Berta Sándor

Windows alatt is futtat­ha­tók lesznek az and­roi­dos alkalmazások?


A redmondi óriáscég nagyon komolyan fontolgatja, hogy mind a Windows, mind a Windows Phone operációs rendszereken futtathatók lesznek az androidos programok. A kérdésről a társaságon belül komoly vita van. Az ötlet támogatói úgy vélik, hogy így sikerülne növelni a Windows és a Windows Phone alatt futtatható érintőképernyő-kompatibilis szoftverek számát, míg az ellenzői szerint egy ilyen lépés veszélyeztetné a teljes Windows-ökorendszert.

A Microsoft számára komoly problémát jelent, hogy meggyőzze az alkalmazásfejlesztőket arról, hogy az ő operációs rendszereire is készítsenek szoftververziókat. Ennek hátterében az áll, hogy napjainkban az okostelefonok és a táblagépek esetében is az Android a vezető operációs rendszer. Ugyan a felvetés elsőre meglehetősen érdekesnek tűnik, de végeredményben nagyon is egyszerű megoldást jelenthet a Microsoft számára. A programkínálat ugyanis nőhet, ezáltal a Windows és a Windows Phone vonzóbbak lehetnek, de eközben a vállalat megtarthatja az ellenőrzést az App Store felett.
*

Ez utóbbi miatt nagy a valószínűsége annak, hogy a társaság együttműködik majd egy szolgáltatóval. Olyan cégek jöhetnek szóba, mint a BlueStacks, ami Windows alatt évek óta kínál lejátszót az androidos alkalmazásokhoz. Az Intel is komoly nyomást gyakorolt a gyártókra a Dual OS stratégiája kapcsán és ezért a Microsoftra is nyomás nehezedhet, hogy biztosítsa az androidos programok futtatásának lehetőségét. Az elképzelés támogatói azzal is érvelnek, hogy így megvalósítható lenne az 1990-es években már alkalmazott "Embrace, Extend, Extinguish" nevű stratégia, amelynek keretében a riválisokat magába olvasztotta és átvette felettük az irányítást a cég. Korábban már számos meghatározó konkurens technológiát szorítottak ki így a piacról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • caius marius #16
  Félelmetes, hogy mennyire pincsi hűséggel véded ezt a vállalatot. Persze én vagyok az ostoba, mert nem vagyok úgy hajbókolni mint te...
  Senki sem állìtotta, hogy a gugli jobb lenne, te vagy az aki folyton úgy érzed meg kell védened az MS jóhírét.
  Az mondjuk hozzátartozik az igazsághoz, hogy a gugli sokkal kevesebb okot ad a köpködésre. Csak egy példa: ülsz a gép előtt dolgozol, játszol, olvasol, esetleg éppen egy másik földrészen lévő ismerőssel vagy rokonnal beszélgetsz etc... egyszer csak bumm, megszakad minden, fossá omlik a rendszer a gépeden majd az újraindítást követően, egy csodálatosan szép kék képernyőn közli veled a microfos, hogy ha legközelebb el akarod ezt kerülni akkor állítsad le rendesen a gépet, ne barom módjára nyomkodd. B@zmeg már emiatt az egy köcsög üzenet miatt is örülök, ha becumizza ez a pökhendi majom cég. Nos a guglinál ezt asszem máshogy kezelik. Ott is vannak hibák, de legalább nem akarják lépten nyomon az ügyfelekre kenni az összes sz@rt.
 • tomboy013 #15
  Az MS az tetű cég de a Google az például nem mi? Másik oldalról is nézzétek már meg a dolgokat ne csak az általatok hőn áhított cég oldaláról. Mindegyik csak egy cég aki a saját hasznát lesi, az MS se rosszabb a többitől. Max volt mikor ügyesebb volt a többi meg nem, most meg ők nem annyira ügyesek. Ennyi. A cég utálat egy butaság. Ennyi erővel mindenkit utálhatnak valamiért...
 • caius marius #14
  Na igen. Te elhiszed, hogy ő csak időnként beugrik egy teára? Én nem.
 • nextman #13
  Szerintem is jo otlet, marmint az en szempontombol. A windows meg user baratabb GUI-val bir, de az androidos appok sokkal erdekesebbek, ha jol otvozik a kettot, az nekem jol johet. Persze uzletileg attol meg lehet katasztrofalis a dontes.
 • sanyicks #12
  Az m$ a piaci verseny nagy ellensége. Ki tudja hol tartanánk ha nem tudta volna ez a tetű cég magánál tartani a desktop piacot a mocsok kis vendor lock-in technikáival.
 • Zombee #11
  Bill Gates-nek már jó ideje semmi köze ehhez az egészhez.
 • M2 #10
  Szánalom lett ez a cég, de én már Bill távozásakor mondtam, hogy 10-15 év múlva hallani se fogunk róluk. Benne volt a levegőben.
 • a_n_d_r_e_w #9
  Értem, tehát ha valaki a MS-t utálja, akkor buta, mert kell a piaci verseny... Gondolom akkor is így vélekedtél, mikor az MS mindenféle trükkökkel fojtogatta és lehetetlenítette el a konkurenciát hogy kvázi monopol helyzetbe kerüljön a desktop piacon.
 • kvp #8
  "Engem csak a játékok érdekelnek ha így lesz egér+bill/gamepad irányítás akkor több se kell a boldogsághoz!"

  Android alatt most is van, nemelyik xperia-ban meg a hardvert is adjak hozza.

  Visoznt a microsoft eseteben csak a sajat poziciojukat gyengitenek vele, arrol nem beszelve, hogy az android api licenszkoteles. Persze ha ingyenes open source project-ben hasznaljak (open source android), akkor ingyenes. Kereskedelmi celra, tehat mas os-ekbe epitve viszont a google dontheti el kinek adja oda. A microsoft egyetlen realis lehetosege az android api (es alatta a linux) integralasara az lenne, ha nyilt forraskodukent adna ki a windows-t ami nem igazan megoldhato. Arrol nem beszelve, hogy amig az android nativ kod tamogatas miatt belefejlesztik a windows kernelbe a 100% linux kompatibilitast, addigra reg csodbe mennek. (ugyanis az android egy desktop linux a google fele gui-val, de az api-k es a kod jo resze sima linux, illetve szabvanyos posix)
 • grebber #7
  Engem csak a játékok érdekelnek ha így lesz egér+bill/gamepad irányítás akkor több se kell a boldogsághoz!