Gyurkity Péter

Növekedés helyett átalakul az európai mobilpiac

A friss piackutatói adatok alapján a nyugat-európai országokban továbbra is nehéz növekedést kimutatni, ám a felszín alatt fontos változások figyelhetők meg.

Az IDC most tette közzé a mobiltelefonos piac második negyedéves eredményeit, ebből pedig több érdekességet is kiolvashatunk. Az elsőként említett adat ugyan nem jelent komoly változást, ám ettől még nagyon is komoly átalakulás megy végbe a szemünk előtt, ami jól jelzi a vásárlói érdeklődés irányát.

A második periódusban a nyugat-európai országokban összesen 43,3 millió mobiltelefont szállítottak le a különböző gyártók, ami az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 2,6 százalékos növekedést, míg az első negyedévhez képest egyértelmű visszaesést jelent. Úgy tűnik, hogy valóban megtaláltuk a tetőpontot, hiszen további nagy ugrás itt már nem igazán várható, ám ha a felszín alá pillantunk, nagyon is fontos átalakulást figyelhetünk meg. Ennek legfőbb jellemzője, hogy míg a hagyományos mobiltelefonok forgalma az egy évvel korábbi állapothoz képest 27 százalékkal zuhant, addig az okostelefonoké már 19 százalékkal nőtt.


Ez utóbbi megoldásokból ráadásul több mint 32 millió példány kelt el, míg hagyományos társaikból alig 10,7 millió fogyott el, az átalakulás tehát már bőven a második félidőben jár. Legalább ilyen fontos tényező, hogy az LTE-t támogató példányok a teljes forgalom 32 százalékát, vagyis csaknem egyharmadát tették ki, míg az okostelefonok szegmensén belül ez az arány 43 százalék volt.

A mobil operációs rendszerek versenyében az Android 71 százalékos túlerővel vezet, a második iOS az új készülékek megjelenése előtt 17,4 százalékra esett vissza, míg a Windows Phone továbbra is lassú növekedést mutat, amelynek eredményeként a platform 6,3 százalékra javított.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!