Berta Sándor

Elegük lett a kormányzati megfigyelésekből az IT-cégeknek

Amerikai internetes cégek az online ellenőrzések megreformálását követelik a Barack Obama amerikai elnöknek és kongresszusi képviselőknek címzett nyílt levelükben.

Az AOL, az Apple, a Facebook, a LinkedIn, a Microsoft, a Google, a Twitter és a Yahoo! egy közös levélben és a napilapokban megjelentetett hirdetésekben azt követelte, hogy korlátozzák az amerikai állampolgárok kormányzati megfigyelését. Az Amerikai Egyesült Államoknak és az USA Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) ebben a folyamatban különösen van bizonyítani valójuk. A kampányt mögé felsorakozó társaságok elindítottak egy honlapot is, ahol összesen öt fő pontban fogalmaztak meg az állami megfigyelési programok globális reformját.

Ezek a pontok a következők: a titkosszolgálatok hagyjanak fel az internetes kommunikációs adatok tömeges gyűjtésével, ehelyett konkrét célszemélyekre kellene koncentrálniuk; emellett a jelenleginél sokkal szigorúbban kellene ellenőrizni a hírszerzőszolgálatok illetékeseit. A harmadik pont, hogy az érintett vállalatok pontos információkat akarnak nyilvánosságra hozni arról, hogy milyen gyakran és miért kértek ki tőlük az egyes kormányok felhasználói adatokat. A követelések között szerepel az is, hogy határokon átnyúló szabad információáramlást akarnak, és ebben a tevékenységben nem akadályozhatók vagy befolyásolhatók az egyes szolgáltatók. Az ötödik pont pedig, hogy a felhasználói adatok kikérésével kapcsoltban szükség van nemzetközi jogi keretekre.


Németországban René Obermann, a Deutsche Telekom vezetője amiatt bírálta a helyi politikusokat és az Európai Bizottságot, hogy végre ideje lenne befejezni az NSA-ügyet. Szerinte a titkosszolgálatok kémkedése veszélyezteti a demokráciát. "A megfigyelések megrendítették a társadalmunk két alappillérébe, a szabad kommunikációba és a magánszférába vetett bizalmat" - szögezte le. Hozzátette: nem érti a brüsszeli döntéshozók semmittevését és hanyagság, hogy az ügyben ilyen kevés dolog történik. A politikának és nem a gazdaságnak a feladata az, hogy megkövetelje az Amerikai Egyesült Államoktól az adatvédelmi előírások betartását. Szerinte ha egy amerikai vagy más külföldi cég akar Európában üzleti tevékenységet folytatni, akkor tartsa be az itteni szabályokat, és fontos, hogy gyorsan egységesíteni kell az európai adatvédelmi törvényeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #1
    Ez egy nagy kodosites. Maga a nagyvalalatok mar a kormany elott elkezdtek a magan elet megfigyeleset a fogyasztoi marketing moge megbujva. Ezt kihasznalva a kormany miutan kiepitette sa sajat halozatat, a valalatokat rakenyszeritette, hogy a halozatukat kossek ossze a kormany high tech halozataval.
    Mivel a penzhatalomtol nagyon is fugg a valasztasok eredmenye, ezert befolyasukat kihasznalva, ok hatarozzak meg a legtobb ujtorvenykezes letrehozasat.
    Ebbol kifolyolag tortent meg az, hogy az egeszemberiseg sorsa a kezuk ala kerult, sot a nemkedvelt kulfoldi kormanyok is a tolluk fuggnek ha nemjarnak kedvuk szerint. Jelenlegi egyik legnagyobb akadaly amit mindenkeppen tonkreakarnak tenni az a kereszteny kultura - mert az egeszen mas ertekekre epult, ami tudatosan vagy tudat alatt a jelenlegi tarsadalmak erosseget adja. A mai allami torvenykezes is meg ebbol indul ki - habar mar tobb ujakat is talalunk benne ami idegen az europai kulturaban.