Berta Sándor

Oroszország nem büntetné meg a fájlcserélőket

Az orosz kormány igyekszik finomítani a meglehetősen szigorú online cenzúrán és az illetékes hivatal vezetője bejelentette: az illegális tartalmakat letöltőknek nem kell retorzióktól tartaniuk.

A Torrentfreak cikke szerint az orosz kabinet jelenleg azzal foglalkozik, hogy vonzóvá tegye az embereknek a legális ajánlatokat, elsősorban az elektronikus könyveket. A meghirdetett kalózkodás elleni kampány célja, hogy országosan csökkentse az illegális fájlcserélést, de egyelőre nem tervezik a lehetőséggel élő internetezők felelősségre vonását.

Vlagyimir Grigorjev, a ROSKOMNADZOR (az IT, a kommunikáció és a média ellenőrzésére létrehozott orosz hivatal) vezetője elmondta: annak ellenére sem állítják bíróság elé a felhasználókat, hogy több millióan vehetnek részt a fájlcserélésben. Az Amerikai Egyesült Államokban alkalmazott agresszív gyakorlatot (felszólítások, perek, hozzáférés-blokkolások) nem akarják követni, s a jövőben sem tervezik az internetezők bíróság elé citálását.

Az orosz kalózellenes stratégia ehelyett a feltöltőket és a fájlcserélő hálózatok üzemeltetőit veszi célkeresztbe, ők lesznek felelősek azért, hogy milyen anyagok kerülnek fel a platformokra. A felhasználókat viszont be szeretnék vonni a felvilágosító kampányokba, ám ezekkel kapcsolatban részleteket Grigorjev egyelőre nem árult el. A bejelentés annak tükrében érdekes, mert néhány nappal ezelőtt még arról írtunk, hogy a nyugati cégek eleget tesznek a ROSKOMNADZOR felszólításainak. A Facebook profilokat töröl, a Twitter blokkolja a hozzáféréseket bizonyos tweetekhez, csupán a Google engedelmeskedik vonakodva a felszólításoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #6
    Egyetértek veled és remélem egyszer bedől a microsoft és az összes túlárazott szoftver készítője, nem ez a járható út az emberiség számára hosszútávon...
  • KopaszIsten #5
    :)
  • Polemius #4
    "a pénzért megvehető dolgok lemásolása és terjesztése nem tartozik az ember szabadságjogai közé"

    Miért is nem?
    Az emberi agy és a civilizáció egyik alappillére, hogy ha látunk valamit ami tetszik (hasznos, kellemes, stb), akkor azt megpróbáljuk utánozni, másolni.
    Alapvetően hozzá tartozik az emberi mivoltunkhoz, minden korlátozása természetellenes, mesterséges.

    Ha a nagy mamut-kiadóvállalatok és ipari óriáscégek által kívánatos szabályok lettek volna érvényesek az idők kezdetétől, akkor tilos lenne bármit gyártani, aminek kereke van, fogaskerekek működtetik, elektromosság van benne, de még csak le sem írhatnánk, mert a könyvnyomtatást de még a toll és tinta, vagy az írott agyagtábla jogait is szigorúan őriznék. Sőt, magát az írást, vagy a beszédet is.

    Csak akkor írhattad volna le a gondolatod itt is, ha megvetted volna az "írás-olvasás 1.0" meg "gépelés több ujjal" licenszeket.
    Ugye, milyen abszurd?
  • Zombee #3
    Mondjuk a pénzért megvehető dolgok lemásolása és terjesztése nem tartozik az ember szabadságjogai közé. A cenzúra más kérdés, az sérti, de hát ez Oroszország, itt hagyományai vannak a cenzúrának.
  • Sajátvéleményem #2
    Már, miért kellene bármilyen szankció a fájlcserélés ellen.
    A "NET" akkor működik jól, ha szabad. Bármilyen korlátozása
    sérti az ember szabadsághoz való jogát.
  • KopaszIsten #1
    Érdekes. Nagyon érdekes. Főleg a nagy rivális irányvonalával összehasonlítva.