Gyurkity Péter

Egyre több a mobiltelefonra szánt reklám

Alig négy év alatt jelentős mértékben bővülni fog a mobil eszközökön megjelenő reklámokra fordított összeg, bár egyes szereplők még igencsak óvatosan állnak a kérdéshez.

A különböző hordozható eszközök gyors terjedésével együtt megfigyelhető az úgynevezett mobilreklámok, vagyis az ezen eszközökön futó alkalmazásokban megjelenő hirdetések elszaporodása. A Juniper Research friss előrejelzésében most arról olvashatunk, hogy a növekedés üteme 2018-ig egészen biztosan nem csökken. A piackutató cég szakemberei arra számítanak, hogy az elkövetkező négy évben a hirdetők egyre többet költenek majd ezen reklámokra, ennek teljes összege pedig 2018-ban már elérheti az évi 40 milliárd dollárt. Különösen az egyes alkalmazásokon belül megjelenő hirdetések szegmense bővül majd gyorsuló ütemben, mivel ez lehetővé teszi a személyre szabott, nagyobb érdeklődésre számot tartó reklámok kiszórását, ahogy arra a Facebook saját appjai is kitűnő példát mutatnak - a közösségi oldal teljes reklámbevételének 41 százaléka már az appon belüli hirdetésekből származik, amit egyetlen év alatt értek el.

Legalább ilyen jól megfigyelhető az úgynevezett real-time bidding (RTB) népszerűségének növekedése, amely lehetővé teszi a hirdetőknek a megjelenések azonnali megvásárlását, megkönnyítve ezzel saját, valamint a másik, a reklámokat megjelenítő oldal szereplőinek dolgát. Megjegyzendő azonban, hogy számos jól ismert cég még óvatosan áll a kérdéshez, szerintük a mobil alkalmazásokban megjelenő reklámok túlságosan közvetlenek, egyes felhasználók ezek tömeges felbukkanását akár személyes szférájuk megsértéseként is értékelhetik, ami könnyen visszaüthet.

A növekedés motorját egyébként az elkövetkező években India adja majd, ahol 2018-ig megnégyszereződhet a reklámokra fordított kiadás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #4
    openoffice, firefox, meg vagy félezer linux elvan nélküle...
  • zola2000 #3
    Na igen, még az adblock feljesztője is reklámozza, hogy támogassuk má' !
  • torreadorz #2
    Az lesz a szép amikor a mobilreklám szürő alkalmazás mobil reklámot jelenít meg (mert hát valamiből nekik is meg kell élniük :) )
  • AgentKis #1
    Ezzel teljesen új piac is kialakul: a mobilreklámszűrő alkalmazások piaca!