Berta Sándor

Fájlmegosztót perelt be az MPAA

Úgy tűnik, hogy véget ért egy viszonylag nyugodtabb időszak a fájlcserélők elleni küzdelemben. Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) ugyanis jogi útra terelte a Hotfile fájlmegosztó portál elleni ügyet.

Az MPAA közleményében jelentette be, hogy beperelte a Hotfile-t, amit hivatalosan azzal vádolt meg, hogy nagy mértékben lehetővé teszi a szerzői jog által védett tartalmak illegális csereberéjét, ráadásul még profitál is ebből a folyamatból. A szervezet kiemelte: a fájlcserélő szolgáltatáson naponta több ezer olyan filmet és televíziós műsort töltenek le a felhasználók, amelyek szerzői jogainak tulajdonosai az MPAA tagjai. Daniel Mandil, a szövetség vezető jogásza közölte, hogy ez a "kiterjedt digitális lopás" oda vezetett, hogy a Hotfile kevesebb, mint két esztendő alatt egyike lett a világ 100 leglátogatottabb honlapjának.

Az MPAA külön hangsúlyozta, hogy álláspontja szerint a fájlok megosztása alapvetően nem illegális cselekedet, de a Hotfile nyíltan eltanácsolja a látogatóit attól, hogy az oldalra csak mint online tárhelyre tekintsenek. Ehelyett a honlap üzemeltetői teljes mértékben támogatják a szerzői jog által védett anyagok online feltöltését. Ez utóbbiból ráadásul maga a cég is profitál, hiszen pénzt kér a felhasználóktól azért, hogy letölthessék a mások által feltöltött tartalmakat.

Az Amerikai Mozgókép Szövetség a beadványát egy floridai bíróságra nyújtotta be, mivel Anton Titovnak, a Hotfile üzemeltetője is ebben a szövetségi államban lakik. A dokumentumban felperesként szerepel az öt legnagyobb hollywoodi filmstúdió (Disney Enterprises, 21th Century Fox, Universal, Columbia Pictures és Warner Bros.). A szervezet és a cégek az elkövetett több rendbeli szerzői jogsértések miatt komoly kártérítést követelnek a Hotfile működtetőitől, az összeg a jelenleg hatályos törvények alapján elérheti a jogsértésenkénti 150 000 dollárt. Fontos azonban, hogy a filmstúdiók konkrétan nem nevezték meg, hogy pontosan mekkora összegre tartanak igényt. Ezenkívül a követelések között van az is, hogy a Hotfile azonnali hatállyal szüntesse be törvénysértő tevékenységét.

Az MPAA az elmúlt hónapokban visszafogottabban dolgozott, ugyanakkor a szövetség tavaly novemberében üdvözölte azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné, hogy az igazságügyi minisztérium - bírósági végzés ellenében - elrendelje az egyes kalózweboldalakhoz történő felhasználói hozzáférés blokkolását, s egyszerűsítené a jogsértő honlapokkal szembeni hatósági eljárást. A szervezet azzal érvelt, hogy a jogszabály - megfelelő egyensúlyt teremtve - csak az igazán súlyos jogsértési esetekben engedné a hozzáférés-blokkolást. A tavaly év végén elakadt törvénytervezetet idén újra napirendre tűzné az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ozdimorgo #4
    Itt valami fogalomzavar van...
    A Hotfile, és megszámlálhatatlan más társa online tárhely, nem pedig fájlcserélő.
    Hogy valaki pénzt kér a magasabb letöltési sebességért? Az összes internet-szolgáltató ezt teszi. Perelni kéne mindet!
  • Garrett27 #3
    Ők együttélnek vele. Számukra nem szélmalomharc, hanem az újabb korszak kereseti lehetősége. Valszeg soha nem látnák azt a pénzt, amit ezektől a cégektől bírósággal kicsikarnak, mert az emberek úgysem fizetnének a legtöbb filmért/zenéért olyan árat, amit kérnek.
  • miszterjoe #2
    Pereljék be a zinternetet! Igazából ott folyik az illegális kópiák csereberéje. Vagy miért nem ugranak egyből neki az összes ilyen tárolónak? Hisz mindegyik fizetős.
  • opeca #1
    Most komolyan, minek ez a szélmalomharc? Úgysem fogják tudni visszaszorítani a fájlcserélést. Van amivel együtt kell élni.