Berta Sándor

A Boeingnek is rosszul jött az NSA-botrány

Komoly meglepetéssel zárult az év az amerikai repülőgép-gyártó számára, Brazília ugyanis nem F/A-18 Super Hornet, hanem Gripen NG vadászrepülőgépeket vásárolt. Az ok az NSA megfigyelési botránya.

Brazília a maga módján visszavágott az Amerikai Egyesült Államoknak a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) Prism-projektjéért. A dél-amerikai ország légiereje ugyanis nem F/A-18 Super Hornet, hanem Gripen NG vadászrepülőgépeket vásárol, összesen 36 darabot, amiket 2020-ig szerez be. A Saab 2018-tól évente 12 gépet fog szállítani. A meghiúsult üzlet 4,5 milliárd dollár kiesést jelent a Boeing bevételében. A döntést Celso Amorim védelmi miniszter és Juniti Saito, a brazil légierő parancsnoka közösen jelentette be és komoly meglepetést okozott, hiszen az év elején még a Boeing ajánlata számított a pályázat legnagyobb esélyesének. A Gripenek váltják fel a jelenlegi Mirage 2000 vadászrepülőgépeket.

Egy kormánytag azt mondta, hogy az NSA megfigyelési ügye hiúsította meg az üzletet, ugyanis Brazília ezután arra a következtetésre jutott, hogy egy amerikai cégben nem lehet megbízni. Mint ismeretes, a Prism kódnevű programra június elején derült fény, majd ismertté vált, hogy az NSA Dilma Rousseff brazil elnök levelezését is kikémlelte. Amikor ez szeptemberben kitudódott, a politikus tiltakozásul lemondta washingtoni látogatását. A Boeing csalódott a döntés miatt és jelezte: szeretne továbbra is a védelmi szektorban együttműködni Brazíliával, míg a Saab egyelőre nem kommentálta a hírt. A tender másik nagy vesztese a Dassault Aviation; a múlt héten Francois Hollande francia elnök a dél-amerikai államban lobbizott a Rafale vadászrepülőgépek beszerzése mellett.

A hivatalos indoklás szerint egyébként azért döntött a brazil légierő a Gripen mellett, mert alacsonyabbak az üzemeltetési és a karbantartási költségei. Saito hozzátette, hogy emellett a Saab kész volt a technológia megosztására is és az alkatrészek több mint 80 százalékát helyi üzemekben fogják készíteni. A hír hatására a Saab részvényei 25 százalékkal drágultak. Jelenleg a svéd, a thaiföldi, a cseh, a dél-afrikai és a magyar légierő alkalmaz Gripeneket. A Prism-botrány miatt néhány nappal ezelőtt egy amerikai nyugdíjpénztár beperelte az IBM IT-konszernt, mert eltitkolta a megfigyelési programhoz fűződő kapcsolatait és ezzel a lépésével komoly kockázatokat vállalt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Qu #2
    Gripennek jól megy a szekere!
  • Papichulo #1
    A meghiúsult üzlet 4,5 milliárd dollár kiesést jelent a Boeing bevételében.

    Nem teljesen, mivel a Boeing ajanlata, joval nagyobb osszegrol szol ($5.8bn). Szerintem ez is jelentosen hozzajarult Saab gyozelmehez...