Berta Sándor

Nagy-Britanniában be­zár­nak egy adózási kis­ka­put az IT-cégek előtt

A szigetország úgy döntött, hogy bezár egy az Apple, az Amazon és a többi konszern által kihasznált kiskaput, így növelve az adóbevételeit.

Mindez azután derült ki, hogy George Osborne pénzügyminiszter beterjesztette a költségvetési tervezetét. Az új szabályozás már 2015. január elsejétől hatályba léphet. Nagy-Britanniában jelenleg olyan rendszer van érvényben, hogy a másik európai uniós tagállamban székhellyel rendelkező cégeknek az ottani forgalmi adókulccsal kell számolniuk. Így például az Apple és az Amazon, amelyek európai leányvállalatainak székhelye Luxemburgban van, a letöltésekre mindössze 3 százalékos áfát számolnak el, míg az iTunes Store alkalmazásárai 15 százalék áfát tartalmaznak. A tervezett változtatás után a brit áfa lesz a mérvadó, ami jelenleg 20 százalékos.

Az új szabályozás vonatkozna a távközlési és a hírközlési ajánlatokra, valamint minden elektronikus szolgáltatásra is. Az elképzelések alapján a módosításnak köszönhetően jelentős mértékben nőhetnek a brit adóbevételek. A The Guardian szerint jelenleg a digitális szolgáltatások területén 1,6 milliárd font áfabevétellel kevesebb folyik be. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a változtatás miatt drágábbak lesznek-e majd a zeneszámok, a zenei albumok vagy éppen a letöltések. Az viszont pozitív hír, hogy az elektronikus könyvek ára némileg csökkenhet is, ugyanis míg Luxemburgban 3 százalékos áfakulcs vonatkozik rájuk, addig Nagy-Britanniában a könyvek és az újságok áfakulcsa egyaránt 0 százalék.

2012 novemberében vált ismertté, hogy alig fizet adót a külföldi bevételei után az Apple. A vállalat az USA-n kívül szerzett 36,8 milliárd dolláros nyeresége után mindössze 1,9 százalék adót fizetett. Ugyanezt a gyakorlatot alkalmazza az Amazon és a Google is. Nemrég pedig kiderült, hogy az Apple Ausztráliában 1000 dollár nyereség után mindössze 50 cent adót fizetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kékherceg #4
    Nagyon nem helyes. Luxemburgban számolnak helyes áfával.
  • dundiego86 #3
    Persze most is drágább 0.89usd helyett 0.89eur-ért veszel dolgokat... Szerinted 1:1 az átváltás a 2 fizetőeszköz között?
  • ostoros #2
    Nagyon helyes.
  • vision5 #1
    Minden iTunes letöltés drágább lesz ezáltal nekünk is...