett 449,99 dollárért vásárolhatók meg. A Samsung piacra dob egy fekete színű, 5-ös sorozatú Chromebookot is, igaz, ez csak az Egyesült Államokban lesz kapható.


A készülékek az Intel kétmagos Atom processzoraira épülnek, 2 gigabájt RAM-mal és egy 16 gigabájtos SSD-meghajtóval szerelték fel őket. (A készülékekbe hosszú távon Atom helyett Core i processzorok kerülnek majd.) Az Acer modelljei 11,6, míg a Samsungé 12,1 collos kijelzőket kaptak. Az árcsökkentésre mindenképpen szükség volt, hiszen a Chromebookok a netbookokhoz képest meglehetősen drágának számítottak, ráadásul a Chrome OS csak online kapcsolatban teljes értékű, internetelérés nélkül korlátozott funkciókat kínál.

A Google a vállalati és az oktatási piacon remél sikereket a Chromebook számítógéptől, mivel a számítógépes felhőben dolgozó gép karbantartása rendkívül olcsó és egyszerű, a biztonsági- és programfrissítések telepítésével a felhasználónak nem kell törődnie. A Google rendszer architektúrája a vírustámadások ellen védve van, mivel az alaplapra épített TMP Trusted Platform Module hardverelem segítségével a gép minden egyes bekapcsoláskor ellenőrzi a rendszer integritását. Amennyiben az ellenőrzés veszélyt tár fel, a számítógép a rendszer szoftver egy biztonságos, memóriába beégetett verzióját indítja el. A termékek megvásárolhatók az októberben megnyílt első Google Store áruházban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alexease #3
    Akkor ott a Live/SkyDrive, az 25GByte-ot ad;)
    Tudom, az Microsoft, azt nem divatos szeretni, de hat akkor is 25GByte:)))
  • conjurer #2
    Azért nem olyan vészes az az 1024mb. Például 800x600-nál kisebb képeket nem számolja bele. (nekem 15000 ilyen van a Picasa albumomban) Amúgy meg nem olyan veszélyes összeg kiterjeszteni, 20 GB $5.00 USD évente, 80 GB $20.00 USD évente...
    Annyit ér a felhő, ha valaki intenzíven használni akarja.
  • B0nFire #1
    Aztán jó lenne, ha azt az 1024 MB tárhelyet a Google kiterjesztené, ha már mindenáron a felhőbe akarja kényszeríteni a usert, mert enélkül nem fog menni.