Berta Sándor

60 000 dolgozó perelheti a Szilícium-völgy cégeit

Több éve húzódó ügy végére kerülhet pont az Amerikai Egyesült Államokban, miután egy fellebbviteli bíróság úgy ítélte meg, hogy az IT-cégek közötti megállapodások miatt kártérítést illeti meg az alkalmazottakat.

Az Adobe, az Apple, a Google, az Intel, az Intuit, a Lucasfilm és a Pixar illegális módon megegyeztek, hogy nem csábítják el egymás munkatársait. 2005-ben az Apple és az Adobe, 2006-ban az Apple és a Google, 2007-ben pedig az Apple és a Pixar, a Google és az Intel, illetve a Google és az Intuit kötött ilyen jellegű szerződést. Majd ezt követően ismertté vált, hogy az IT-óriások a béreket is limitálták. 2012-ben újabb dokumentumok bukkantak fel, amelyek az illegális egyezségek kapcsán bizonyítékként szolgáltak. Lucy Koh kaliforniai szövetségi bíró 2012 áprilisában helyt adott egy beadványnak, amit öt szoftverfejlesztő nyújtott be.

A szakemberek úgy vélték: az érintett társaságok megsértették a kartellügyi előírásokat, ezzel pedig korlátozták a szakmai szabadságukat és megakadályozták, hogy magasabb bérhez jussanak. Bár a vállalatok próbálták elkerülni a kártérítési pert, de erőfeszítéseiket nem koronázta siker, ennek eredményeként 60 000 foglalkoztatott közös keresetben követelheti jogos jussát.

Az már kiderült, hogy a kártérítés összege eléri a 9 milliárd dollárt. A vád szerint az érintett társaságok megsértették a Sherman és a Clayton törvényt, a dolgozók érdekeit képviselő ügyvédi iroda jogászának közlése szerint az eljárás május 27-én kezdődhet. A Google, az Intel, az Adobe és az Apple sem akarta kommentálni a hírt. A fellebbviteli bíróságon csupán annyit közöltek jogi képviselőik, hogy az ítélet nyilvánvalóan hibás és a felvetések egyenlőtlenek, mert összesen több mint 2400 különböző címen foglalkoztatott alkalmazottra vonatkoznak, vagyis ezeket az ügyeket elvileg nem lehetne összevonni. A bizonyítékok között van egyébként Steve Jobs és Eric Schmidt levelezése is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!