Berta Sándor

Nem kell látni a mobiltelefonos appok írásához

Az okostelefonokra és más mobil eszközökre készített programok megkönnyítik a vakok életét.

A 37 éves Jan Blüher kifejezetten a vakoknak készít mobil szoftvereket. Ő maga is vak, egy súlyos betegség következtében vált azzá. Sok időt tölt a számítógép előtt, mióta három évvel ezelőtt létrehozta a visorApps nevű cégét, amivel különleges alkalmazásokat fejleszt ki okostelefonokra és táblagépekre. Már szakértőnek számít a területen; a programozás ötlete azután jött, hogy megvásárolta az első tábla PC-jét, amitől teljesen el volt ragadtatva, hiszen hirtelen számos platformhoz férhetett hozzá.

Blüher legújabb szoftvere ingyenes, segítségével a vakok megrendelhetik a könyvtárakból a Braille-írásos és a hangoskönyveket. (A vakok körében különösen a hangoskönyvek népszerűek.) A folyamathoz hasznos segítség a beszédvezérlés, a szoftver fejlesztése fél évig tartott. A szakember megalkotott egy színszkennert is Colorvisor néven, mely képes leolvasni a színértékeket, majd összehasonlítani azokat az adatbázisában lévő adatokkal, végül közli az eredményt a felhasználókkal. Így a mobiltelefon válik a felhasználó szemévé, s felismeri, hogy például milyen színű egy virág vagy hogy az ing és a nadrág összeillik-e. Az ilyen jellegű alkalmazások felerősítik a világgal való kapcsolatot.


A drezdai programozó a szoftverek elkészítéséhez az Apple VoiceOver technológiáját alkalmazza, aminek segítségével a vakok teljesen akadálymentesen használhatják az iPhone és az iPad készülékeket. Sok vak embernek az okostelefon nélkülözhetetlen segítővé vált. Vannak olyan mobil navigációs készülékek vagy programok, amik felolvassák a menetrendet vagy megmutatják a közelben lévő megállókat, ennek ellenére bőven akad még tennivaló, hiszen sok honlap és alkalmazás még nincs akadálymentesítve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!