Berta Sándor

A UPS is drónokkal szállítaná a csomagokat

A világ legnagyobb csomagszállító cége is követné az Amazon példáját és robotrepülőgépek, illetve -helikopterek segítségével juttatná célba a küldeményeket. Bill Gates inkább gyógyszereket szállítana a nehezen megközelíthető helyekre.

A The Verge tudósítása alapján a UPS már robotjárművek egész flottáját teszteli. A vállalat jelenleg is vizsgálja azokat a különböző megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a csomagok drónokkal való szállítását. A portál kérdésére válaszul a társaság közölte, hogy a robotrepülőgépek ilyen jellegű alkalmazása érdekes technológia, amit a jövőben is szemmel fog tartani. Nem meglepő, hogy a UPS felfigyelt az Amazon koncepciójára, hiszen a nemzetközi csomagszállítás területén egyetlen más társaság sem fordít ennyi pénzt kutatás-fejlesztésre. Ezt megerősítette a cég egyik szóvivője is, aki elmondta, hogy a UPS minden más vetélytársánál nagyobb összeget költ innovációra.

A The Verge cikke szerint ez a jövő elméletileg gyorsabban is megvalósulhat, mint amire sokan gondolnak. Colin Guinn, a DJI dróngyártó észak-amerikai vezérigazgatója hangsúlyozta: az olyan vállalatok, mint az Amazon vagy a UPS kevesebb, mint két esztendőn belül létrehozhatják a saját biztonságos és működő drónflottájukat.

Eközben Bill Gates, a Microsoft társalapítója a CNN The Lead nevű magazinjának kifejtette, hogy Jeff Bezos terve fantasztikus és "látnoki". Kedvelt témájánál maradva megjegyezte, hogy robotrepülőgépekkel nem csupán könyveket és elektronikai eszközöket lehet szállítani, hanem akár gyógyszerek is eljuttathatók a nehezen megközelíthető régiókba. Nagyszerű dolognak nevezte, hogy az embereknek ilyen álmaik vannak és remeknek, ha a szállítási költségek így csökkenthetők. Az ötlet nagyon optimista, de az olyan IT-úttörőknek, mint Jeff Bezos joguk van nagy dolgokat álmodni. Szerinte nagyszerű lenne, ha ez az elképzelés számos termék esetében megvalósulna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZsL #39
    Megjegyzem a "palackból fújt ruha" ötlete Lemtől származik, még 1965-ből, de épp az idén nyáron kezdett foglalkozni a gyakorlati megoldásával egy olasz ruhatervező. Nyilván feldobjátok a kérdést többen is, hogy: "A palackokat hogy fogják szállítani a drónok?" Szerintem sehogy, mert arra sem lesz szükség, ugyanis a mai víz-, gáz- és elektromos vezetékhálózatunk mellé (vagy helyett...) lesz egy anyagvezeték-hálózat, amelyre a palackot, nyomtatót, akármit, amire két évtized múlva szüksége lesz az embereknek, rá lehet csatlakoztatni. Mert manapság a legkevésbé gazdaságos éppen a nagy tömegű áruk szállítása (beleértve az embereket is), a szükséges utak kialakításával, karbantartásával és a jelenlegi járművek gyártásával együtt. Ennek szükségessége csökkenni fog a távmunka általánossá válásával, és kiderülhet, hogy a lecsökkent személyi és tárgyi forgalomban a drónok és az önvezérlő személyi repülőeszközök lesznek a gazdaságosabbak.
  • ZsL #38
    Mindig is voltak fantaszták, kísérletezők és megvalósítók, ezzel sem lesz másképp. Az ötlet jó, még ha médiahekk is jobb híján, mert már nem Verne Gyula korában élünk, és másképp mennek a dolgok. Azonban mégsem változott az, hogy az emberek többsége nem tud kilépni megszokott gondolatköreiből. Ezért nem láttok benne sok fantáziát, mint ahogy valamikor az automobilban, meg a repülésben sem láttak. Csakhogy a világ változik, mégpedig nem az átlagosnál szerényebb fantáziájúak elképzelése szerint, sőt igazából mindegyikünk elképzeléseitől függetlenül. A jövő képéből nem szabad kifelejteni a háztartásokba egyre inkább beépülő elektronikát, de még a 3D-s nyomtatókkal hamarosan (egy évtizeden belül) otthon előállítható termékeket sem. Minek cipelnének drónok mosógépeket, ha azok szállítására nem lesz szükség? A ruházat mosása alighanem megszűnik 20 éven belül, mert palackból fújjuk majd magunkra tetszés szerinti 3D-s sablonon keresztül a gyorsan megszilárduló, rugalmasan testhez simuló, hőszabályzós anyagot, amit este lerántva magunkról már dobhatjuk is a nyomtató újrahasznosítójába... Bármilyen megoldás gazdaságosságát befolyásolhatják ma még előre nem látható változások, ezért egy új ötletnél a gazdaságosságot nem is lehet figyelembe venni. Tulajdonképpen a legkevésbé gazdaságos megoldás az emberiség egész történelme folyamán az volt, amikor Ádámék távoztak az Édenkertből. Az összes többi, ami azóta történt, egész jelentéktelen, pláne ez a drón-ügy. Javaslom, pillantsunk vissza mai nézeteinkre negyed század múlva, és folytassuk akkor az eszmecserét!
  • teddybear #37
    Bocs, az egész alváza akkuval van kitömve, és ezért is gyulladt ki már néhány. Karambolba megsérült néhány lítiumcella, és egyszerűen kigyulladt mint némelyik teló.
  • teddybear #36
    "Mar szerencsere nem, a modell S ota ez alap es az osszes uj toltoallomason van cserelehetoseg is."

    Rosszul tudod. Még mindig csak a konnektor van töltési lehetőségnek. Az akkucellákat egyenlően elosztva részben előre, részben hátra építették be, fixen. Ahhoz, hogy hozzájuk férj el kell távolítani elől-hátul a karosszériát felülről. Láttam fényképen, nem kis szerelési feladat, mert a súlyuk miatt alaposan oda vannak rögzítve.

    Az S modellben csak annyi a változtatás, hogy 3 különböző motorteljesítménnyel és a hozzávaló akkupakkal kapható: 302 LE (225 kW)5,000-8,000 rpm;362 LE (270 kW)6,000-9,500 rpm; 416 LE (310 kW)5,000-8,600 rpm. Az akkupakk mérete meg 65 KW/85KW/85KW.

    Ami a drónokat illeti úgy marhaság, ahogy kitalálták. Médiahekk, és most a kitalálója elégedetten röhög a markába, hogy hány hülyét tudott csinálni.
  • kvp #35
    "A Tesla-autóknál csak szó van róla, hogy cserélhető akkupakkal fogják megoldani a gyors energiafeltöltést."

    Mar szerencsere nem, a modell S ota ez alap es az osszes uj toltoallomason van cserelehetoseg is.

    Viszont a dronos szallitas egyetlen baja az, hogy sokkal tobb energia kell hozza mint egy negykerekes dobozhoz. Varosokon belul pedig vannak utak, tehat gond nelkul megoldhato lenne a mikro es minikonteneres szallitas. (hutogepnek es butornak mini kontener, pizzanak es zoldsegeknek mikro) A lenyeg az lenne, hogy gyujto-szoro uton mozognanak az aruk, mint egy vezetekes halozaton a csomagok. Erre varosban a legjobb egy onjaro kerekes robot. Lakatlanabb teruleten lehet dron is, mint a wifi eseten, de ez sokkal kevesbe hatekony es sokkal kevesbe gazdasagos. Varosban a dronok altal viheto csomagmennyiseg adott legterben sokkal kevesebb mint amennyit egy sima kisteherauto kepes elvinni, sokkal kisebb hely es energia igennyel.
  • teddybear #34
    A Tesla-autóknál csak szó van róla, hogy cserélhető akkupakkal fogják megoldani a gyors energiafeltöltést. A mostani modellekben komoly szerelési munka kicserélni a többszáz elemi akkut. Gyakorlatilag el kell távolítani előbb a karosszéria jelentős részét.
  • Kornan #33
    Megnéztem újra a linkelt video erre vonatkozó részét és ők úgy oldanák meg, hogy az automata állomásokon ki is cserélné az akut. Az elektromos autóknál is van hasonló rendszer: Tesla battery swap system.
  • Kornan #32
    Bármilyen távolságra használható. Ha lennének ilyen napelemes töltőállomások, akkor ott leszállna és fel tudná magát tölteni és folytatni az utat. Vagy ott várna egy már töltött drón, ami átvenné a csomagot. Én is szkeptikus vagyok, nem hinném , hogy túl nagy sikere lesz, de elviekben működhet szerintem.
  • Kornan #31
    Pár hete láttam ezzel kapcsolatban egy TED talk-ot. Itt úgy nevezte a fazon, hogy matternet(anyag hálózat). És először pont nehezen megközelíthető helyekre gondolta, ahol nincs út és ki kell szállítani a gyógyszert, stb...

  • Zenty #30
    Az emberek megfigyelésére van igazán emelet környezet szenyezőek és a chemtrailt már nem csak repülőkből tudják majd spricelni...