Berta Sándor

Az Android üzleti modelljét vizsgálja az EU

Sajtóértesülés alapján az Európai Bizottság azt akarja megvizsgálni, hogy a Google megpróbálta-e megakadályozni a más operációs rendszerekkel ellátott okostelefonok és táblák piacra dobását.

A Financial Times arról számolt be, hogy az Európai Bizottság vizsgálat alá veszi az Android üzleti modelljét. A testület azt tanulmányozza majd, hogy a Google az Androidot a partnereinek ár alatt kínálta-e vagy sem, továbbá azt is, hogy megpróbálta-e megakadályozni más operációs rendszerekkel felszerelt okostelefonok és tábla PC-k megjelentetését. Az Európai Bizottság e felvetések tisztázására egy 82 kérdést tartalmazó, 23 oldalas kérdőívet küldött szét a mobilszolgáltatóknak és az okostelefon-gyártóknak. Az EU versenyhivatalának munkatársai kíváncsiak arra is, hogy pontosan miként működik az Android licencelése. Az egyik felvetés szerint a Google exkluzív szerződések aláírására "kényszeríti" a cégeket és ezzel visszaél a piacvezető pozíciójával. A feltett kérdések a 2009 januárjától mostanáig tartó időszakra vonatkoznak.

A keresőóriás nyílt forráskódú szoftverként értékesíti az Androidot, amelynek fejlesztésében bármely készülékgyártó részt vehet. A cégek teljesen ingyen kapják meg az operációs rendszert, így nem csoda, hogy az Android piaci részesedése jelenleg az okostelefonnál már eléri a 74 százalékot is. A Google a Financial Times megkeresésére válaszul közölte: az operációs rendszer használatáról a készülékgyártók, a mobilszolgáltatók és a felhasználók szabadon dönthetnek.

A vizsgálat lehetséges, hogy összefüggésben áll a Fairsearch áprilisban benyújtott panaszával. A szervezet - amelynek tagja a Microsoft, a Nokia és az Oracle is - azt kifogásolta, hogy az óriáscég visszaél az Android a piaci helyzetével. A konkrét vád az volt, hogy a Google a piaci versennyel ellentétes magatartást tanúsít a mobil területen és a saját előretelepített alkalmazásaival (GMail, YouTube-kliens stb.) árasztja el az internetezésre alkalmas mobiltelefonokat. Thomas Vinje, a Fairsearch képviselője kijelentette: a társaság az operációs rendszert "trójai falóként" használja fel azért, hogy a partnereit a vetélytársakkal szemben előnyösebb helyzetbe hozza, a mobil üzletet monopolizálja és a felhasználói adatokat ellenőrizze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #15
    Oh dehogynem, mint a libamajtermelest es sorolhatnam.
    Olyan jo dontesekkel segitenek minket, mint a Tokaji exclusivitasanak megvonasa es sorolhatnam.
    DE mar a belepesunk is ugy zajlott, hogy egesz mas feltetelekkel vettek fel minket mint masokat es tobbet fizettunk be mint kaptunk, mi kozben mindent korlatoztak, hogy a francia,nemat,angol es hasonlo allamok legyenek elonyben a piacokon.
    Szal nem kell az Uniot vedeni, foleg most nem, ahol minekt mindenert megakarnak buntetni, mikozben mas orszagokban sokkal komolyabb hianyosagok vagy kilengesek vannak.
    Annyira az europaert vannak a vezetoik, hogy mas nem is erdekli oket az union belul, mint az eros tagorszagokat tamogassak, vagy a jobb es baloldal hatalmi harca irja felul az egyesult europa torekveseit.
    Az osszes politikust banyaba kellene kuldeni, hogy egyszer jo vilag koszontson az emberekre.
  • Khelben #14
    Bocsánat, hogy off, meg beleugatás, de a cukorgyárainkat nem az EU tette tönkre, hanem a magyar gazdák, akik rájöttek, hogy a repcéből több a haszon, mint a cukorrépából. Ezért repcét termeltek és leszarták, hogy így tönkremennek a cukorgyárak. Az uniós beáldozás pont jókor jött, hogy a hazai alapanyag híján vegetáló, csőd szélén álló gyáraktól meg lehessen szabadulni. Aztán ugyanazok a gazdák most tele szájjal szidják az EU-t, hogy elvette a cukorgyárakat és a boltokat, ahol a cukor kétszer annyiba kerül, mint korábban.
  • caius marius #13
    Ha kérték is, arról Te nem fogsz tudni. Pl. a cukor gyáraink a zunió vitte. Kurvajó mert egyet megtarthattunk, a tizenegyből...
  • Ferrer #12
    Talán kérték a tagságért cserébe? Csak azt lehet megvenni, ami eladó..
  • caius marius #11
    Éjjen azunio vesz nekünk buszokat! Igaz odaadtuk helyette a gyárainkat és nemsoká főggyeinket is, hála a 23 év felelősségteljes kiárusításának. ...
  • Ferrer #10
    Na ne mondd már, akkor mégis miből lehet kicserélni a városodban a tömegközlekedési járműveket? Megsúgom, nem a példamutató magyar gazdaság teljesítményéből..
  • The Seer #9
    Kérlek bizonyítsd. Mert az senkit nem érdekel, hogy te kovács pistike mit gondol.
  • moonman #8
    A google az "jócég", azt ugyan ne merje már senki vizsgálni...

  • Narxis #7
    Mintha az változtatna bármin is. Te abból egy forintot nem fogsz látni, megy minden az EU bürokraták feneketlen zsebébe.
  • ugh #6
    Pedig szerintem van mit vizsgalni.
    De ne sajnaljuk mar szegeny google-t basszus.
    Annyi adot siboltak el es a nem befizetes utan igenyeltek vissza amibol finanszirozni lehetne egy kissebb orszagot.
    Kureljek csak meg ha van miert.