Berta Sándor

Az eBay is elfogadhatja a Bitcoint

A Bitcoin-rendszerrel 2009 óta lehet fizetni az interneten és az online fizetőeszköz egyre népszerűbb világszerte. Már a világ legnagyobb aukciós oldala, az eBay is fontolgatja az elfogadását.

"A digitális fizetőeszközök hatalmas dologgá fognak fejlődni" - jelentette ki John Donahoe, az eBay vezetője. A 124 millió aktív felhasználóval bíró e-kereskedelmi csoport jelenleg azon dolgozik, hogy kereskedői bónuszpontjait PayPal pénzzé konvertálja át. "Olyan pénztárcát készítünk, amibe bármely áruház belerakhatja a hűségpontjait." Donahoe szerint a vásárlóknak problémát jelent, hogy minden egyes bolt saját kártyát bocsájt ki, és nyilvánvalóan nem tudják mindig mindegyiket maguknál tartani, és azt sem tudják, hogy melyiken hány pontjuk van. A cég által fejlesztett digitális pénztárcában 50 különböző hűségkártya lehet.

Közlése szerint vállalata jelenleg is azon van, hogy kibővítse az elfogadott pénzek körét. A Paypal a jövőben elfogadhatja a rendszert - most ez még nincs így, de folyamatosan figyelemmel kísérik a Bitcoin és a többi digitális fizetőeszköz fejlődését. "Ugyanez a technológia elfogadhat más digitális pénznemeket is." - emelte ki. Mind a mobilcégek, mind a kereskedelmi vállalatok, mind az olyan technológiai óriások, mint a Google és az Apple virtuális fizetési rendszereken dolgoznak. Azonban ezen erőfeszítések többsége a hagyományos valutákra - mint a forint vagy a dollár - koncentrál, és a hűségpontok vagy a Bitcoin érdeklődési területükön kívül van. A Bitcoin felett nincs központi ellenőrzés, vagyis a kormányoktól, a központi és a kereskedelmi bankoktól függetlenül működik. A Bitcoin az év elején nagyon népszerű volt és gyorsan emelkedett az árfolyama, ezután rengeteg támadás érte és technikai problémák következtek, de a digitális fizetőeszköz népszerűsége egy ideje megint töretlenül nő.

Az eBay ezzel a német szövetségi pénzügyminisztérium példáját követné. A szaktárca augusztusban döntött úgy, hogy az európai uniós tagállamban a Bitcoin olyan hivatalosan is elismert fizetőeszköz, ami nemzetközi viszonylatban felhasználható. Az Amerikai Egyesült Államokban ugyanakkor a Bitcoin Alapítvány összetűzésbe keveredett a kaliforniai pénzügyi felügyelettel, majd a New York-i pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő hivatal kért be üzleti adatokat azoktól a cégektől, amelyek kapcsolatba hozhatók a rendszerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!