Berta Sándor

Problémát jelent a túl sok Android-verzió és eszköz

Az Open Signal legújabb felmérésében rámutatott, hogy a különböző változatok és készülékek által okozott úgynevezett töredezettség még sosem okozott akkora problémákat, mint napjainkban.

Az Open Signal munkatársai a szoftverfejlesztők utolsó 682 000 letöltését vették figyelembe az adatok összesítésekor. Kiderült, hogy a felhasználók 11 868 olyan eszközt használnak, amin az Android valamelyik verziója fut. Egy évvel ezelőtt ez a szám még csupán 3997 volt. A készülékek 47,5 százalékát a Samsung gyártotta, s a legelterjedtebbnek a Galaxy S III és a Galaxy S II számít. A 10 legelterjedtebb Android-eszköz között van a Galaxy Y, a Galaxy S 4, a Galaxy Note és a Nexus 4 is. A gyártók közül az előző esztendőhöz képest előrelépett az LG és a Sony, míg a HTC részesedése már csupán 3,9 százalékot tesz ki - a gyártót még a Motorola is megelőzi.


Az Android-verziók esetében hasonló az összkép. Továbbra is az Android 2.3.3-2.3.7. a legnépszerűbb (34,1 százalék), a második helyen az Android 4.1.x (32,3 százalék), míg a harmadikon az Android 4.0.3-4.0.4. (23,3 százalék) található. Az Android 4.2.x részesedése 5,6 százalék, míg az Android 2.2 és az Android 2.1 esetében ez az arány egyaránt 3,1 százalék.

A felmérésben külön kiemelték, hogy a töredezettség kapcsán kialakult helyzetet súlyosbítja, hogy az Androidot futtató különböző termékek rendkívül eltérő képernyőmérettel rendelkeznek. Ez egyrészt nagyon megnehezíti a fejlesztők munkáját, másrészt a különböző eszközök óriási választékot biztosítanak a felhasználóknak. A jelenségre már májusban felfigyeltek a szakemberek. A Google a közeljövőben kiemelten fogja kezelni az Android piaci töredezettségének kérdését, főként azt, hogy a gyártók nem frissítik azonnal az operációs rendszert és ezért számos verzió van jelen a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #23
    Frappansan cafolod a BBC fejlesztoinek tapasztalatait... gondolom ok is Apple fanboyok :)
  • Narxis #22
    jajj takarodj már apple fanboy
  • GatyaMatya #21
    Sok, általunk is használt SDK már 2.2-t követel meg (API 8), szóval 2.1-re egyre kevesebben targetelnek. Értelme sincs, hisz elenyésző a többiekhez képest (ez persze nem vigasztalja azt, aki a vásárlástól számítva kb. 5 hónap alatt kikerült az update-ből, ahogy a HTC és a Samu előszeretettel teszi).
  • GatyaMatya #20
    Magyarul a JB vezeti a listát, utána a GB. Vagy ez nem hangzik olyan rosszul, mintha azt hangsúlyoznánk, hogy még mindig egy bizonyos GB variáns vezet? Ki kellene írni minden Android hater cikk elejére, hogy "[APPLERULZ]", és így megkímélnétek sok olvasót a hülyeségektől.
  • Papichulo #19
    Akit esetleg erdekel a BBC kalvariaja az androidos fejlesztessel kapcsolatban es hogy miert haromszor tobb ember dolgozik az android valtozaton, mint a joval nagyobb tudasu es megbizhatobb iOS verzion.

    "The BBC Trust today responded to a complaint the broadcaster favored iOS devices when it comes to adding features to its catch-up on demand iPlayer service for Android phones. This complaint was rejected because the Trust found "no evidence" to suggest iOS had been "unfairly favored."

    Instead of pro-Apple favouritism, the Trust found a series of quite logical reasons why Android lagged iOS when new features were added to iPlayer, mostly surrounding the "complexity and expense" of developing for Android.

    The company also noted a couple of other logical reasons why developers dealing with limited time and budget would opt for Apple's mobile OS:

    Engagement is higher on Apple devices
    Android is fragmented
    Android development is complex and expensive" - http://blogs.computerworld.com/android/22269/android-fragmented-and-costly-says-bbc-it-denies-apple-bias

    Erdemes az egesz cikket elolvasni!
  • zola2000 #18
    " warezolja a fizetős alkalmazásokat”

    lol, ki az aki warezolja a pár száz forintos fizetős alkalmazásokat? a legtöbbnél egy kávé is többe kerül. pcn és konzolon még érthető, de itt...
  • Anubys #17
    Autolayout nélkül megcsinálod 2 xibbel, egy 4 colos kijelzőre egy meg 3.5 colosra.
    Ha az iPad-et is akarod supportálni, akkor a harmadik xibet legenerálja az xcode. A felbontáskülönbség ugye nem gáz, csak a képaránykülönbség, szóval csak ezzel a három esettel kell érdemben foglalkozni.
  • asgh #16
    Azt felejted el, hogy az átlag user előbb dobja ki a telefonját, mint hogy moddolná, ki viszont nem dobja, mert nincs pénze/kedve újat venni, tehát nála marad a régi droid. A fejlesztők meg vagy továbbra is támogatják a 2.x-et, vagy le kell mondaniuk többmillió potenciális vásárlóról. Ráadásul aki nem meri/akarja hackelni a telefonját, az jó eséllyel nem is warezolja a fizetős alkalmazásokat.
  • Gabbbbbbbbbbbb #15
    Ebben igazad van, de sok telefonon nem igazán jó a CM (nincs kamera, etc.)
  • zola2000 #14
    " ez azt nem vigasztalja, akinek Ginger van a 2 éves telefonján"

    -> az felrak egy cyanogenmodot és meg van oldva. 2 éves telefonon általában már nincs garancia ami elveszik. (ettől régebben én is idegenkedtem, ma már nem, ugyanolyan gyors a 4.2 mint a 2.3, csak sokkal jobb)