HENT hírlevél

Egymillió illegális letöltőt figyelmeztetnek idén Franciaországban

Több mint egymillió értesítés kiküldését irányozta elő a 2013-as évre a francia kalózkodás elleni hivatal, a Hadopi-ügynökség. A szervezet felelős Franciaországban az illegális letöltés visszaszorítása érdekében kidolgozott, ún. három csapás rendszer végrehajtásáért.

2010-ben Franciaország volt az első, amely az online szerzői jogi jogsértések visszaszorítása érdekében bevezette a ún. három csapás vagy fokozatos válasz rendszerét. Annak céljából, hogy az állampolgárokat a szerzői jog által védett tartalmak legális forrásokból való beszerzésére szorítsa rá, az illegális letöltésen ért internetezőket írásban figyelmeztetik a hatóságok, előre kilátásba helyezve a potenciális büntetést. A harmadik eredménytelen figyelmeztetés után bíróság jogosult dönteni a jogsértő fogyasztó büntetéséről.

A törvény végrehajtására létrehozott Hadopi-ügynökség a 2012-es évben több mint 613 ezer értesítést küldött ki, 54 ezer esetben második, 305 alkalommal harmadik figyelmeztetést is postázott a kalózkodó franciáknak. A TorrentFreak beszámolója szerint a szervezet az idén még a tavalyinál is aktívabb évre készül: a 2013-as évre mintegy 1,1 millió értesítés kiküldését irányozta elő. Bár a hivatal költségvetését az idei évre csökkentették, az értesítések száma azáltal is növelhetővé válik, hogy a filmes és zenei tartalmak illegális letöltése mellett, a videojáték ipar képviselőinek csatlakozásával idén azok értesítését is megkezdik, akik játékokat töltenek le engedély nélkül.

Az irányszámok publikálása mellett a Hadopi-ügynökség jelentése több mint két éves működése tapasztalatából kiindulva a program eredményességét is megerősíti. A hivatal felmérése szerint ugyanis a rendszer elindítása óta nőtt a legális forrásból származó tartalmak fogyasztása, és csökkent a jogsértő tartalmak fogyasztása a francia internetezők körében. 2011 decemberében 20, 2012 októberében már csak 15 százalékra becsülték azok arányát, akik csak, illetve részben illegálisan töltenek le.

Mindeközben 71-ről 78 százalékra nőtt a kizárólag legális letöltési lehetőségeket használók aránya. A több mint 1500 válaszadó bevonásával készült felmérés szerint a megkérdezettek 51 százaléka a jogszabályok betartása miatt választja a legális forrást, míg 43 százalék jelezte, hogy az alkotók jogainak tiszteletben tartása miatt cselekszik így. Ezen kívül a letöltött tartalom jobb minősége, illetve a rosszindulatú programok vagy a vírusok elkerülése is a legális szolgáltatások mellett szólnak a megkérdezettek szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Attilawap #8
    Én rájöttem egy olyan dologra, amivel eddig senki sem foglalkozott: Hogy pontosan a Franciák honnan veszik azt, hogy ki töltött le illegálisat és ki nem? Ha valaki peer to peer programot használ (fájlcserélő) akkor egyből küldik a levelet? Pl. a Bittorrent klienst Bram Cohen eredetileg nem illegalitásra tervezte és ha ennek ellenére valaki mondjuk a szülinapi HD videókat torrenten keresztül akarja átküldeni egyik ismerősének, akkor az már bűnt követett el? Ez nevetséges. És tudtommal léteznek (bármennyire hihetetlen) kifejezetten jogtiszta torrent oldalak, ahol DEMO verziókat lehet letölteni. Vagy ha én File sharing oldalról töltök, akkor honnan tudja az ISP azt, hogy hogy nem az Avatar-t töltöm éppen, hanem a haverom ballagásán készült fotókat? Nevetséges ez az egész!!!
  • Com9000 #7

    A hivatal felmérése szerint ugyanis a rendszer elindítása óta nőtt a legális forrásból származó tartalmak fogyasztása, és csökkent a jogsértő tartalmak fogyasztása a francia internetezők körében. 2011 decemberében 20, 2012 októberében már csak 15 százalékra becsülték azok arányát, akik csak, illetve részben illegálisan töltenek le.


    Magyarországon van legális letöltési lehetőség?
  • Tetsuo #6
    Na ja. Ennél már csak a holokauszt kártérítése kell, hogy több legyen.
  • torreadorz #5
    Persze hogy nem elég, a jogvédők már az usában is bebizonyitották hogy az illegális letöltések éves szinten annyi kárt okoznak mint az éves gdp tizszerese...
  • Narxis #4
    De ott nem elég.
  • Vaszilij Artyom #3
    Gondolom most a jogdíjra gondoltál és az van franciáknál is. Mármint adathordozókon
  • Narxis #2
    Mi fizetjük az adót, nálunk nincs szükség ilyenre.
  • Vaszilij Artyom #1
    Nálunk meg van 8 millió és?