Berta Sándor

Németországban szabad utat kaphat a Bitcoin

A német szövetségi pénzügyminisztérium döntése alapvetően befolyásolhatja a virtuális pénz jövőjét. Az európai uniós államban a Bitcoin hivatalosan is elismert fizetőeszköz, olyan úgynevezett "magán pénz" lett, ami nemzetközi viszonylatban felhasználható.

A szaktárca döntése azt jelzi, hogy a Bitcoint jogi és adózási szempontból is elfogadták, mint fizetőeszközt - ez derült ki abból a dokumentumból, amit Frank Schäffler, az FDP egyik képviselője nyújtott be a pénzügyminisztériumhoz. A szaktárca már korábban is foglalkozott a Bitcoin ügyével, akkor arról született döntés, hogy a Bitcoin árfolyamnyeresége egy év után adómentes. Amennyiben valaki egy esztendővel ezelőtt 100 Bitcoin-érmével rendelkezett, akkor ezért körülbelül 1000 dollárt kellett fizetnie. Áprilisban viszont ugyanez a mennyiség már több mint 26 000 dollárba került. Ekkora összeg után 6500 dollár adót kellett fizetni, de, ha valaki most jut 100 Bitcoin-érméhez, akkor nem kell utána adót fizetnie.

A Finanzinstrumente nevű lapban a Bitcoint ugyanakkor már a devizákkal együtt emlegetik és a Bafin nevű pénzügyi felügyelet szintén foglalkozik a virtuális pénzzel. Mindez azt jelzi, hogy a fizetőeszköz révbe érhet. Schäffler szerint a pénzügyminisztérium álláspontja azt bizonyítja, hogy felismerték a Bitcoin jelentőségét, ezért a német kormány szabályozni akarja ezt a területet.

Júniusban a Bitcoin Alapítvány összetűzésbe keveredett a kaliforniai pénzügyi felügyelettel, amely azzal vádolta meg, hogy a szükséges engedélyek nélkül teljesített és teljesít a mai napig pénzügyi tranzakciókat. Az ügyletekben szerepet játszó személyek és szervezetek komoly pénzbüntetést kaphatnak. Egy héttel ezelőtt pedig arról írtunk, hogy egyre komolyabban veszi a virtuális pénzt az amerikai kormány. A New York-i pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő hivatal több mint 20 olyan cégtől kérte azon üzleti adataik kiadását, amelyek kapcsolatba hozhatók a Bitcoin-rendszerrel. Egy magyar szakértő, Blummer Tamás szerint ezek már csak utóvédharcok, hiszen a szellem, a decentralizált technológia már kiszabadult a palackból, és a pénzügyi rendszer újrafelosztását ki kellene használnia Magyarországnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • weine #11
  Elvileg em lehet tudni kinél van btc, csak ha nevesítetted magad.
  Amennyiben rejtőzködni akarsz, akkor csak azt tudni, melyik "usernél" mennyi btc van.
  Maga a rendszer nem bedönthető, és gyakorlatilag az árfolyam se nagyon manipulálható. Persze elviekben ha megjelenik sok btc 1 usd áron, akkor arra biztos lecsapnak, de nem gondolom, hogy ez reális scenario lenne.
  Meg aztán ha meg is jelenik és le is veri egy időre az árat, a btc mennyisége ugyanannyi kb, tehát nem tud inflálódni, ezért a lenyomott btc/usd rate előbb utóbb visszarendeződik.
  Az viszont befolyásolhatja az árát (ezzel lufit képezve), hogy mennyien akarják kikerülni a hivatalos pénzrendszereket. Szerintem igen sokan.
  Gondold el, mit lépne a NAV, ha btc-ben mutatnád ki a bevételed egy részét:)
  Kb nézne, mint hal a szatyorban.
 • weine #10
  Pont az előnyeit soroltad fel:)
  -piaci kereslet alapú (nincs jegybank)
  -ismert értéken alapul(mint a mostani pénzrendszer: nincs fedezete)
  Szerencsejáték ebbe fektetni, mint az összes többi devizába, hiszen nem tudja senki, merre változik az árfolyama.

  Abban is különbözik a pilótajátékoktól, hogy nem ígér senkinek hozamot.
  Ez egy virtuális valuta, kb ugyanannyi kockázattal, mint 2004-ben facebook "részvényt" venni.
  Hátránya nem sok van a többi devizához képest, előnyei annál inkább. • gforce9 #9
  A pénz annyit ér amennyi bizalom van iránta, tökmindegy milyen pénzről beszélünk. A bitcoin működése pedig egy picit bonyolultabb annál, minthogy spekulálgatni lehessen, tudtommal fix mennyiség van (illetve lesz) belőle, inflálódni nem fog, max deflálódni, de azt is csak a többi fizetőeszközhöz képest.
 • Kryon #8
  Pont az a lényeg, hogy mivel decentralizált senki sem tudja megszabni az érfolyamát, csak a spekuláció mozgatja.

  2009-ben egy hacker megcsinálta a mögötte álló rendszerrel együtt, azóta önálló életet él. Ez jó azoknak akik valamiért rejtőzködnek, titkolni akarnak bizonyos tranzakciókat. Ahhoz hogy egy stabil, mindenki számára minimális kockázattal használható pénzrendszer legyen belőle kevés.
 • ostoros #7
  Az árfolyam esés elkerülhető a rögzített árfolyammal. Semmibe nem kerül nekik. Csak lehet hogy a spekulánsok körében népszerűtlen lenne.
 • Kryon #6
  Érdekes kísérlet, de nem hinném hogy ebből új pénzügyi rendszer lenne. Valós fedezet ugyanúgy nincs mögötte, ahogy a jelenlegi pénzrendszer mögött sincs. Itt ráadásul mivel decentralizált, még egy jegybank sincs, mely valamennyire stabilizálhatná az árfolyamát. Ebbe fektetni ezért gyakorlatilag szerencsejátékkal egyenértékű. Most "trendi" lett, mert mostanában sokat foglalkozik vele az online sajtó, de elég egy kiábrándulás, eladási hullám és padlót fog az árfolyam. Aki nem szállt ki időben, így járt. Legjobb esetben is az marad a Bitcoin ami eddig is volt, a maffia pénze. Annyi változott, hogy elkezdtek vele spekulálni.
 • MasterMason #5
  Csak egy újabb eszköz, amivel megkopaszthatják a lúzereket. :D
 • zserrbo #4
  Az idézett szövegre csak annyit mondanék, hogy kb hasonlóan szokott védekezni az is, aki a piramis játékba akar beszervezni. No meg úgy is mondhatja majd valaki, hogy "Én is bosszankodom azon, hogy sajnos csak 2013-ban kerültem a közelébe, mert minél később került be az ember, annál nagyobbat bukott vele." :)
 • Cat #3
  Nem csak te gondolod így, a cikkben lévő interjú is rákérdez erre. Én arra lennék kiváncsi, hogy milyen az eloszlása a 20 millió bitcoinnak, mennyi van belőle egy kézben, tudni lehet hogy ki(k) ezek, azaz bedönthető-e az egész azáltal, hogy valakinél ott van akár csak 5%, és hirtelen eladásra kínálja.

  "A Bitcoin gyakorlatilag egy globális virtuális startup, nem pedig egy piramisjáték. Én is bosszankodom azon, hogy nem 2009-ben kerültem a közelébe, csak 2011-ben, mert minél hamarabb fektetett bele az ember, annál nagyobb profitot tehetett zsebre. Mark Zuckerberg is teljesen abszurd módon meggazdagodott valamiből, amiről szintén meg lehet kérdezni, hogy tényleg van-e ekkora értéke, vagy csak szerencséje volt a srácnak. Ez itt is megvan, de ezt nem nevezném piramisjátéknak, mert nem arról van szó, hogy valamiféle piramisjáték-szerű redisztribúció folyna, hanem előáll egy új pénzügyi rendszer, egyfajta startup. Azt is mondhatnám, hogy a Bitcoin egy részvény egy új pénzügyi világrendszerben."
 • zserrbo #2
  Ja és az akinek van (tartalék) pénze :/