Berta Sándor

A Chrome meggátolja a kiegészítők csendes telepítését

A fejlesztők módosították a programot, így a jövőben a böngészőkiegészítők nem fognak a háttérben - gyakorlatilag a felhasználók tudta nélkül - automatikusan települni.

Peter Ludwig termékmenedzser blogbejegyzésben jelentette be, hogy megszüntetik ezt az opciót. Eredetileg ezt a funkciót azért helyezték el a szoftverben, hogy ne kelljen külön időt tölteni a kiegészítő alkalmazások feltelepítésével. A probléma csak az, hogy a közelmúltban ezzel a lehetőséggel számos platform és termék fejlesztői visszaéltek, s titokban különböző kéretlen vagy akár kártékony kiegészítőket "csempésztek" a felhasználók számítógépére.


A Chrome 25-ös verziójától a kéretlenül a PC-re kerülő kiegészítőket a böngésző automatikusan kikapcsolja és külön ablakban értesíti az internetezőt arról is, ha egy külső program megpróbál kiegészítőt feltelepíteni. A felhasználóknak lehetőségük lesz ugyanakkor arra, hogy engedélyezzék a telepítést, miként arra is, hogy töröljék a kéretlen látogatót. Az ablakban felhívják az emberek figyelmét, hogy egy ilyen szoftver hozzáférést szerezhet és módosíthatja a könyvjelzőket, megfigyelheti a böngészési tevékenységet, illetve hozzáférhet a honlapokon tárolt adatokhoz. Az új verzió installálásakor a Chrome minden korábban csendesen feltelepült kiegészítőt automatikusan le fog tiltani, majd lehetővé teszi ezen alkalmazások aktiválását.

A csendes frissítés a Mozilla termékeibe is bekerült. Ezt a funkciót mindenki maga aktiválhatja, de ha kikapcsolja, úgy a frissítések az eddig megszokott módon zajlanak majd. A probléma csak akkor van, ha ezzel a lehetőséggel a bűnözők vagy a fejlesztők visszaélnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    Mikor lesz vege?
  • Narxis #5
    Könnyen lehet.
  • KRTuning #4
    Lehet a végén nem fogom annyira utálni a chromeot?
  • lck #3
    Az user miatt írtam hogy fogalma sincs a dolgokról, - nem képes egy mezei frissítést sem végig nextelni.
  • caprocorno #2
    Ha nem frissítik a Javát és a Flasht az bizony évekig mutatja, hogy van frissítés, ha be van kapcsolva :) Ez nem egy Karácsonyi csoda :)
  • lck #1
    Na nem is fognak frissíteni az egységuserek semmit.
    Talán inkább a programba kellene egy normális ellenőrző részt rakni, hogy csak biztonságosat telepítsen.
    / Nem egy gépet láttam amelyik minden egyes indításkor közli hogy van friss java meg flasplayer - immár évek óta. /