Berta Sándor

Böngészőkiegészítő a személyes adatok védelmében

A Disconnect Search nevű kiegészítő lehetővé teszi, hogy a felhasználók úgy kereshessenek a Google, a Bing vagy éppen a Yahoo! rendszerében, hogy közben nem kell kiadniuk a személyes adataikat.

A szoftvert a Google három egykori programozója, illetve az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) egyik volt munkatársa közösen készítette el. A Disconnect Search segítségével az internetezőknek nem kell attól tartaniuk, hogy akár a keresőket vagy a honlapokat üzemeltető cégek, akár az internetszolgáltatók megállapítják az IP-címüket, a keresési címszavaikat vagy a megnyitott találatokat. Ugyan már most is léteznek olyan keresők, amelyek a személyes adatok védelmét helyezik előtérbe - ilyen például a Startpage és a DuckDuckGo -, azonban a Disconnect Search előnye, hogy kényelmesebben használható. Elegendő csupán feltelepíteni, néhány dolgot beállítani és folytatódhat a böngészés.

A kiegészítő jelenleg a Firefox és a Chrome böngészőre érhető el, de már készülnek az Internet Explorert és az Operát támogató verziók is. A Safari viszont nem támogatja az alkalmazott technikát, ezért az Apple böngészőjére nem fog megjelenni a program. A letöltés és a telepítés után a felhasználóknak elég rákattintaniuk a Disconnect Search szimbólumára és megadniuk a kedvenc keresőjüket. Minden keresés egy proxyszerveren keresztül valósul meg, ezáltal a folyamat néhány másodperccel hosszabb ideig tart, viszont minden keresés SSL-titkosításon keresztül történik. Azt ugyanakkor a szoftver fejlesztői is elismerik, hogy ez a megoldás sem kínál teljes védelmet az állami ellenőrzésekkel szemben, de kétségkívül csökkenti az emberek úgynevezett digitális lábnyomát. A Disconnect Search elterjedésének aligha örülnének az online keresőket üzemeltető vállalatok, lévén zavarja az üzleti modelljüket, hiszen így nem értékesíthetnek célzott reklámokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!