Berta Sándor

Változások a Google, az Opera és a Firefox háza táján

Új korszakhoz érkezhet a Google, amely nem a Webkitet akarja használni a jövőben, helyette saját böngészőmotort fejlesztene, a projektben az Opera is részt venne. Ugyanakkor a Mozilla a Samsunggal közösen szintén új böngészőmotoron dolgozik.

A Google éveken át volt az Apple partnere a Webkit fejlesztésében, azonban ennek most vége szakad. A vállalat úgy döntött, hogy a saját útját fogja járni és a Webkiten alapuló, de részben új böngészőmotort készít, amelynek neve Blink. Miután az Apple és a Google is különböző módon fejlesztette ki a saját böngészőjét, s mind a két szoftverhez hozzá kellett igazítani a motort, ezért az az elmúlt években túl bonyolulttá vált, ez pedig jelentős mértékben nehezíti a Webkit továbbfejlesztését. A nyílt forráskódú Webkitre épül jelenleg többek között a Safari és a Chrome is.

A döntés után az Opera bejelentette, hogy segít a Blink fejlesztésében. Mindez azért érdekes, mert a norvég cég februárban váltott a Webkitre. A bejelentés teljesen új helyzetet teremt, hiszen a fejlesztőknek egy újabb motorhoz kell optimalizálniuk a honlapokat. Nehezebbé válhat az iOS esetében a böngészőfejlesztés, hiszen az Apple operációs rendszere kizárólag a Webkitre épülő böngészők használatát teszi lehetővé. A Blink mindenképpen egy karcsúbb Webkit lesz, a Google összesen 4,5 millió sor programkódot akar törölni a motorból, ezáltal az elképzelések szerint az stabilabb és biztonságosabb lesz. A fejlesztésből a Chromium OS is profitálhat.

A Mozilla is jelezte, hogy a Samsunggal közösen készíti el a Servo nevű új böngészőmotort, amit kifejezetten az ARM chipekre és az Android operációs rendszerre optimalizálnak. Brendan Eich, a szervezet menedzsere blogbejegyzésében azt írta, hogy ezáltal a szoftver a jelenlegi böngészőknél sokkal jobban kihasználhatja majd a többmagos chipek előnyeit. A Servo egyelőre kísérleti projekt és a 0.6-os verziónál tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mardel #10
    Mondjuk minden benchmark erről szól chrome esetében, hogy minden új verzió gyorsabb mint az azt megelőző. Csak ennek már lassna semmi hírértéke sincs.
  • Dodo55 #9
    Nem, nem, nem!
    Valahol voltak benchmark eredmények, hogy már most gyorsabb a Blink!

    Lefuttattam az egyiket (Octane) Chrome 26-al és Chrome Canary 28-al (ugyanazzal a Google profillal, tehát mindegyiken fent voltak ugyanazok az extensionök is), és én is jobb eredményeket értem el a Blink-es 28-al.

    "kitorolnek pár amúgysem hasznűlt kódsort"
    Én úgy emlékszem "felesleges" kódokról van szó, nem szó szerint nem használtakról. Ha így nézzük akkor meg azért nem mindegy, a kód tele van -e ilyesmivel vagy sem:
    if (this_is_very_rarely_true){
    do_something_completely_unnescessary_nowadays();
    }

    Még ha nagyon ritkán is teljesül a feltétel, akkor is ellenőrizni kell, namost képzeld el, ha ez pl a DOM ősosztály konstruktorában van... Rögtön 100-500 szelekcióval kevesebb egy átlag HTML oldal renderelésekor. És akkor ez csak 3 sor volt, nem 4,5 millió :)
  • Mardel #8
    A fork azt jelenti hogy fogják az eddigi munkát csinálnak egy másik nevet és fejlesztik tovább. Persze ebből még kiszednek pár amúgysem használt kódot.
    Max hónapok múlva hoz észrevehető változást, addig ugyanolyan mint a webkit.

    Attól hogy kitorolnek pár amúgysem hasznűlt kódsort, még nem lesz gyorsabb, de hát a placebo..
  • Dodo55 #7
    Egyébként 28-as Chrome Canary-t használok most, ez már Blink-es elvileg (az UA szerint nem de azt írják az ne tévesszen meg senkit, szimplán meghagyták még hogy webkit-ként látassa magát), tényleg gyorsabb picit már most :)

    (Igen, egy 8 éves P4-en ez igen is érezhető :D)
  • Dodo55 #6
    Nem értem egyáltalán mi szükség van rájuk... Talán egyetlen egy property-vel találkoztam csak eddig, ahol volt sziktaktikai eltérés, tök felesleges szopatás az egész.
  • ZeGa #5
    Blink prefix biztosan nem lesz.
  • zoliapu #4
    Én sztem hamarossan visszaváltok FF -re desktop -on, 1-2 hónapig csiszolgatják még és jó lesz.
  • Griphons #3
    dejó lesz -blink- előtag is meg -servo- előtag is, remélem a -moz- meg a -o- eltünnek :S
  • esemve #2
    Dejó, mire elkezdtek volna egységesedni a motorok addigra gyorsan kitalálják, hogy váltsunk.
  • MuchACHO79 #1
    Furcsa dolgok ezek. Az android ugye a google munkája, egyben az apple legnagyobb ellensége. A chrome ugyancsak a google terméke, a mozilla konkurenciája amely most a legnagyobb android forgalmazó a samsung szövetségese lesz. Nem értem én ezt de szerintem más se...