HENT hírlevél

Komoly adókiesést okoznak a torrentoldalak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál dolgozó pénzügyi nyomozók jelenlegi célja a torrent oldalak és a nagyobb megosztók elleni fokozottabb fellépés. Az egyszerű otthoni felhasználó nem fog büntetőeljárás alá esni.

A Rádió Orient műsörában Sárközi Alexandra a NAV bűnügyi szóvivője, egy nyomozó és Horváth Péter, a ProArt a Szerzői Jogokért igazgatója beszélgetett arról, hogy milyen eredményeket tud felmutatni a Bűnügyi Főigazgatóság 2011-ben alakult Információtechnológiai Osztálya. Ez a 2011-es intézményi integráció óta foglalkozik a szerzői és szellemi tulajdonjogok internetes megsértésével. A speciális egység feladatai közül a folyamatos monitorozás és felderítés, a jogsértő oldalakkal szembeni nyomozások lefolytatása, valamint a helyszíni intézkedések emelkednek ki. Elhangzott, hogy nyomozás a jogtulajdonos bejelentése vagy az intézmény saját felderítése alapján indulhat. Az osztály nyomozója elmondta, 2011 óta 14 kiemelt ügyben tettek vádemelési javaslatot, a szerzői ügyek száma évente a háromezret is meghaladhatja. Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője kiemelte, az idei évben 7 nagyobb, szerzői jogsértésre specializálódott bűnözői csoport ellen éltek vádemelési javaslattal.

Minden szerzői jog által védett mű megosztása jogsértést jelent, ennek ellenére nem cél a letöltő kriminalizálása, az elbírálásnál egyedileg kell mérlegelni a megosztás körülményeit. A NAV nyomozója 3 főbb jogsértési típust nevezett meg: az ftp-rendszerű, a torrentes, továbbá a linkelős vagy streamelős oldalakat. A kategóriákat a technológia, a megosztás módszere különíti el. "Amennyiben nincs jövedelemszerzés, vagy biztosított a szabad felhasználás, nem beszélhetünk bűncselekményről. A hivatal nem a felhasználókat és a letöltőket bünteti, hanem a megosztókat kriminalizálja. Erre azért van szükség, mert az internetes megosztások komoly vagyoni károkat okoznak a szerzőknek és közvetetten a nemzetgazdaságnak is" - emelte ki a negatív hatásokat a nyomozó.

"Az egyszerű otthoni felhasználó nem fog büntetőeljárás alá esni, a jogszabály ezt nem teszi lehetővé. Igaz, hogy a fájlcserélésnél már felmerül a megosztás ténye, azonban itt a mennyiség alapján kategorizáljuk az esetet" - hangsúlyozta a nyomozó. Kiemelte, a vizsgálatok fókuszában a komolyabb megosztók, a torrent szerverek működtetői, és az úgynevezett premierfilmeket kiszivárogtató releaser csoportok állnak.

A ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért civil szervezet 2004 őszétől segíti a kalózkodás elleni fellépés koordinálását. Horváth Péter igazgató elmondta, napjaink technikai lehetőségei nagyon megkönnyítik a felhasználók helyzetét. "Fontos kiemelni, hogy az illegális letöltéssel az alkotót jelentős kár éri, megvonják tőle a megérdemelt anyagi és erkölcsi megbecsülést. A jogsértő források használatával elapadnak az anyagi források, nem lesznek források újabb tehetségek és alkotások finanszírozására". A felmérések szerint a felhasználók tisztában vannak az illegális források használatával, azonban a közvetett károkkal már kevésbé - hangsúlyozta Horváth Péter. "A filmek, könyvek vagy zenei albumok megjelenése egy kidolgozott stratégia mentén történik. Az idő előtti kiszivárogtatással összeomlik a felépített terv, sok ember munkája veszik kárba. Egy felmérés szerint a szerzői jogi iparágak 7 százalék fölötti hozzájárulást adnak a magyar GDP-hez. Ez a munkahelyek tekintetében azt jelenti, hogy minden második-harmadik családban egy tag jövedelme érintett. Éppen ezért legalább szándékosan nem szabadna kárt okoznunk egymásnak. Az illegális megosztások ugyanis szándékos cselekmények - nem csak egy kattintással történnek."

A NAV Bűnügyi Főigazgatóság speciális osztálya megalakulásakor 30, sms-sel működő ftp-oldalról szerzett tudomást. Az elkövetési érték, azaz az okozott kár 5 milliárd forint körül mozgott, a megosztott azonosított jogvédett művek száma 50 ezer felett volt. A központi nyomozócsoport működésének köszönhetően 2013-ra eltűntek ezek az oldalak, csak pár belső körös, meghívós oldal maradt hátra. A pénzügyi nyomozók jelenlegi célja a torrent oldalak és a nagyobb megosztók elleni fokozottabb fellépés.

A release csoportok felszámolása komoly feladat, hiszen működésük hatással van Magyarország nemzetközi megítélésére is. Horváth Péter kiemelte, 2-3 évvel ezelőtt egy amerikai sikerfilm magyar kamerás kalózfelvétele járta be a világot. Az eset miatt egy nagy stúdió több héttel csúsztatta el a magyarországi filmpremiereket - ezzel jelentős károkat okozott a magyar nézőknek, mozisoknak és a magyar gazdaságnak, továbbá az ország nemzetközi megítélésének. A döntés érintette a magyar bevételeket és munkahelyeket, valamint a stúdiók kapacitását is. "Hazánk szerepelt az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi hivatalának szellemi tulajdonokkal kapcsolatos rangsorán. A befektetők által követett listáról a NAV munkájának köszönhetően 2010-ben kerültünk le." - a vendég hozzátette, a hivatal eredményes munkája akadályozta meg tavasszal a kilátásba helyezett újabb 6 hetes premiercsúsztatást is.

A megváltozott fogyasztói szokásokhoz szerencsére egyre jobban igazodnak a piaci szereplők: a zenei és a filmes szolgáltatók egyre több legális szolgáltatást indítanak el. Horváth Péter példaként a dalok.hu-t, a songo.hu-t, a Deezer-t, valamint az iTunest emelte ki. "Mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy legális forrásból, jó áron érje el dalokat, zenei albumokat.." - Horváth hozzátette, a filmek esetében a folyamat elején járunk, azonban a legnagyobb hazai internet szolgáltatóknál már működnek az otthoni legális on-line filmnézést lehetővé tevő szolgáltatások. Az internetes jogsértés elleni fellépés hatékonyságának növeléséhez el kell érni, hogy a kereseti oldal legális forrásokat válasszon. A jogtulajdonosok haladnak a korral, így egyedül a felhasználó felelőssége, hogy az illegális vagy a legális forrást választja. Sárközi Alexandra csatlakozott Horváth Péter véleményéhez, kiemelte, az illegális tartalmak, letöltések társadalmi megítélését kell megváltoztatni.

A rádióadás meghallgatása, illetve MP3 formátumú letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • shamanist #31

  " A befektetők által követett listáról a NAV munkájának köszönhetően 2010-ben kerültünk le." - nyilatkozták
  Aha. Inkább változtak a komoly oldalakon a szabályok és nincsenek camos verziók. Bár lehet hogy ez a NAV érdeme...

  Na ezért nincs Torrent oldalalról most szó.
 • Zombee #30
  Ha jól emlékszem, az ominózus magyar warez filmen csak a hang volt magyar (már ha hangnak lehet nevezni azt a mozis szart), a képen cirill betűs feliratozás volt.
  Persze igénytelen dolog kamerásan megnézni valamit.
  Amúgy egy nézőnek hogy tud a forgalmazó/gyártó stúdió kárt okozni?
  Hol vannak a támogatott tehetségek? Akiket támogatnak, tehetségtelen ripacsok, akik jók, azok meg önerőből hozzák össze, amit tudnak. Ha befutnak vele, utána már javulnak az esélyeik.
  Az internetszolgáltatók online tékáinak a kínálatát meg hagyjuk. Én jóformán csak 20-30 éves VHS filmeket nézek, azokat ott sose fogom megtalálni, vagy DVD-n megszerezni, pedig fizetnék érte, ha nagy ritkán adnak ki ilyet, van hogy megjelenéskor már megyek is érte, pl. 1978-as Piranha DVD a Fantasy Film-től tavaly.
 • god25 #29
  Látom sokan megértették a lényeget. Nem a torrent oldalakkal van a gond! "Amennyiben nincs jövedelemszerzés, vagy biztosított a szabad felhasználás, nem beszélhetünk bűncselekményről". A fizetős ftp. és egyéb fizetős oldallal van problémájuk illetve azokkal a release csoportokkal, akik silány mozis felvételekkel rontják a kiadók bevételeit. Nagyobb torrent oldalak már megértették mindezt és száműzték a cam-os felvételeket.
 • Arnika19 #28
  Kösz, látom más is megtalálta, amire gondoltam.
  Kitálalt egy adóellenőr: engedik csalni a nagyokat szövegre rákeresve olvasható. Tisztelt NAV ez a probléma, nem torrent. Ez sem városi legenda. Erről nem volt sajtótájékoztató?
 • Arnika19 #27
  Valami más több kárt okoz az országnak!
 • Arnika19 #26
  "Komoly adókiesést okoznak a torrentoldalak"
  Kinek? Magyar szerzőknek? NAV-nak, hogyan? Röhej.
 • benőmenő #25
  Nem kellett volna trafikolni és észre sem vennék :D
 • heist #24
  A dvd-ek meg mozik meg komoly bevételt okoznak... 1:1
 • teddybear #23
  Valahogy a "szakértőnek" is meg kellett szerezni a tudást ebben a témakörben.

  Az más téma, hogy az illető "szakértő" éppenséggel a konkurenciát takarította el a rendőrség/NAV segítségével... Amúgy állítólag már meghalt külföldön, ha igaz.
 • SirBubu #22
  Az mondjuk megint más kérdés, hogy minek variáltak azok, akik magyarba átültették a lentebbi szavakat. Ennyi erőből az "intelligens"/"intelligencia" szavakat, illetve származékaikat is lerövidíthették volna.