Berta Sándor

WC-szimbólum ihlette az Android logóját

A Google operációs rendszerének logója már számos változatban létezik, azonban eddig nem lehetett tudni, hogy ki tervezte meg az eredeti verziót. Most erre is fény derült.

Az Android-robot alighanem végigkíséri majd az operációs rendszer teljes életútját. A logót Irina Blok és csapata készítette el. Blok a cégnél dolgozott tervezőként 2007-ben és ő kapta meg az ezzel kapcsolatos feladatot. A szakember a The New York Times kérdéseire válaszul elmondta, hogy a munka nagy kihívást jelentett a számára, mert a kezdetektől olyan logót akart a Google, amelyet tetszés szerint lehet később módosítani, ugyanakkor a legfontosabb az volt, hogy olyan logója legyen a szoftvernek, ami alapján a felhasználók könnyen be tudják azonosítani. Éppen ezért tudatosan arra törekedett, hogy a logó minél egyszerűbb legyen.


Bármennyire is furcsának tűnhet, Blok számára a végső ihletet az illemhelyiségek ajtajain látható piktogramokból merítette. Az eredeti koncepció azóta már világszerte népszerű lett és számos változatban megjelent. Ezt elősegítette az is, hogy a kész logót direkt a szabad felhasználást biztosító Creative Commons licenc alatt jelentették meg, hogy elősegítsék a minél szélesebb körben való elterjedését és lehetőséget nyújtsanak a különböző módosítások készítésére. A dolog már vicces pillanatokat is okozott számára: amikor Blok 2010-ben a 6 éves lányával elment megnézni a moziban az Alice Csodaországban című filmet és egyszer csak az Android logója jelent meg a képernyőn, a lánya felkiáltott, hogy: "Ezt az anyukám tervezte!" Mindenki őket bámulta, a nő pedig annyira zavarba jött, hogy elbújt a pattogatott kukoricás csomagja mögé.

Ji Lee, a Facebook dizájnere szerint egy logót az egyszerűség és az időtlenség tesz nagyszerűvé. Ezeket nagyon nehéz elérni, hiszen rendszeresen láthatjuk, ahogy a cégek átdolgozzák megjelenésüket, míg például az IBM vagy a Nike évtizedek óta ugyanazt használja. Személyes kedvence a FedEx csomagküldő cég találmánya, mivel az E és az x közötti részen lévő üres hely egy nyílat formáz, ami a társaság tevékenységére is utal egyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Eneff #11
    http://www.urbanlegends.hu/2013/05/10-rejtett-uzenetu-logo/
  • duke #10
    "Az Android-robot alighanem végigkíséri majd az operációs rendszer teljes életútjá"

    Hat pedig jo lenne ha megvaltoztatnak, mert nagyon bena.
  • KRTuning #9
  • passatgt #8
    Pont ezért kerül sokba a logó tervezés, mert aki készítette, annak a fejében benne volt már ez, nem utólag vette észre:) Sok ilyen van egyébként, pl az Amazon logójában a nyíl A-tól Z-ig mutat, vagy amit sokan nem vesznek észre az F1 logójában az F és a zászló között látható az 1 is
  • Zombee #7
    Én a cím alapján arra számítottam, hogy volt valami konkrét motívum, és nem csak maga a piktogram szellemisége volt az ihlető. Mert így a leírtak megfelelnek azoknak az elvárásoknak, ami általában egy logó tervezésekor szempont szokott lenni.
  • levente68 #6
    Én azon csodálkozom, hogy ennyiben ki is merült a szellemi fölény bizonyítása...

  • sanyicks #5
    jaja én is vártam hogy valamelyik benyögi
  • levente68 #4
    Ott a pont, én se vettem észre...
  • Narxis #3
    Már a cím olvasása közben eszembe jutott, hogy valamelyik IQ-harcos elsüti ezt a "poént". Ügyes vagy, egyél meg egy csokit buksi.
  • lammaer #2
    Hehe, ez a FedExes mekkora.. kár hogy sztem addig senki nem látta anyilat amig meg nem mondják neki hogy ott van :D