Berta Sándor

A Microsoft nem tudja, merre tart?

Nem fukarkodott a kritikákkal Paul Thurrott Windows-szakértő, aki szerint nem csupán arról van szó, hogy a Windows 8.1 egy hulladék.

Thurrott szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a Microsoftnak nincs terve arra vonatkozóan, hogy merre tart. A Windows 7-ről a Windows 8-ra való váltás a konszern történetében a legradikálisabb ilyen jellegű lépés volt, hiszen szakított az addigi ismert és bevált Asztallal, amit felváltott a csempés kezelőfelület ("Modern UI"). A változtatás ésszerűnek tűnt a vállalat szemszögéből (az azonos mobil és PC felület rengeteg előnnyel jár), de a felhasználók nem fogadták jól, nekik túl színes és túl bonyolult lett az új szoftver, amire gyakorlatilag nincs is szükség.

Thurrott sokáig védelmezte a Microsoft azon döntését, hogy kiadja a Windows 8.1-es verziót, mondván jó reakció lehet az emberek visszajelzéseire és újra megjelenhet az Asztal, de a Windows 8.1 első frissítésével kapcsolatos információk felbukkanása már neki is túl sok volt. Kritikája szerint az óriáscég visszaesett a korábbi hibájába: egyre inkább megpróbál minden igénynek megfelelni, de a végeredmény végül nem tetszik senkinek sem.

Szerinte a Windows 8.1 operációs rendszer nemes egyszerűséggel egy befejezetlen fércmű, hiszen voltaképpen egy mobil és egy asztali operációs rendszer ötvözete, amelyek annyira természetellenes módon lettek összeolvasztva, mint Frankenstein szörnyetege. Mindez különösen akkor szembetűnő, ha a Windows 8.1 mellé odatesszük a Mac OS X-et, így azonnal feltűnik, hogy a Microsoft operációs rendszere mennyire kaotikus. Ennek Thurrott szerint oka van, az Apple ugyanis - az állandóan növekvő iOS-tábor ellenére is - sosem távolodott el fő irányelveitől. A Windows 8 ráadásul nem egy jó dizájnú termék, hanem egyetlen nagy káosz, ami szinte minden tekintetben katasztrófának tekinthető.

Thurrott leszögezte: a Windows 8 akár évekre visszavetheti a társaságot és még az is lehet, hogy sikerült teljesen megsemmisíteni minden idők egykor legeredményesebb szoftverüzletét. Pedig a partnercégek, például a laptop- és a táblagyártók időben figyelmeztették a Microsoftot a várható gondokra, de a társaság vezetői nem hitték el, hogy mindez megtörténhet. A szakértő azt javasolta a Microsoftnak: vegye tudomásul, hogy nem felelhet meg minden igénynek, és inkább ideje lenne azokra az emberekre kiemelten figyelni, akik a Microsoft termékeit használják, azaz főként az üzletemberekre és a termelékenységet szem előtt tartó felhasználókra.

Megállapítása szerint míg az Apple-t leginkább a BMW-hez hasonlítják az emberek, addig a Windows a túlméretezett General Motorsnak felel meg. De ugyanúgy, ahogy a GM nem maradhatott változatlan a Windowsnak is specializálódnia kell. Nem szabad azokra energiákat elpocsékolni, akik soha nem fogják abbahagyni az egyszerűen kezelhető Android- vagy iOS-készülékük használatát, pláne nem csak azért, mert a redmondiak ezt akarják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SupraMKIII #29
    "A változtatás ésszerűnek tűnt a vállalat szemszögéből"

    Naja. Csak ugye megint mi lettünk magasról letojva. Amúgy igaza van az illetőnek:
    Egységesítjük a vezérlő felületeket? Ez jó ötlet - ha meg tudjuk húzni a határt.
    "Kapjon minden PC billentyűt és egeret" -> ez egy jó ötlet volt!
    "Kapjon minden autó kormány és pedálok helyett billentyűt és egeret" -> Na, ez a METRO felület, és az évszázad hülyesége.

    Ez az egész sajnos egy jelenség a mai világban, hogy olyan emberek kerülnek mammut cégeknél kizárólagos döntési pozícióba, akik TELJESEN elszakadtak a valóságtól.
  • CairoJack #28
    Olyan, hogy Google Maps, nincs Windows 8 alatt. Már mint App. Ha neten keresztül felmegyek a Google Maps-ra az persze működik, csak nagyon macerás.
    Van olyan, hogy GMaps, ami egy Google Maps alapú app, de független fejlesztők adták ki, nem a Google, és funkcionalitásban meg sem közelíti a Google Maps-ot. Bing Maps-nál persze így is milliószor jobb.
    De természetesen ez is csak online, tehát ha nem vagyok Wi-fi közelében, akkor fújhatom... Semmit nem ér.

    Egyébiránt nem értem, hogyan maradhat le ilyen szinten a világ egyik legnagyobb szoftvercége alapvető szolgáltatások tekintetében.
  • Vol Jin #27
    Jé, bakker, nem a projektoron lévő pointerrel volt problémája erroristának, hanem az DG-képen a fickó mellett? :-D

    Höhö, visszaszívva. höhö. :-D
  • vik3 #26
    Érdekes kép 2012 márciusából :)
  • vik3 #25
    Most az egyszer nem az SG sara a kurzor - aki esetleg megnézni a videót is

    http://www.tinkertry.com/paul-thurrott-live-windows-talk-at-virtg-march-10-2012/
  • DontKillMe #24
    A google maps-et meg sem próbáltad a tábládon?
  • Vol Jin #23
    "a fooldal vegul is lenyegtelen. Egyyaltalan ki az a kreten, aki ugy lop el egy kepet hogy ott hagyja a kurzort?"

    Az lehet, hogy nem egy lopott kép, csak egy projektorral kinyomott képernyő. Magyaráz a csávó, és közben buzerálja az ikonokat. Neked ez nem jutott eszedbe?

    Szólj a rendőrségnek, hogy bármelyik pillanatban ellophatnak az eszedért! :-D
  • errorista #22
    nem tudok gepelni :(
  • errorista #21
    Nem csak hulye, kereten, de felkegyelmu is. Uff.
  • errorista #20
    a fooldal vegul is lenyegtelen. Egyyaltalan ki az a kreten, aki ugy lop el egy kepet hogy ott hagyja a kurzort?