Berta Sándor

Ázsiai adatbányászati céget alapítottak a Google volt munkatársai

A vállalat három egykori alkalmazottja által létrehozott Sparkline nevű vállalkozás Ázsiára és a helyi információk kiértékelésére specializálta magát, mivel azt érzik, hogy a cégek képtelenek elemezni az általuk összegyüjtött rengeteg adatot.

Egyre többen csatlakoznak világszerte az internethez és az új felhasználókkal kapcsolatos adatok növekvő értékkel bírnak a különböző webes társaságok számára. Ezeknek az információknak a kielemzése egyre nagyobb kihívást jelent, ráadásul egy olyan feladatról van szó, ami bőven ad munkát a szakembereknek, hiszen az IDC piackutató cég digitális univerzumról szóló tanulmánya alapján jelenleg csupán a globális adatok egyetlen százalékát értékelik ki. A Sparkline azt tekinti az elsődleges feladatának, hogy az elemzéseknek köszönhetően olyan információkhoz jusson, amelyek lehetővé teszik a bevételeket növelő stratégiai megoldások kidolgozását, illetve az ilyen döntések meghozatalát. Ázsiában ez az első ilyen jellegű vállalkozás és máris olyan partnereik vannak a Google mellett, mint a Malaysia Airlines és a SingPost.

A Sparkline egyik alapítója Aleetza Senn, ő korábban a Google ausztrál leányvállalatánál és a YouTube videomegosztó platformnál dolgozott. Szerinte számos vállalat egész egyszerűen alig tud megbirkózni az ügyfelei által generált adatmennyiséggel, ezért túl vannak terhelve. A különböző adatok értékes információkat tartalmazhatnak a felhasználói szokásokkal kapcsolatban és ezek figyelembe vételével javítani lehet például az ügyfélszolgálat munkáján. Ugyanakkor az összetettségük, a méretük, mennyiségük és a továbbítási sebességük miatt hatalmas kihívást jelentenek. Aleetza Senn mellett a másik két alapító Vinny Vijeyakumaar, aki öt éven volt a Google ausztráliai, új-zélandi és délkelet-ázsiai leányvállalatának dolgozója, továbbá Timo Josten, a Google szingapúri elemzőcsapatának egykori vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!