Berta Sándor

Tovább nő a világszerte tárolt adatmennyiség

Tavaly globálisan 3596 exabájt tárolókapacitás állt az emberek rendelkezésére. Ez a tárhely 2017-re háromszor nagyobbá válik. Globálisan az Egyesült Államok pozíciója megingathatatlan, egy főre vetítve viszont a skandináv országok vezetnek.

Az IDC piatkutató cég elemzése szerint 2017-re a globális tárolókapacitás 7235 exabájt lesz, ennyi hely kell majd a digitálisan világban a rendkívüli mértékben megnövekvő adatmennyiség megőrzésére. Az IDC szakértői úgy vélték: 2012-ben felhasználónként 369 gigabájt adatot generáltak, a legtöbbet Svájcban (2331 gigabájtot lakosonként), Dániában (2095 gigabájt), Norvégiában (2031 gigabájt), Hongkongban (2024 gigabájt) és az Amerikai Egyesült Államokban (1977 gigabájt). Összesen 48 országot elemeztek ki, a legkevesebb digitális adatmennyiséget - lakosonként 64 gigabájtot - India produkálta.


A legnagyobb tárolókapacitás az USA-ban van, majd a sorban Kína, Németország, Japán és Nagy-Britannia következik. A cégek számára fenntartott tárhelyek 40 százaléka Észak-Amerikában található. Nyugat-Európában van a 31 százalékuk, míg az ázsiai és a csendes-óceániai régióban 20 százalékuk. David Reinsel, az IDC adattárolási, félvezetőipari és biztonsági ágazatokért felelős alelnöke azt mondta, hogy az adatok tárolására való növekvő igényt nem lehet mérsékelni. Az IT-menedzsereknek és a kormányok képviselőinek az adatokat ugyanolyan értékes erőforrásoknak kellene tekinteniük, mint amilyen a víz, az olaj vagy az arany. A jövőben az adatokkal ugyanúgy fogunk kereskedni, mint bármely más szükségleti cikkekkel.


Az IDC azt prognosztizálja, hogy 2017-ig egyre több információt tárolunk majd merevlemezeken, négy év múlva már az összes tárolókapacitás 66 százalékát HDD-k fogják biztosítani. Továbbá egyre fontosabbá válnak a flashmemóriák, míg a mágneses szalagok és az optikai adattárolók részesedése csökken majd. Az utóbbiak részesedése 2000-ben még 70 százalék volt, 2017-ben viszont már csak alig 15 százalék lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #4
    Szerintem az angolok a pontot használják tizedesnek. A kép többi része is angol nyelvű.
  • Tetsuo #3
    Érdekes, hogy még mindig mennyi adat megy szalagra. Azt hittem az MO (magneto-optikai megoldások) részben kiváltja és az újabb lehetosegek is jonnek felfele...
  • Com9000 #2
    "Az IT-menedzsereknek és a kormányok képviselőinek az adatokat ugyanolyan értékes erőforrásoknak kellene tekinteniük, mint amilyen a víz, az olaj vagy az arany. A jövőben az adatokkal ugyanúgy fogunk kereskedni, mint bármely más szükségleti cikkekkel."
    Erre már nem kell várni, lásd: fészbuk és a többi közösségi szennyoldal,és NSA.
  • Sajátvéleményem #1
    Szerínteeem -a 245GB az több mint a 2,331GB. Ha talán pontot tettek volna közé az más lenne.(2.331 az a kétezer-háromszázharmincegy...