Berta Sándor

Webkitről Chromiumra vált a Qt

A Qt a jövőben a Google böngészőmotorját akarja használni és ezzel egyértelműen hátat fordít a Webkit-projektnek. Az Apple és a Google mellett a Qt fejlesztői voltak a program legnagyobb támogatói.

A Qt munkatársai 2007 óta kínálták a Webkit általuk módosított változatát. Lars Knoll, a Qt főfejlesztője blogbejegyzésében jelentette be, hogy a jövőben a Webkit helyett a Chromium böngészőmotort fogják alkalmazni. "A Chromium-projekt nagyon dinamikus és ez az a böngésző, ami a leggyorsabban fejlődik, ezért döntöttünk a Webkitről a Chromiumra való váltás mellett. Reményeink szerint a döntés következtében a Qt a jelenleginél jobb böngészőmotort kap." - írta. A Chromium előnye, hogy minden nagyobb asztali platformon és az Androidon is elérhető. A Webkitről ugyanakkor ez már egyáltalán nem mondható el, mivel az Apple már teljesen a Mac OS X fejlesztésére összpontosít. Éppen ezért a Qt-fejlesztőknek az összes többi, általuk támogatott operációs rendszerre kell koncentrálniuk. A Chromium számos olyan megoldást, funkciót és támogatást kínál, ami a Webkit esetében nincs, vagy csak nagyon komoly munka árán van jelen. Ilyen például a WebRTC nevű HTML5-funkció, amely a Chromium segítségével és közvetlen Qt-specifikus kód nélkül is használható. Miután a fejlesztőknek kevesebb időt kell tölteniük a Qt-nek az operációs rendszerekhez való optimalizálásával, ezért több idejük marad arra, hogy más dolgokkal foglalkozzanak.

A Google a Chromium esetében magas minőségi követelményeket támaszt, ami leegyszerűsíti a Qt készítőinek a teszteléseket és egyúttal stabilabbá teszi az új böngészőverziót. Knoll ehhez hozzátette, hogy a váltás miatt a szoftver gyorsabb lesz, amiből mind a Qt, mind a widgetek profitálhatnak majd. A legtöbb Qt-alkalmazás nagyobb módosítások nélkül működni fog az új API-val. A Qt Webkitre épülő változata ugyanakkor már nem kap új funkciókat. A Qt 5.2 hamarosan megjelenhet, míg a Qt 5.3 már teljesen támogatni fogja a Windows, a Linux és a Mac OS X alatt az új böngészőmotort.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)