Berta Sándor

A nappaliban is egyre fontosabbá válik az internet

A szórakoztató elektronikai piac jelentős változás előtt áll. A közeljövőben még fontosabbá válik, hogy a televíziók és más, a nappaliban lévő készülékek rendelkezzenek interneteléréssel.

A berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállítás (IFA) előtt készített felmérés szerint Németországban már most az értékesített televíziók 78 százaléka okostévé. A Blu-ray lejátszóknál ez az arány 82, míg a digitális kameráknál 58 százalék. Az unió vezető tagállamában az idén várhatóan 11,2 milliárd euró folyik be a klasszikus szórakoztató elektronikai termékek eladásából.

"A fogyasztók számára a hálózatba kötés lehetősége egyre fontosabbá válik az új szórakoztató elektronikai eszközök megvásárlásakor. Egyre többen tekintenek meg máshonnan származó tartalmakat a laptopokon, a tábla PC-ken és az okostelefonokon. A televíziónak és a zenei berendezéseknek hálózatba köthetőnek kell lenniük, hogy e készülékek között megoszthatók legyenek a fotók, a zeneszámok és a videók" - nyilatkozta dr. Christian P. Illek, a BITKOM szakmai szervezet elnökségi tagja.

A német háztartásokban jelenleg több mint 14 millió televízió és más kapcsolódó eszköz csatlakozik az internetre. Ezek között van 6,8 millió okostévé, továbbá 5 millió konzol is rendelkezik internethozzáféréssel. Az online tartalmak elérését segíti 1,9 millió beltéri egység és 0,5 millió Blu-ray lejátszó. Összehasonlításul: 2010-ben még csupán 4,1 millió szórakoztató elektronikai berendezésnek volt internetkapcsolata. Illek szerint az internetképes Blu-ray lejátszók, beltéri egységek és játékkonzolok segítségével az internethozzáféréssel nem rendelkező televíziók is okostévévé válnak. Az okostelefonok és a tábla PC-k szintén erősítik ezt a folyamatot.

Érdekesség, hogy míg 2010-ben csak a televíziók 14 százaléka volt legalább 46 hüvelykes, addig idén már minden negyedik tévé legalább ekkora képátlójú. Az Amerikai Egyesült Államokban ez az arány 38 százalék. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a nagy képátlójú televíziók jelentős mértékben olcsóbbak lettek. Éppen ezért, aki teheti, inkább a nagyobb modelleket veszi meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #1
    "Éppen ezért, aki teheti, inkább a nagyobb modelleket veszi meg." Hát ez nagyon sok mindenre igaz, talán csak az örömlányokra nem... XD