Berta Sándor

Pénzügyi engedélyek nélkül működik a Bitcoin

A Bitcoin Alapítvány összetűzésbe keveredett a kaliforniai pénzügyi felügyelettel. Amennyiben nem hajlandó együttműködni a hatósággal, akkor nagyon komoly pénzbüntetésekkel sújthatják.


A Bitcoin bármire átváltható virtuális pénz
A kaliforniai pénzügyi felügyelet azzal vádolja a Bitcoint Alapítványt, hogy a szükséges engedélyek nélkül teljesített és teljesít a mai napig pénzügyi tranzakciókat. Az ügyletekben szerepet játszó személyek és szervezetek komoly pénzbüntetést kaphatnak. Amennyiben a szervezet nem állítja le a jelenleg illegálisnak minősülő pénzügyi műveleteket, úgy naponta és tranzakciónként akár 1000-2500 dollárra is büntethetik, ráadásul az ügyletekben részt vevőket akár 250 000 dolláros pénzbüntetéssel és 5 évig terjedő letöltendő börtönbüntetéssel is sújthatják.

A Forbes magazin megszerezte a felügyelet által kiadott dokumentum egyik másolatát. Ennek alapján az alapítványnak 20 napot adtak arra, hogy tájékoztassa a hatóságot arról milyen lépéseket vezetett be a jelenlegi helyzet megváltoztatására. Jon Matonis, a Bitcoin Alapítvány elnökségi tagja szerint ők egy nonprofit szervezet, amelynek az a célja, hogy a Bitcoin-protokollt népszerűsítse és szabványosítsa. Nem vesznek részt pénzügyi üzletekben és nem is ellenőriznek ilyeneket, az ilyen jellegű tevékenységek ugyanis ellentmondanak az alapítvány alapelveivel.

A nyilvánosságra hozott dokumentum május 30-i keltezésű, tehát a 20 napos határidő már lejárt. Egyelőre még kérdéses, hogy a szervezet teljesíti-e kaliforniai pénzügyi felügyelet követeléseit, beszerzi-e a szükséges engedélyeket. A hivatal nem véletlenül vette vizsgálat alá a Bitcoin működését, hiszen a virtuális pénz más valutára váltható vagy online áruházakban lehet vele fizetni. A Bitcoin devizaügyleteinek rendszere önmagában teljes anonimitást jelent, aminek következtében a kiberbűnözők szívesen használják. Áprilisban egyébként megjelentek a rendszert használó első csalók, akik a Skype-on keresztüli támadással generálnak Bitcoin valutát, felhasználva a kliensek számítási kapacitását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #5
    Sokak seggében hatalmas ácskapocs lenne ha egy ilyen pénz rendesen el tudna terjedni. Ez meghozhatna egy gazdaságoktól és lobbiktól független elszámolási egységet egy kvázi világvalutát, ami az egész jelenlegi kereskedelmet a feje tetejére állíthatná és az egyes dolgok spekulációktól mentes értékalapú összehasonlítása lehetségessé válna. Lehet, hogy ugyanaz a munka ugyanannyit érhetne egy ilyen pénzben mérve, bárki végzi is el (egy szegény afrikai ország, vagy a "fejlett" nyugati demokrácia honpolgára). Na ettől azért sokan nagyon félnek a ranglétrán elfoglalt helyükkel arányosan!
  • Windwalker #4
    halgatyo barcsak a vilag felebredne a matrixbol es latna mi folyik valojaban, akkor lesz majd rendszervaltas!!
    Hogy ramennek mostanaban az allamokbeli hatosagok a volt ugynokukre hogy kiszivarogtatta a szennyest, romlott bagazs az egesz.

    Vagy piramisjatek es probaljak eletbetartani es fosztani a johiszemueket amig tudjak, vagy fuggetlenedni akarnak a romlottak uralta rendszertol, es ez az elso tamadas a "kaliforniai" penzugyi felugyelettol.
  • tomazin #3
    A cikkből alig érzékelhető a szerző elfogultsága...
  • halgatyó #2
    Attól tartok, hogy itt egy hatalmas átveréses piramisjáték lesz.
    Még ha az ötlet kitalálói nem is annak szánták, a kamatos hitel eladósító kamatrabszolgaságba döntő világpénzmaffia majd beépül a rendszerbe és félreviszi, kicsinálja.

    Természetesen az NEM bűntett (a dögba**ó foshatalom szemében) amikor a bankok a hatalmas kamattal megterhelt kölcsönök következtében KIDOBNAK egy családot gyermekestül az utcára... óóó az nem

    És persze hivatkoznak a "jogszerűségre" egy TELJESEN KISZÁMÍTHATATLAN azaz előre NEM tervezhető gazdasági-politikai-pénzügyi rendszerben, amelyben a LÁTSZÓLAG biztos jövedelemforrással rendelkező (és kölcsönt felvevő) család BÁRMIKOR elveszítheti a munkahelyét, a fő kereső megbetegedhet, stb....
    Ezt a KAMATOS HITEL TELJES FUTAMIDEJÉRE (ami akár több évtized is lehet) előre megjósolni LEHETETLEN!

    Nem a bitcoin jelenti a fő veszélyt mostanság. Mindamellett én azért nem szállnék bele ilyen anonim és bizonytalan kimenetelű műveletbe.
  • AranyKéz #1
    "A Bitcoin devizaügyleteinek rendszere önmagában teljes anonimitást jelent, aminek következtében a kiberbűnözők szívesen használják."

    A büdös francokat, csak pszeudonimitást garantál. Egy adott, címmel elátott bitcoin tárca tranzakcióit gyakorlatilag mindenki látja. Különben nem lehetne elosztott módon ellenőrizni a tárcák és tranzakciók validitást.

    Egy-két szerencsés google keresés, és lehet látni hogy a tulajdonos milyen weboldalakra rakta ki a bitcoin címét.