Berta Sándor

Jól keres az Androidon a Microsoft

Szabadalmi megállapodást kötött a redmondi konszern és a Dell. A Microsoft az elmúlt években gyakorlatilag minden jelentős androidos készülékgyártóval megegyezett.

A Dell megkapja az Androidot és Chrome OS-t futtató eszközökhöz szükséges licenceket, így védheti magát az esetleges perektől, cserébe pedig a Microsoft hozzáférhet a PC-gyártó szellemi tulajdonához, amire szüksége van az Xbox játékkonzol kapcsán. A felek egyelőre nem hozták nyilvánosságra a megállapodás pénzügyi részleteit. A redmondi óriáscég közleményében kiemelte, hogy az egyezmény egyenes folytatása a két társaság közel 30 éves üzleti kapcsolatának.

Florian Müller szabadalmi szakértő korábban a Microsoft és az Oracle tanácsadója is volt. Kalkulációja szerint a redmondi vállalat az elmúlt négy évben 23 szabadalmi megállapodást kötött az androidos okostelefon- és táblagép-gyártókkal; köztük van a HTC, az Acer, a Viewsonic, a Samsung és a ZTE, valamint a Compal, a Pegatron és a Foxconn. A Microsoft négy esztendővel ezelőtt azt állította, hogy az Android sérti a licenceit, ezután kezdődtek az egyes cégekkel az egyeztetések.

Rick Sherlund, a Nomura elemzője tavaly kiszámította, hogy ezek a szerződések jó üzletet jelentenek a konszernnek, amely így évente 2 milliárd dollár plusz bevételhez jut. Az összeget a Microsoft arra használja fel, hogy így kompenzálja a mobil- és az Xbox-részlegei által termelt veszteségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)