Berta Sándor

Kijelzőgondok vannak az iPad Mini 2-vel

Az ETNews dél-koreai híroldal értesülései alapján csúszhat az október végén bemutatott iPad Mini 2 tömeges megjelenése. Ennek oka a beépített képernyők problémája. Késést okozhat ha az Apple módosításra kényszerül.

A koreai portál bennfentesekre hivatkozva arról számolt be, hogy az Apple készülékeibe beszerelt kijelzőknél úgynevezett beégési jelenséget tapasztaltak. Az iPad Mini 2 képernyője a Sharp által megalkotott IGZO-panelen alapul, a felbontása 2048 x 1536 pixel. Az IGZO technológia révén az LCD panelekben lévő filmet indium, gallium, cink, illetve oxigén keverékéből készítik, ami fényesebb képet, nagyobb pixelsűrűséget (ezáltal nagyobb felbontást), valamint csekélyebb háttérvilágítást eredményez, vagyis csökken a kijelző fogyasztása, ez pedig kedvező hatással van az üzemidőre.

Az ETNews kiemelte, hogy a beégés szabad szemmel nem vehető észre, de a képernyők nem mentek át az Apple minőségtesztjén. Amennyiben a probléma miatt a Sharp kiesne, mint beszállító, akkor az LG veheti át a helyét, amely viszont más technológiával készíti a kijelzőket. Az Apple ezért felvette a kapcsolatot a Samsung Display céggel, ami 2014-től kezdheti el a képernyők gyártását. Az ETNews informátora közölte: ha a beégési problémát nem sikerül megoldani, akkor az Apple gondban van. Amennyiben a kaliforniai cég csökkenti a technológiai színvonalat, akkor ez árthat a márkának, míg ha nem enged a minőségből és más beszállítót kell keresnie, akkor viszont csúszhat az új termék megjelenése.

Az elmúlt hetekben számos olyan hír jelent meg, amelyek arra mutattak rá, hogy a Sharp komoly gondokkal küzd a Mini 2 kijelzők gyártása során. Először Rhoda Alexander, az IHS iSuppli táblákért és monitorokért felelős elemzője közölte a Mini 2-vel kapcsolatban, hogy azzal számolnak, hogy 2014 első negyedéve előtt nem várható komoly kiszállítás az eszközből. Ezután a DigiTimes írt arról, hogy a gyártónak nehézséget okoz, hogy leszállítsa a 7,9 hüvelykes Retina-képernyőket. Az Apple a szigorú minőségbiztosításával kerülné el azokat az eseteket, mint ami legutóbb Canberrában történt, amikor a Vodafone helyi üzletében kigyulladt egy kiállított iPad. Az üzletet kiürítették, sérülés nem történt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #20
  Én látom a különbséget - akkor nekem nem néphülyítés.
 • zola2000 #19
  Egyébként gyengébb socal is meg lehet oldani retina táblát, PDF et bírja, a menüt/böngészést bírja, max erősebb játékkal átvált kisebb felbontásra, meg lehet oldani.
 • zola2000 #18
  Mármint a gyártani drágább a táblát, a végső árat a gyártó szabja meg, a gyártó haszna meg az eladási ár - gyártási költség, tehát a kommentedből az látszik, hogy a gyártó direkt szívatja magát, hogy ne legyen annyi pénze :)
 • zola2000 #17
  Szerintem 10 collon igenis lehet látni 1024x768 és a 2500x1500 közti különbséget.

  8 collon meg talán azért lett ugyanannyi, hogy ipad minin is ugyanazok az alkalmazások ugyanúgy fussanak, mint a nagy ipadon.
 • Vol Jin #16
  Az benne a hülyítés, hogy szemmel nem látod a különbséget.
 • Armagedown #15
  A nagyobb felbontás csak azért kell hogy erősebb soc kelljen a meghajtáshoz és így drágább legyen az egész tábla, alacsonyabb felbontásnál elég lenne egy gyengébb soc is
 • Tufu #14
  Nekem retinás padom van.. 264 ppi.. látom a pixeleket közelről. Nem zavar. Szépnek tartom a képet. Ellenben a Nokia Lumia 520-am, ami 233 ppi. Egy icipicit aggasztó, mivel sűrűbben használom a padot netezésre.
  Továbbá észreveszem az iPhone retina telefonjain is, hogy sűrűbbek a pixelek a táblámhoz képest.
  Szóval nálam is a 250-300 a határ. Oké legyen mondjuk 330 és akkor közelről sem.. az fölött, csak mókusvakítás :D
 • CairoJack #13
  200 PPI fölött én már ki vagyok békülve egy panellel, 250-nél már csak akkor látom a pixeleket, ha 5-6 centiről, eröltetett szemmel keresem őket, és akkor is csak a szánváltások széleinél. 330 PPI fölött én már nem érzékelem a különbséget, minden, ami afölött van, számomra már pazarlás, mert az élvezeti értéket már nem növeli, viszont több energiát fogyaszt a kijelző, és erősebb proci kell a kihajtásához, ami szintén több energiát fogyaszt, az üzemidőt csökkentve ezzel. Aki meg azt meri állítani, hogy ő bizony igényeli a 400-500 PPI-t, mert látja a pixeleket, az vagy hazudik vagy mutáns.
 • Tetsuo #12
  "...a Vodafone helyi üzletében kigyulladt egy kiállított iPad."
  Ez azért durva.
 • coolbboy83 #11
  Csak a részletesség miatt lényeges a Retina felbontás.... a méretezés azonos az előzőnél, ez a lényeges a MacBook Pro szériánál is - details are much better, tehát az a felbontás nem úgy nagyobb feltétlen - csak részletesebb... Szövegen ez egyértelműen szépen kijön.