15
  • yamato41
    #15
    Lehet, de nem akarom. Az e-book nekem a pdf. Próbáltam mindet, de egyik sem közelítette meg a pdf praktikusságát, kezelhetőségét, rugalmasságát, szavatosságát és megbízhatóságát. Az e-book megvásárlása az összes formátumot kell(ene), hogy jelentse.
  • Tetsuo
    #14
    Szerintem a "Kindle edition"-t használhatod más olvasón is.
  • yamato41
    #13
    Cat kolléga 2500/350 Ft-os dolgára válaszoltam.
    Mellesleg az Amazonnál egy konkrét példa. Használtan vennék egy könyvet. Ára: 4 $. Szállítás: 17 $.
    Ismét Amazon. Hardcover: 36$, Kindle: 8,5 $. B*ssza meg a Kindle Editiont! Nekem kétrétegű pdf kell. Platform- és eszközfüggetlenség..A belterjes ló*szt meg rakja a gatyájába.
  • Tetsuo
    #12
    A cikk az Amazonról és a svéd óriáskiadóról szól. Szerintem ott kicsit más a helyzet, mint a te kétezer példányszámos magánfinanszírozású kiadványodnál. Vagy te ezt nem így gondolod?
  • yamato41
    #11
    Kíváncsi lennék, hogy hány könyv jelenik meg ma 2000 példány felett. Szerintem jelentős többség bőven ez alatt marad.
  • Tetsuo
    #10
    Azt azért tegyük hozzá, hogy a kis példányszám teljesen más árstruktúrával rendelkezik, mint a nagy.
  • yamato41
    #9
    350 Ft-os nyomdaköltség 120 oldalas, WC papírra nyomtatott, puha borítójú, ragasztott kötésű, B5-nek kb. 2/3-a nagyságú, legalább 2000 példányban kiadott, fóliázatlan, szutyok, rossz minőségű kötet fajlagos nyomdaköltsége.
    B5 méretű, 250 oldalas, 1/1 belívű, 80 g-os matt műnyomóra nyomott, ragasztott kötésű, 4/4 150 g-os puha borítós kötet 500 példányos nyomtatása kb. 500e + ÁFA. És ez az ország egyik legolcsóbb nyomdája. Fajlagosan ez 1000 Ft kötetenként. 1000 példányos sorozatnál 900-950, 2000 példánynál legfeljebb 800.
  • Cat #8
    "Mindenképpen a kiadók a hunyók az egész mögött, ugyanis kilobbizták, hogy az ekönyv ne számítson ugyanolyan műnek mint a könyv"
    Ilyen hülyeséget hogy lehet írni? Pont, hogy a kiadóknak lenne a legjobb, ha az állam minél kevesebbet vonna el.

    Itt egy jó összefoglaló: http://ekonyvolvaso.blog.hu/2013/05/13/a_belso_ember_280

    "2500 Ft-os könyvből 350 Ft a nyomda? Bocs, de ezen hatalmasat röhögtem."
    Haverom adott ki néhány éve könyvet, onnan vettem az adatot. Lehet azóta változott, de most rákeresve más oldalakon is azt írják, hogy egy könyv árának 15-20 százaléka a nyomtatási költség. Kiemelném, hogy te nem fekete-fehér regényről beszélsz, hanem egy színes kiadványról.
  • yamato41
    #7
    Cat!
    Jártál már könyvkiadás közelében? 2500 Ft-os könyvből 350 Ft a nyomda? Bocs, de ezen hatalmasat röhögtem. Nevetséges.
    Írtam is, adtam is könyveket, bedolgozó is voltam. Terjesztett forgalomban van egy könyv, aminek az ára 4e (most akciósan 3800) Ft. 116 oldal, puha kötés, színes oldalak. A könyvet hárman követtük el szerzőként. Olyan nevetségesen kicsi honoráriumot fizettek, hogy elképesztő. A kötet költségeiből a felénél többet elvitt a nyomda és a terjesztés.
    A papírkönyv kiadásánál azt is bele kell számítani, hogy a terjesztésben legalább 20% remittenda marad benne, ami e-könyvnél nincsen. Egyébként a papírkönyv megvásárlásával ingyenes e-könyv nem hülyeség, mert ami papíron megjelenik, abból e-könyv két kattintással generálható bármilyen szoftverrel készült, ergo többletköltsége alig van (webszerver).
  • Darth Sith
    #6
    Mindenképpen a kiadók a hunyók az egész mögött, ugyanis kilobbizták, hogy az ekönyv ne számítson ugyanolyan műnek mint a könyv, így a nagyobb áfa kulcs vonatkozzon rá, ne az 5%-os. Ezt kéne átalakítani, továbbá még levonni a könyv árából a nyomtatási, logisztikai költségeket, és akkor már egy reálisabb összeget kapnánk.
    Továbbá szerintem egy olyan megoldás lenne az optimális, hogy ha valaki rendelkezik egy mű papír könyv változatával, akkor valami kedvezményes, pl 20%-os áron juthasson hozzá a digitális változathoz, ha már egyszer megvette.

    Valamint lehet azon filózni, hogy az ekönyv hasonló szellemi termék mint egy fizikai, de az emberek nagyrésze mivel nem tudja megfogni a biteket, ezért nem érzi azt, hogy ugyanannyi pénzt ki kéne érte adnia, bármennyire is lenne egy morálisan, filozófiailag jogos. Ha igazán piacot akarnának szerezni, akkor a papír könyvhöz képest a digitális verziót mondjuk fél áron kéne adni, csökkentett áfával, és máris megindulna a kereslet. De amíg pl. google playstore-ban van, hogy drágább egy ebook mint a papír verzió a boltban, addig ez halott ügy.

    Pláne, hogy az ebook-nál a kiadó költsége gyakorlatilag teljesen nulla. A papír verizióhoz elkészül a digitális változat, borítóval, mindennel amit a nyomdába küldenek. Ugyanezt berakják vmilyen ebook formátumba, feltöltik és kész. Nulla költség. Persze értem én, hogy ugyanúgy a szellemi értékét kell megfizetni, ezért is támogatom azt a többiekkel ellentétben, hogy ha nem is fillérekért, de a papír verzióhoz képest egy csökkentett áron hozzá lehessen jutni. Ami viszont szerintem inkább fontos, hogy ha már rendelkezünk a papír verzióval akkor valami minimális kompenzációs összegért cserébe legyen letölthető.
  • Cat #5
    "ha a nyomtatott termék árképzésében nagy hányadot képvisel a papír, a logisztika"

    Te elolvastad, hogy épp azt magyaráztam, hogy NEM ezek miatt drága a könyv, és amit megtakarítanak az is elveszik a 22 százalékos ÁFA különbség miatt?

    Egy 2500 forintos könyvből a nyomda alig 350 forint, azaz 14 százalék, a szállítás pedig egy könyvre vetítve marginális, mert raklapon viszik. Ezzel szemben a 2500 forintos e-könyvnél az áfa 531, míg a sima könyvnél csak 119 forint! Azaz az ÁFÁn többet veszít a kiadó, mint amit a nyomdán nyer.
  • Vol Jin
    #4
    Aha, meg ahogy azt te elképzeled. A papír és logisztikai költségek igen jelentős részét képezik a könyveknek. Én elvileg azt is kötelezővé tenném, ha valaki megvesz egy könyvet, és annak van elektronikus elérhető változata, az ingyen járjon a könyvhöz.

    Én elég pofátlannak tartom, hogy a nyomtatott könyvek megvásárlójának ismételten meg kell vennie a könyvet, ha elektronikusan is szeretné használni. Pedig ugye az az álláspont, hogy a könyv szellemi termék. Namármost ilyen esetben nem lehetne kétszer szellemeskedni. Ha meg nem az, mert fizikai termék, akkor nem védheti szellemi oltalom. Továbbá, ha a nyomtatott termék árképzésében nagy hányadot képvisel a papír, a logisztika, az elektronikus változatnál megspórolt ilyen irányú költségeket ne akarják benyelni. Illetve benyelhetik, mert az árképzés magánügy, csak ne nyivákoljanak, ha egy másik üzleti szereplő ellentétes politikát folytat.
  • Cat #3
    Egy e-könyvnél a szállításon és nyomtatáson kivül minden egyéb költségelem megvan, mint ami egy normál könyvnél. Azaz az író tiszteletdíját, a szerkesztő bérét, a címlapi grafikust, a tördelőt, a marketingest, a kiadó irodáját stb. ugyanúgy fizetni kell. Tehát elméletben lenne némi különbség, de ezt az e-könyveknél meglévő 27 %-os ÁFA a normál könyvek 5 százalékával szemben szinte teljesen megeszi.
  • yamato41
    #2
    Mint már írtam, az e-könyvek irreálisan drágák. Még az 50%-os árat is nehezen fogadnék el reálisak.
  • Tetsuo
    #1
    Lesz még durvább is. Ez a kapitalizmus.