Berta Sándor

21 fájlcserélő oldalhoz blokkolják a hozzáféréseket Nagy-Britanniában

A brit zeneipar sikeresen lobbizott azért, hogy a helyi internetszolgáltatók kénytelenek legyenek blokkolni számos fájlcserélő platform elérését. Az intézkedés elsősorban zenei letöltőhelyeket és BitTorrent-portálokat érint.

A Brit Zeneipari Szövetség (BPI) bíróság előtt elérte, hogy a British Telecom, a Virgin Media és más távközlési szolgáltatók kötelesek legyenek fellépni 21 népszerű fájlcserélő oldallal szemben - írja cikkében a BBC. A vád az volt az érintett honlapok ellen, hogy illegálisan másolt zeneszámokat és zenei albumokat terjesztenek. A blokkolandó platformok a következők: Abmp3, BeeMP3, Bomb-Mp3, FileCrop, FilesTube, Mp3Juices, eMp3World, Mp3lemon, Mp3Raid, Mp3skull, NewAlbumReleases, Rapidlibrary, 1337x, BitSnoop, ExtraTorrent, Monova, TorrentCrazy, TorrentDownloads, TorrentHound, Torrentreactor, Torrentz. Az internetszolgáltatók korábban már blokkolták a The Pirate Bay és hét másik portál elérését.

Geoff Taylor, a BPI vezetője azzal érvelt, hogy az üzemeltetőket már korábban felszólították arra, hogy fejezzék be a szerzői jogsértő tevékenységüket. Miután erre nem voltak hajlandók, ezért nem volt más lehetőségük mint bírósághoz fordulni. Gareth Mead, a Virgin Media szóvivője közölte, hogy "felelősségteljes szolgáltatóként" természetesen engedelmeskedni fog a bírósági döntésnek. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezek az intézkedések mennyire lesznek hatásosak. Mark Mulligan zenei elemző szerint ugyanakkor a fájlcserélő oldalak helyett a felhasználók és a feltöltők hosszú távon felhőszolgáltatásokat fognak használni. Az Amerikai Egyesült Államokban nemrég egyezséget kötött az Isohunt és az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA). A megállapodás értelmében Gary Fung, az Isohunt alapítója köteles lekapcsolni a honlapot és másik három platformot (Podtropolis, TorrentBox, Edtk-it.com), valamint kötelezettséget vállalt arra is, hogy 110 millió dollár kártérítést utal át az MPAA bankszámlájára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ferrer #8
  Na azért ez nem teljesen így van. Egy bizonyos életszínvonal felett (mint a magyar átlag), de még a felső 100 ezer alatt egyáltalán nincs akkora szakadék mint gondolnánk, az áruk értékének megítélésében. A zeneletöltés ott is felesleges kiadás, a Macbook pró pedig amcsiban is túlárazottnak számít :)
 • bakvarnyu #7
  Ez nem lelemény kérdése hanem fizetésé :) Ha csak 400 fontot keresne ő is töltene.
 • BoneHeart #6
  Dehogy badarság. A legtöbb angol van olyan tudatlan, hogy igenis meg fogja venni,
  főleg itunesról. Nem olyan leleményesek mint mi magyarok. (kint élek)
 • BrockSamson #5
  Az egesz azon a feltevesen alapul, hogy ha nem tudnak az emberek letolteni, akkor rohannak majd a boltba. De ez badarsag.
 • god25 #4
  Egy egyszerű kiegészítő a böngészőhöz és meg van oldva: AnonymoX.
 • Magiszter #3
  Ez kb olyan mint amikor egy fórumon IP/IPS bannal fenyegetnek.
  Gondolom nem hallottak még a Proxy-ról vagy esetleg a TOR-ról. Nevetséges!

  Annó jártam egy Amcsi fórumra ami kis idő múlva minden EU-ból érkező kérést átirányított egy "vegyél ezt-azt-amazat" oldalra. Kb két percembe került rátalálni négy-féle módszerre amivel a mai napig elérem. Csak kicsit lassabban, ez tény.
 • Inquisitor #2
  Most konkrétan az oldalt blokkolják? Minek? Nem a trackert kéne?
  Gondolom ha a kínai szuper hatékony szűrőt ki lehet kerülni simán szoftveres úton, meg a külföldre blokkolt amcsi oldalakt ÉS szolgáltatásokat lehet használni proxyn át, akkor ez a brit szűrés biztos kikerülhetetlen :D
 • scarabeus86 #1
  Ezért jó az Opera Off-Road módja (régi nevén Turbo). Bekapcsolva bejön az összes blokkolt oldal.