Berta Sándor

Minél nagyobb egy feltöltött fájl annál inkább valószínű, hogy jogsértő

Hat amerikai, francia és ausztrál informatikus azt vizsgálta meg, hogy miként működnek a fájlmegosztó oldalak és milyen következtetések vonhatók le a használatukból.

A szakemberek által feltett elsődleges kérdés az volt, hogy az olyan portálok, mint a MegaUpload illegális fájlcserélő platformoknak vagy védendő adatszolgáltatóknak tekintendők? A kutatók a válasz megtalálásához statisztikai adatokat hívták segítségül. A kiadók és egyéb médiacégek által terjesztett, és általánosan elterjedté vált vélemény szerint a MegaUpload és a többi fájlmegosztó a szerzői jog által védett művekről készített illegális másolatok egyik fő forrása. Ezt általában azzal támasztják alá, hogy ezek a honlapok lehetővé teszik nagy adatmennyiségek feltöltését és ezekhez utána bárkinek hozzáférést biztosítanak. Ugyanakkor eddig nem voltak azzal kapcsolatban információk, hogy hányan használják legális és hányan illegális célokra ezeket az ajánlatokat.


A vizsgálatokhoz a szakemberek 1000-1000 szúrópróbaszerűen kiválasztott fájlt vizsgáltak meg hat fájlcserélő portálon, és csak a méretet és a fájl nevét figyelték. Eredményük szerint ugyan a fájlmegosztókat valóban sokan használják illegális kópiák terjesztésére, de több millióan legális tevékenységet folytatnak a segítségükkel. A feltöltött fájlok 26-79 százaléka tekinthető illegálisnak. Az eltérés azért ilyen nagy, mert a vizsgált adatok akár 60 százalékánál is lehetetlen volt egyértelműen megállapítani, hogy legális vagy illegális másolatról volt-e szó.

Az informatikusok becslése alapján a MegaUpload bezáratása során több mint 10 millió legális adatcsomagot távolítottak el a hatóságok a világhálóról és ezeket alighanem meg is semmisítették. Ez az összes adatállomány 4,3 százalékát tette ki. A fájlok méretének figyelembe vételével azt állították: minél nagyobb egy megosztott csomag, annál valószínűbb, hogy problémás tartalomról van szó. A Holiday Pictures or Blockbuster Movies? Insights into Copyright Infringement in User Uploads to One-Click File Hosters című anyag elkészítésében részt vállalt Tobias Lauinger, Kaan Onarlioglu, Abdelberi Chaabane, Engin Kirda, William Robertson és Mohamed Ali Kaafar.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Co1e #16
    azt a maximumot kérik el amit csak lehet...te is ezt csinálnád...ha olyan szakmád lenne ahol te szabnád az árat ;)
  • Sajátvéleményem #15
    Talán, ha egy mozijegy, Cd, DVD nem annyi lenne mint amennyi...
    Hanem a mindenkori minimál órabér negyed része,(az adott országnak megfelelően) akkor volna joguk pofázni a kiadóknak és a jogvédőknek. Nem értem, hogy Pl. miért kell egy ismert színésznek dollármilliókat adni egy-egy szerepéért? Semmivel nem tesz többet annál mint amihez ért.
  • WoodrowWilson #14
    Ezzel is foglalkoztak a tanulmányban, a becsomagolt fájlokat virtuálisan összerakták, és egy nagy fájlként kezelték az adott tételeket. Tehát nyilván nem az volt a cél, hogy akkor be kell tiltani x méret fölött a feltöltést, hiszen ők is tisztában vannak vele, hogy ezt már most kijátsszák.
  • syn7h37ic #13
    Azért is terjednek a nagy fájlok, mert eleve nő az átlag sávszélesség, és nem kell órákat várni a letöltésre, és nincs olyan boszúság, mint reégen, mikor megszakadt a letöltés és lehetett újra kezdeni. A darabolások egyrészt ezért is terjedtek el.
  • syn7h37ic #12
    Nagy fájlokat könnyű sok kicsi darabra osztani, mint ahogy sok esetben eleve így találhatóak meg az oldalakon. Ha esetleg valamelyik okos kitalálja, hogy ami nagyobb, mint 500MB az biztos warez, akkor onnantól lesz 123234db 5MB darabolt RAR, és mehetnek a hülye ötleteikkel tovább.
  • zola2000 #11
    A pénznek semmi köze ehhez, amikor sokan a párszáz forintos telefonjátékokat is warezolják...
  • Tripax #7
    Azt is megvalhatjuk, hogy egy 25 vagy 50 GByt- os file méret azért nem pdf hanem inkább HD filmet takar. Jó progresszióval élve vannak sávok amik kiszűrhetőek.
  • ostoros #6
    Ez sohasem fog megtörténni.Sosem lesz milliomos generáció. De már csak azért sem, mert ha már mindenki megveszi a dolgokat, akkor is amiatt az 1-% letöltőn fognak siránkozni, hogy tönkre teszik az ipart. Mert ez nekik igazából hasznot hoz. A filmgyártóknak igen nagy haszna van az illegális letöltésből, méghozzá az, hogy újabb hivatkozási alap, hogy miért veszteségesek és miért nem fizetnek adót.
  • lamer the true #5
    Azért lássuk be, hogy ez így van.

    Sajnos az embereknek se pénzük se kedvük megvenni, azt amit mindig is másoltak.

    Majd ha felnő egy milliomos törvénytisztelő generáció, akkor máshogy lesz. De ez nem most fog megtörténni.
  • rolika #4
    "A feltöltött fájlok 26-79 százaléka tekinthető illegálisnak. Az eltérés azért ilyen nagy, mert" valaki nyilván fizetett a tanulmányért, valamit le is kellett írni, de azt azért mégsem lehet, hogy a vak hasraütéstől csupán picivel eltérő valószínűséget lehetett kikutatni...