Berta Sándor

Versenyellenes egyezséget kötöttek a nagy IT-cégek

Az amerikai igazságügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó kartellhivatal munkatársai egy washingtoni kerületi bíróságon indítottak eljárást az IT-vállalatok ellen, de az ügy végül közös megegyezéssel zárult.

A vád szerint az Adobe, az Apple, a Google, az Intel, az Intuit és a Pixar illegális módon megegyeztek egymással arról, hogy nem csábítják el egymás munkatársait. Ezt a módszert Cold Calls-hívásoknak nevezik a tengerentúlon. A szaktárca képviselői úgy vélték: ezzel a megállapodással a hat cég jogellenes módon korlátozta nem csak a piaci versenyt, hanem az alkalmazottai szakmai lehetőségeit, ezáltal megakadályozta, hogy előnyösebb feltételeket nyújtó munkahelyen helyezkedhessenek el vagy többet kereshessenek.

A minisztérium szakértői egyúttal egy megegyezési javaslatcsomagot is benyújtottak a bírósághoz. Ezt a dokumentumot mind a hat cég elfogadta abban a reményben, hogy így megúszhatják a pert. A mostani megállapodás öt évre szól. A minisztérium ezzel gyakorlatilag megerősítette a The Washington Post egyik tavalyi cikkében megjelent információkat. Akkor kiderült: 2005-ben az Apple és az Adobe, 2006-ban az Apple és a Google, 2007-ben pedig az Apple és a Pixar, a Google és az Intel, illetve a Google és az Intuit kötött ilyen jellegű szerződést.

A hivatal szakértői más IT-konszernek hasonló megállapodásait is vizsgálják. A tengerentúlon bevett gyakorlatnak számítanak az un. Cold Calls-egyezmények, amelynek segítségével a cégek igyekeznek megakadályozni, hogy az alkalmazottaikat akár egyetlen telefonhívással átcsábítsák a legfőbb konkurenseik. Amy Lambert, a Google ügyvédje a konszern hivatalos blogjában azt írta, hogy ők már tavaly év végén, az igazságügyi minisztériumi vizsgálat kezdetekor megszüntették a még 2005-ben bevezetett Cold Calls-ellenes szabályozásukat. A szakember azzal indokolta a megállapodások megkötését, hogy igyekeztek jó viszonyt ápolni azokkal a vállalatokkal, amelyekkel szoros üzleti kapcsolatban álltak.

Lambert elismerte viszont, hogy más társaságoktól azonban elcsábítottak munkatársakat, de kizárólag olyanokkal foglalkoztak, akik maguk jelentkeztek a cégnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!