Berta Sándor

Félmilliárd dollárt követel egy fájlmegosztótól az MPAA

A jövő héten kezdődik az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) és a Hotfile fájlmegosztó platform közötti per. A felperes szervezet több mint 517 millió dolláros kártérítést akar kapni.

A két fél már az előzetes egyeztetések során megállapodott abban, hogy az oldal szerverein összesen 3448 illegális videót tároltak. A teljes listán vannak filmek, tévéműsorok, filmsorozatok. Köztük van a Glee - Sztárok leszünk!, a Hősök, a Lost - Eltűntek, a Prison Break - A szökés, a Karate kölyök, A Da Vinci-kód, az Angyalok és démonok, A Bourne-rejtély és a Mátrix is. A bíróság minden egyes film, sorozat és más műsor esetében 750 és 150 000 dollár közötti kártérítést ítélhet meg. Amennyiben a testület mindegyik esetben a maximális összeget ítéli meg, akkor a Hotfile összesen 517 200 000 dollárt köteles fizetni.

Arról is döntés születik majd, hogy a Warner Bros. filmstúdió visszaélt-e a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) törvénnyel, illetve a kalózmásolatok felkutatására kifejlesztett eszközzel, ezzel vádolták meg ugyanis a céget 2011 szeptemberében a platform vezetői. Az első részsikert a Hotfile érte el, ugyanis november végén Kathleen Williams bírónő úgy döntött, hogy az MPAA az eljárás során nem ejthet ki az esküdtek előtt az olyan szavakat, mint a kalózkodás, a lopás és ezek szinonimáit. A MegaUpload megemlítése viszont engedélyezett.

Az MPAA komoly összegekből gazdálkodhat, hiszen a szervezet az elmúlt két évben több mint 50 százalékkal több támogatást kapott a nagy hollywoodi filmstúdióktól. A szövetségnek már 200 alkalmazottja van, Chris Dodd vezető évente 3,3 millió dollárt és bónuszokat visz haza. A főtanácsadó 700 000, az alelnök 600 000 dollárt kap. Robert Pisano egykori vezető pedig a 2011-es távozásakor több mint egymillió dollárt kapott. A Hotfile fájlmegosztót még 2011 februárjában perelte be a lobbicsoport. A céget adatszolgáltatásra kötelezték, majd bizonyította, hogy a legnépszerűbb letöltései a nyílt forráskódú programok voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sirpalee #12
    Inkább az a képmutatás, hogy ne lenne bűn. Az. Azt megértem, hogy ne lehet ellene tenni, hiszen vannak olyan emberek akik "elvből" nem fizetnek szoftverért, zenéért, játékért vagy filmért. De erre ne legyünk már büszkék. Az általad felhozott zeneipar meg csupán egy apró része az egésznek.

    Az tisztességes, ha nem fizetsz valamiért, amiért megdolgozott valaki és pénzt vár el érte? Közben az emberek jó része meg mégis fizet, de te úgy döntesz, ez nem bűn, és nem fizetsz? Gondolom már ismernek a helyi tescoban.
  • Katalizátor #11
    Nos, ha nagyon éhes vagy...


    Félreértések elkerülése végett, a szalámi egy adott VALAMI, míg ha letöltesz, az egy másolat, nem kézzel fogható műérték.
    Ha pedig az alkotók megélhetésével jönnél nekem, tudhatnád, hogy ők fix szerződés után kapják a fizetésüket és soha nem ők rinyálnak, hanem a multik, akik bizony többszörös szorzóval kapják meg a bevételüket az alkotók után.
    Egy alkotónak az alkotás a fontos, nem az a rohadt profit, persze azért ne is haljon éhen. De a lényeg, hogy ha zenész vagy, akkor számodra az a fontos, hogy minél többen hallgassák a zenédet, az internet erre pedig tökéletes. Nem véletlenül megy a vita a lemezkiadók haláláról, többé már nincs szükségünk rájuk. Ha pedig nagyon szeretek valamit, úgyis megveszem (támogatva és elismerve az alkotókat), de kérem hagyjuk ezt a totális képmutatást, hogy letölteni "bűn" lenne.
  • sirpalee #10
    Ésszel kéne vásárolni. Ott pl az itunes, lehet egyesével is számokat venni.

    Ez már megint csak magyarázkodás. Kényszeres önigazolás, hogy nem olyan rossz a warez, és jól döntenek az emberek. Gyerekes mutogatás.
  • Darth Sith #9
    Amíg a magyar átlagfizetés, 130k és egy CD 5 rongy, amiről átlagban a számok 25%-ka tetszik, addig ez nem életképes üzletpolitika. Ez itthon 5/130 = 3%-ka a fizetésnek.

    Usákoknál 5000 USD fizu mellett kerül 20USD-be egy CD. Itt ez 0.4%.

    3/0.4 = 7.5-szörösébe kerül a fizetéshez képest arányosan átszámítva itthon mint kint. Arról nem is beszélve, hogy kint rendes kiépített szolgáltatás van arra, hogy ha akarsz néhány centért, jó minőségben vehess 1-1 számot. Itthon ez még nem, hogy gyerekcipőben nem jár, hanem még meg sem született, kint meg lassan felnő.

    Amíg ezek a dolgok nem rendeződnek, addig ne lepődjenek meg, hogy él a warez.
  • Attilawap #8
    És mi van akkor, ha megveszek egy CD albumot 5000Ft-ért a tékában és csak egyetlen szám tetszik? Ráadásul nincs is tele az a lemez adattal. Ez nem pénzlopás? Nem beszélve arról, hogy egy csomó játék/film van, amit megvesz az ember és hamar megunja. Aztán nézd meg az árukat, zsebmetszés az egész. Ezért is virágzik a warez.
  • sirpalee #7
    És mi van akkor, ha fizetés nélkül elviszel a boltból pár rúd szalámit? Bűn?
  • Katalizátor #6
    És mi van akkor ha letöltesz? Bűn?
  • sirpalee #5
    A véleményed, érvelésed hibádzik. Ha már megvan a warezoláshoz szükséges háttér (internet, és gép), akkor a művelődéshez és szórakozáshoz semmi szükség sincs rá. Kismillió ingyenes anyag van mindenfelé.

    Mindketten tudjuk, hogy nem ezért próbálják a hozzád hasonló emberek igazolni maguknak a warezt. Ha tényleg csak művelődés vagy szórakozás lenne, akkor azt ingyen vagy nagyon olcsón is meg tudnák oldani, és ha erre szomjaznának semmi szükségük sem lenne a warezra. Következő kényszeres igazolási kísérlet? Nah? :)
  • ostoros #4
    Szóval úgy gondolod, hogy a szegény az ne szórakozzon ne művelődjön, csak üljön a négy fal között, és bámulja a mónika showt, ha pedig szórakozni támad kedve mennyen kocsmába.

    Vagy még jobb, ne menjen sehova, hanem ácsoljon magának akasztófát, hogy gyorsan végezhessen magával, amint eléri a nyugdíj korhatárt, nehogy kényelmetlenséget okozzon a társadalomnak.
  • sirpalee #3
    Jaj ti szegények, rá vagytok kényszerítve a warezolásra. A filmek és játékok nélkül már nem élet az élet... Jaj, de sajnálunk bennetek. Ez a társadalmi nyomás elviselhetetlen lehet, és csak a warez nyújt feloldozást.