Berta Sándor

Szigorodnak az Android használati feltételei

Ugyan egy tanulmány szerint a Google mobil operációs rendszere kevesebbszer fagy le, mint az Apple iOS, a cég mégis egyre jobban fél szoftvere lecserélésétől.

A Google módosította az operációs rendszerrel kapcsolatos előírásokat. Az AndroidPolice megerősítette a Geek.com által korábban megszellőztetett információt, mely alapján a társaság arra kötelezi a gyártókat, hogy a szoftver indulásakor megmutassák a Powered by Android feliratot és a klasszikus Android-logót. A módosítás először a HTC One M8, illetve a Samsung Galaxy S5 készüléken figyelhető meg. A Google Mobile Services licencfeltételei minden olyan gyártóra vonatkoznak, amely a termékein biztosítani akarja a Google Play Store kínálatához való hozzáférést.

A Google nem elégedett meg a Powered by Android felirat elhelyezésével, hanem még ahhoz is iránymutatást ad, hogy miként kell elhelyezni a mobil operációs rendszer bootlogóját. Az AndroidPolice nyilvánosságra hozott számos fotót, amelyek bemutatják, hogy miként és milyen méretben lehet elhelyezni a Powered by Android feliratot, de persze a jövőben is elhelyezhetők lesznek a képernyő közepén a gyártók saját logói. A változtatásokra azért lehet szükség, mert a gyártók különböző saját kezelőfelületeket kínálnak, így sok felhasználó nem tudja, hogy valójában egy Androidot használ. A Google ezért attól tart, hogy például egy Samsung Galaxy vásárlója azt az új modellt is gondolkodás nélkül megveszi majd, amelyen nem az Android, hanem egy teljesen más operációs rendszer fog futni.


Az aggodalomra mindenesetre nem sok oka van a cégnek, hiszen az alkalmazások figyelését végző Crittercism aktuális tanulmánya szerint a Google operációs rendszere kevesebbszer fagy le, mint az Apple szoftvere. A cég saját forrásai alapján 1 millió felhasználó és több tízezer program adataihoz férhet hozzá. Az információk segítségével a Crittercism megállapította, hogy mennyire stabilan működik az Android és az iOS. A vállalat kiemelte: az okostelefonok általában megbízhatóbban működnek a táblagépeknél, továbbá általánosságban elmondható, hogy minél újabb egy adott iOS-verzió, annál stabilabb.


Az adatok szerint az iOS 7.1 megjelenésével a lefagyási arány 1,6 százalékra csökkent. Az iOS 7.0 esetében még kereken 2 százalék volt, míg az iOS 6.5-nél 2,5 százalék, ennek ellenére az iOS ilyen szempontból alaposan el van maradva az Androidtól. Az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) és a Android 4.4 (Kitkat) lefagyási aránya egyaránt 0,7 százalék, az Android 2.3 (Gingerbread) esetében pedig még 1,7 százalékot tett ki. Az iPhone 5 készülékeknél a lefagyási arány 1,7 százalék, az iPhone 5S modelleknél 2, a Samsung Galaxy S4 esetében 0,9, a Samsung Galaxy S3-nál és a HTC One M7-nél egyaránt 1,2 százalék. Ezután következik a Samsung két tábla PC-je és a Google Nexus 7.


A Crittercism vizsgálta azt is, hogy az alkalmazások milyen gyakran fagynak le. A szoftverek 32 százalékánál ez az arány 1-2 százalék, 15 százaléknál pedig több mint 2 százalék, míg a programok 53 százalékénál kevesebb, mint 1 százalék. A tanulmányból egyértelműen kiderült, hogy nem is elsősorban az új funkciók miatt célszerű használni az operációs rendszerek új verzióit, hanem azért, mert stabilabbak és biztonságosabbak, mint a korábbi kiadások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #15
    A te hires-neves Nexus 5-osod tipushibaja (tobb is van, de szvsz a legsulyosabb es elso kezbol tapasztaltam) hogy hajlamos teljesen eldobni a radiojelet es "emergency calls only" uzenettel kozolni, hogy "megszivtad paraszt!" En meg anyaztam kemenyen a szolgaltatonal, hogy "ne maaa!" De azert eltem a gyanuperrel (vegtere is, eddig semmi ilyesmi nem volt...) hogy utananeztem a neten es mit ad isten? Tipushiba...es nem is kicsi...az hogy keptelenek voltak 1 restart menupontot berakni a ki/bekapcsolo gomb funkcioi koze, mar csak egyeni szoc prob...Van meg par soroljam? (kamera, tulmelegedes, audio, etc...)
  • zola2000 #14
    Főleg, ha van a telefonon HDMI kimenet, film elindít, és mehet rá a TVre.
  • speedyx86 #13
    Nem régóta, csak egy hónapja használom 525-ösön, de nemhogy a rendszer, egy nyavajás program sem fagyott le egyszer se. Pedig alaposan szétnéztem az áruházban.
  • Vol Jin #12
    "Sajnos a divat vezérel mindent, és ma divat az android. Miközben meggyőződésem, hogy a gyenge vasakon lévő android nem nyújt kielégítő élményt."

    Nem divat, hanem ez a kínálati oldal.

    Élmény, édes kis faszom...
  • balat86 #11
    Arról itt szó sem esik hogy a Windows Phone mennyiszer fagy le, pedig érdekes információ.
  • Linkout #10
    "Nexus-nál jobb készülék nincs és kész. "

    Van, és kész!
  • bdzsana #9
    Narxis: Én is nagyon szeretem a Nexus-okat, de meg kell érteni, hogy valaki nem. Különbözőek vagyunk...
  • Zombee #8
    Amikor a felhasználók jó része már ott tart, hogy a gépet se kapcsolja be filmnézéshez, mert 1-2 sorozatepizódot megnézni jó az 5 colos telefonja is, jó sok benzinre lesz szükséged. :)
  • Narxis #7
    cateran: akkor rosszul használod. Nexus-nál jobb készülék nincs és kész.
  • ugh #6
    Elemir:
    Egy telefonnak nem elmenyt kell nyujtania arra ott a vannak kurvak, a mozi, a jatekok, vagy egy kirandulas.
    Annak akinek egy telo elmenyt nyujt azt le kene onteni benzinnel azt adni neki egy cigit meg tuzet hogy ne szenvedjen tovabb. :D
    Egy telon telefonalni lehessen.
    Es lehetoleg birja 2-3 napnal tovabb meg ha mondjuk neha netezel is rajta.