Berta Sándor

Nagyot kaszált a Bitcoin erősödésén egy norvég fiatal

Nem mindennapi történet főszereplőjévé vált Kristoffer Koch norvég felhasználó, aki még négy évvel ezelőtt vásárolt 150 norvég koronáért néhány Bitcoint. Most meglepődve tapasztalta, hogy nem járt rosszul a befektetéssel.

Az esetről az NRK norvég rádió és a The Guardian számolt be. A fiatalember 2009-ben a doktori disszertációját írta, amelyben a titkosítási módszerekkel foglalkozott és rábukkant a Bitcoin-rendszerre. Ezután puszta kíváncsiságból vásárolt 2009-ben 150 norvég koronáért néhány Bitcoint, majd el is feledkezett a dologról. Miután az elmúlt hónapokban sokszor szerepelt a sajtóban a Bitcoin, ezért eszébe jutott korábbi befektetése. Keresni kezdte a Bitcoin-számlájához tartozó jelszót és miután nagy nehezen megtalálta, megnézte az aktuális árfolyamot. Megdöbbenve tapasztalta, hogy az árfolyam erősödése miatt a régen vásárolt 5000 Bitcoin-érméje a jelenlegi árfolyam mellett már több mint 5 millió norvég koronát, átszámítva 886 000 dollárt ér. Az érmék egyötödét átváltotta és az összegen vásárolt egy lakást a norvég főváros Toyen negyedében.

A Bitcoin árfolyama nagyon hektikusan ugrál. Áprilisban 266 dollárra emelkedett, majd 50 dollárra csökkent, és előfordult, hogy egy nap alatt 30 dollárt változott. Júniusban a Bitcoin Alapítvány összetűzésbe keveredett a kaliforniai pénzügyi felügyelettel, amely azzal vádolta meg, hogy a szükséges engedélyek nélkül teljesít pénzügyi tranzakciókat. Ezt követően a New York-i pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő hivatal több mint 20 olyan cégtől kérte azon üzleti adataik kiadását, amelyek kapcsolatba hozhatók a Bitcoin-rendszerrel. Fordulatot hozhat viszont, hogy a német pénzügyminisztérium döntése alapján az európai uniós országban a Bitcoin hivatalosan is elismert fizetőeszköz lett, ami nemzetközi viszonylatban felhasználható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #7
    Eloszor is o sem adta el az egeszet, masreszt ki mondta, hogy nem aprankent 4-5-10-20-50-esevel adogatta el? Nem mondom, hogy nincs igazad az arfolyamingadozassal kapcsolatban, de sajnos ugyanez vastagon igaz a vilag tobbi penznemere is, maximum nem ekkora mertekben. Puszta kivancsisagbol..az us dollar mogott milyen fedezet is van?
    erdekesseg
    hatterinfok a piramisjatekosos es egyeb zseniknek...
  • Tinman #6
    Kis mennyiség nem gond... 1milka körüli bitcoint próbálj meg eladni, vagy annyit amennyit ez az ürge nyert.

    A kutya nem szívesen vált nagyobb tételbe, mert egyik napról a másikra megbolondulhat az árfolyam, de nem úgy, mint a forint, hogy 5-10 Ft különbség, hanem 10x ennyi. Volt rá példa.

    Ez egy fedezet nélküli rémálom, aminek az árfolyamát az illegális tevékenységek nagyban befolyásolják.
  • cateran #5
    Ha csak halvany lila fingod lenne az egeszrol...de lathatoan nincs...adok 1 kis segitseget:en meg a budos eletben nem vettem bitcoint, nem is kaptam fizetseg gyanant, megis adtam mar el a lentebb emlitett oldalon..na, erre varjal gombot
  • MasterMason #4
    Aha, aztán ne csodálkozz, ha a bármiféle fedezett nélküli bitcoinodat egyik reggelen a hajadra kenheted. A fed által kibocsájtott pénznek is több fedezete van mint ennek, pedig annak sincs sok. :D

    Olyan ez is mint a piramisjátékok, hirtelen jönnek vegyél ilyen meg olyan papírt, ő jól járt vele, aztán meg emberek százai ezrei sírnak a végén.

    Persze pár ember mindig jól jár, másként nem lehetne bevonni a birkákat a folyamatba.
  • cateran #3
    A magyar Forint lassan mar Magyarorszagon sem elfogadott fizetoeszkoz, de bitcoint US dollarra, eurora, japan yenre, kanadai dollarra, angol fontra, svajci frankra, rubelre, ausztral dollarra, sved koronara, dan koronara, hongkongi dollarra, lengyel zlotyira, kinai yuanra, szingapuri dollarra, thai bahtra, uj-zelandi dolarra vagy norveg koronara barmikor, minden problema nelkul...mtgox.com
  • Tinman #2
    Az tuti... na próbálj meg mondjuk 20 bitcoint beváltani forintra. Hajrá! :-D
  • Sir Cryalot #1
    Ebben is biztos az az érdekes amiről megint nem szól a cikk(ecske).