SG.hu

A Facebookot is meg akarja adóztatni a magyar kormány

A reklámadóról szóló hétfőn benyújtott törvénytervezet csak a nyitánya egy folyamatnak, a közösségi oldalakat is bevonnák az adózói körbe - mondta L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, a reklámadóról szóló törvényjavaslat előterjesztője kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormánypárti politikus úgy véli, hétfőn joggal vetették fel elemzők, hogy a beterjesztett javaslat alapján nehezen tudják bevonni az adózói körbe a közösségi szolgáltatókat, amelyek már a reklámbevételek nagyon nagy részét elviszik. Példaként említette, hogy a politikusok is rendszeresen hirdetnek a Facebook-on, célzott hirdetések jelennek meg a Youtube-on, s látják, hogy "a Google-t milyen módon használják pénzért konkrét információk eljuttatására". Jelentős reklámbevételhez jutnak ezek a cégek, amely után sem áfa, sem társasági nyereségadó nem gazdagítja a magyar államkasszát - hangsúlyozta L. Simon László, hozzátéve: az online szerencsejáték problémánál látták azt, hogy ez a kérdés kezelhető.

A már az előző ciklusban is felvetett reklámadóról szóló javaslatot L. Simon László hétfőn terjesztett be a parlament elé. A tervezet különböző adósávokban határozza meg a reklámbevételek adóját, amelyeket fél milliárd forintos árbevételig 0 százalékos adó terhel, a 20 milliárd forintot meghaladókat azonban már 40 százalékos. (Ezt a szintet kizárólag az RTL éri el.) A törvény már 2014-re is megállapítana adófizetési kötelezettséget.

Az érintett területen működő szakmai szövetségek és egyesületek közös közleményben egyöntetűen elutasították a reklámadó bevezetéséről szóló előterjesztést. Az RTL Magyarország szerint a reklámadó bevezetése durva kísérlet arra, hogy a kormány ellehetetlenítse az ország legnagyobb médiumát, amely "az elmúlt 17 évben bizonyította a pártoktól, és így a kormánytól való függetlenségét". A TV2 is tiltakozott a tervezet ellen, s egyúttal arra kérte a kormánypártokat, hogy álljanak el a reklámadó bevezetésétől.


L. Simon László a Kossuth Rádióban nonszensznek nevezte azt az érvelést, hogy emiatt az új adónem miatt lesznek veszteségesek bizonyos vállalatok. Egy-egy nagyobb cég most is folyamatosan milliárdos veszteséget termel, mégis talpon van - mondta. A képviselő fontosnak nevezte, hogy ez egy olyan adónem lenne, amelyet nem tudnak áthárítani a nézőkre, illetve az olvasóközönségre. A nézők nem fizetnek a bulvárműsorok megnézése után - emelte ki, hozzátéve: annak kell adóznia, aki a bevételre szert tesz. L. Simon László szerint "senki nem gondolja komolyan", amikor egyes kereskedelmi tévék a legnépszerűbb, legnagyobb nézőközönséget vonzó műsoraik beszüntetésével riogatnak.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, megfordult a fejében az a lehetőség, hogy a reklámadóból származó bevételt "megcímkézzék". Példaként említette azt a korábbi kezdeményezést, hogy a pornográf kiadványokra kirótt adóból származó bevételt a kultúrába forgassák vissza. L. Simon László kiemelte azt is, meglepte, hogy az adó bevezetéséből várható 8-10 milliárd forintos bevételt többen is "milyen hanyag eleganciával" kezelik, "mintha ez olyan kevés lenne". Az összes magyar állami múzeum éves költségvetési támogatása nem éri el ezt az összeget - mutatott rá. (A közmédia éves költségvetése 78 milliárd forint, azaz nyolcszor ennyi adófizetői pénz megy el a kevesek által nézett közmédiára. A várható adó felét az RTL-nek kell befizetnie.)


A fideszes képviselő azt gondolja, most jó esély van arra, hogy ezt az új adónemet bevezessék. Hozzátette: arra nyitott, hogy a részletszabályokat finomítsák. Arra a kérdésre, hogy a 40 százalék lehet-e kevesebb, azt mondta ez egyeztetés kérdése. L. Simon László szerint törvényjavaslatának tárgyalása nyáron kezdődhet el a parlamentben. Legkésőbb ősszel ezt a kérdést le kell zárni - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #31
    Az lenne egy érdekes lépés a kereskedelmi tévék részéről ha egyszerűen áttelepítenék a székhelyüket külföldre. :D
  • nextman #30
    Akkor ez egyszeruen lopas:)
    Amit leadozott valaki, azt hogy lehetne masodszor megadoztatni mas cimszo alatt? Eszmeletlen.
    Esetleg lehetne egy 3. kor a hangositasert, egy negyedik meg a fenytechnika miatt.
  • hypno #29
    Pontosan, ahogyan mondani tetszik.

    Arról meg nem is beszélve, hogy azt mondják a kereskedelmi csatornáknak, hogy éljenek meg a bevételeikből, azok megcsinálják az üzleti terveiket, aztán leadóznak, most meg jönnek a brigantik és az elmúlt adóévre visszamenőlegesen vetnek ki egy extra adót.

    Ez olyan, mintha most azt mondanák ennek az okostojás Simon L. pajtásnak, hogy azok után a közmunkások után, akik tavaly a földjén dolgozak, most úgy fizessen járulékokat, minha legalább minimálbéresek lettek volna. Szerintem félre állna a szája.
  • tar86 #28
    A Firefoxot is meg kell adóztatni amiért megengedte felületén az erőszakos reklámok megjelenését! Gyalázat!
  • tar86 #27
    Mi a lényeg? Talált, sűjed! Továbiakban is csak a lényeget tisztelt embertársak!
  • Tetsuo #26
    Ok, no problem. ;-)
  • nextman #25
    Elmagyarazna nekem valaki mi ez a reklamado?:)
    Ha en fizetek egy hirdetesert a tv csatornanak 5 milliot mondjuk, ok leadjak a hirdetesemet.
    Az 5 millio naluk bevetel lesz.
    Ezutan most is adoznak nem?
  • lammaer #24
    Ez aztán az érvelés, örülök hogy ilyenek vezetik az országot....

    "Egy-egy nagyobb cég most is folyamatosan milliárdos veszteséget termel, mégis talpon van - mondta."

    Mondok példákat: MÁV, BKV... ezek alapján persze, tegyük veszteségessé a versenyszférát is, hiszen ha a MÁV nem borul be az évi X milliárd veszteségbe, akkor egy nem állami cég se fog, igaz?
  • bdzsana #23
    Utólag elnézést kérek a hozzászólásom "hangneméért", bár 90%-ban most sem értek veled egyet, de csak azon húztam fel magam, hogy az egész folyamatban, csak annyit lát az egyszerű ember, hogy hurrá nem lesz valóvilág, de nyilvánvalóan te nem tartozol közéjük.
  • Vidra52 #22
    A magyar királyi televízió azt harsogja, hogy a gazdaság jobban teljesít, (az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki külföldre viszi a profitját) de akkor miért van szükség újabb adókra egy jól teljesítő gazdaság mellett?????? Úgy tesz a kormány mintha a fent említett cégek állami tulajdonban lennének és a profit az államkasszába kerülne, de persze ez messze nem így van, sőt adókedvezményeket kapnak, hogy itt maradjanak és még több profitot tudjanak kivinni az országból, mert ha nem, akkor elmegy keletebbre!!!!