Berta Sándor

Wozniak: ez már nem az az Apple

Steve Wozniak, Ronald Gerald Wayne és Steve Jobs 1976-ban közösen hozták létre az amerikai céget, s megalapozták a későbbi sikereket. Wozniak azonban a mai társasággal már nem igazán tud azonosulni.

A 65 éves üzletember a mai napig nyomon követi az Apple mindennapjait, viszont amit lát az egyáltalán nem tetszik neki. "Az Apple ma már nem alkalmazna minket. Nincs megfelelő főiskolai végzettségünk, a jegyeim túl rosszak lennének" - jelentette ki az Apple társalapítója az Appsworld nevű londoni konferencián, amin 300 technikus és fejlesztő vett részt. Az alkalmazásfejlesztőknek Wozniak azt tanácsolta, hogy ne azokat a jelentkezőket foglalkoztassák, akiknek a legjobb jegyeik vannak, hanem azokat keressék, akik tele vannak szenvedéllyel és igazi alkotók. Az ilyen típusú munkavállalók azonban napjainkban már nagyon ritkák.

Az üzletember pontosan tisztában van azzal, hogy mekkora nyomás nehezedik Tim Cook jelenlegi vezérigazgatóra és a kollégáira. Nem lehet minden egyes nap valami forradalmi új dologgal előállni, ugyanakkor többet várt a minapi bejelentéstől. "Az új készülék csak egy táblagép. Azt reméltem, hogy egy olyan modell lesz, amibe igazán nagy, akár 250 gigabájtos háttértárolót építenek be. Az újdonság egyszerűen csak pótolni fogja a korábbi generációt. Az iOS 7 sem igazán változtatta meg az életemet. Nagyon jó, hogy az ikonok szebbek lettek, de ennyi" - foglalta össze a véleményét.


Wozniak szerint a vállalatnak hamarosan valami teljesen új dologgal kell kirukkolnia, ha nem akar a versenyben visszaesni. Az olyan cégek, mint a Samsung, a HTC, a Microsoft és a Nokia folyamatosan nyomás alatt tartják a vállalatot. "Az Apple arról ismert, hogy lenyűgözi a világot. Az ember olyan ötletre vár tőle, ami milliárdokat ér. Az lehet a megoldás, ha a társaság újra arra összpontosít, hogy hasznos termékeket fejlesszen ki. Szeretem azokat a termékeket, amelyek egyszerűbbé teszik az életemet anélkül, hogy gondolkodnom kellene a használatukon. Az okos órák csak akkor kecsegtetnek sikerrel, ha a kijelző összehajtható lesz, akkor ugyanis a felhasználók csuklójára kerül a mobiltelefon. Egy ilyen eszköz az óra, a miniatűr számítógép és a mobil ötvözete. Akarok egy telefont, amit a csuklómon hordhatok. Az eszközeinket így is mindig a testünkön hordjuk" - tette hozzá.

Az Apple társalapítója végül leszögezte: sok üzenetet kap a Facebookon olyan emberektől, akik azt akarják, hogy megnézze a termékeiket, de a Facebook nem az igazi hálózat számára, egyszerűen borzalmasnak tartja. Ott több mint 5000 barátja van, sokukat nem is ismeri. A Twitteren több mint 195 000 ember követi a @stevewoz csatornát és érdekesen módon a mikrobloggal jobban boldogul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vol Jin #68
  Mosmé?

  Teljesen hasznos információk voltak benne. :-D
 • M2 #67
  Na meg is van a harmadik... :-)
 • Vol Jin #66
  Szerintem ezt is érdemes elolvasni:

  Èo robí Apple fascinujúce nie je, ¾e pou¾ívate niektoré wiz-bang cudzie technológie, aby sa veci - dokonca aj tu v Portlande, Oregon, v¹etky technológie Apple ukazuje, v tomto videu sú-prax naprieè mnohých miestnych tovární. Èo robí Apple unikátny je, ¾e plní svoju výrobu s vysokou presnos»ou a v rozsahu, ktorý je jednoducho vyrá¾ajúca, pou¾itie techník zvyèajne vyhradené pre pou¾itie v kozme alebo zdravotnícky sektor.

  Igaz, hogy ez nem ezrópai nyelven íródott, de érdemes venni a fáradtságot az értelmezésére, mert szintén sok információt nyerhetünk belőle:

  Inafanya nini Apple kuvutia ni kwamba wao ni kutumia baadhi Wiz-bang teknolojia mgeni kufanya mambo - hata hapa katika Portland, Oregon, teknolojia Apple inaonyesha wote katika video hii ni katika-mazoezi katika viwanda mbalimbali za mitaa. Inafanya nini Apple kipekee ni kwamba wao kufanya viwanda yao kwa usahihi wa ajabu na kwa kiwango ambacho ni tu kushangaza, kwa kutumia mbinu kawaida akiba kwa ajili ya luftfart au viwanda matibabu kifaa.

  Gondolom az orosz senkinek nem okoz problémát, hiszen nem is olyan régen az iskolai oktatás szerves része volt:

  То, что делает Apple, не увлекательное, что они используют некоторые волшебники взрыва чужеродные технологии, чтобы сделать вещи - даже здесь, в Портленде, штат Орегон, все технологии Apple, показывает в этом видео в практику через многочисленные местные заводы. То, что делает Apple, уникальна тем, что они выполняют свои производства с замечательной точностью и в масштабах, которые просто удивительно, с использованием методов, как правило, зарезервированы для аэрокосмической и медицинской промышленности устройства.

  Remélem telepítve van a gépeteken a kínai karakterkészlet, mert ez az infót nem hagyhattam ki, a fonetikus átirat meg soha nem elég pontos:

  是什么让苹果迷人的,是不是他们使用的是一些WIZ-砰外来技术,使事情 - 甚至在俄勒冈州波特兰市,所有的技术,苹果在这个视频显示是在实践,在许多地方的工厂。是什么让苹果独特的是,他们卓越的精确度和执行其制造的规模简直是惊人的,使用通常用于航空航天保留或医疗器械行业的技术.
 • Papichulo #65
  Ezt egy szakerto mondta az MacPro gyartastechnologiajarol:

  "What makes Apple fascinating is not that they are using some wiz-bang alien technologies to make things - even here in Portland, Oregon, all the technologies Apple shows in this video are in-practice across numerous local factories. What makes Apple unique is that they perform their manufacturing with remarkable precision and on a scale that is simply astonishing, using techniques typically reserved for the aerospace or medical device industries." - http://atomicdelights.com/blog/how-apple-makes-the-mac-pro

  Erdemes vegigolvasni. Persze, ebben sincs semmi forradalmi, de amit osszehoztak itt azt megis elismeri a szakma.
 • M2 #64
  Engem Wozniakban az zavar, hogy ami ma az Apple, ahhoz neki semmi köze nem volt soha. Nagyjából annyi értelme van őt meghallgatni a témában, mint Kiss Józsikát az első béből.
 • M2 #63
  "Apple-ről annyit, hogy valóban nem túl nagy teljesítmény, amit most produkálnak."

  Nem tudom. Én az első iPhone bemutatóján röhögtem, hogy már vagy öt éve tudta bármi ugyanazt - vagy még jobban - erre a közönség hű-meg-ha, jéé, netezni lehet vele...
  Egyetlen új dolog volt benne: a multitouch és az ujjal vezérlés, amit viszont azóta is köszönök nekik.

  A mostani újításaik viszont valóban innovatívak: például a Touch ID, az első használható, ujjlenyomat olvasós cucc. Igaz a fejlesztését nem ők kezdték, de sok pénzt nyomtak bele a felvásárlás után is, hogy a termékben jól működjön a dolog.
 • Tufu #62
  Az innováció szón akadtatok le? :D
  Nem csoda, ismét levente68 gerjeszti a legnagyobb feszkót.. :D Félelmetes, hogy mennyit erőszakoskodsz az igazadért.

  Egyébként Vol Jin véleményét osztom a szó jelentésében..

  Apple-ről annyit, hogy valóban nem túl nagy teljesítmény, amit most produkálnak.
  Ez várható is volt SJ halála után.
  Ellenben még mindig piacvezető márka ebben a szegmensben, és még mindig jók a termékek, amiket eddig használtam.. Gyors, egyszerű, jó kamera, összeszerelési minőség kiváló, egyszerű dizájn, jó hangminőség, appstore kifogástalan, sok alkalmazást futtathatsz mindenféle bűntudat nélkül. Rendszer zsír, a vas meg szinte mellékes. Ezt fizeted meg. Alig hallani arról, hogy gyárilag rossz Apple-t kapott egy vásárló.. Samu és társainál.. cöhh.. állandóan viszik vissza a készülékeket.. Szóval mindezeken felül megbízható is az Apple.

  Mit nem lehet ezen mindig érteni? :D Semmiből nem a legjobb és legújabb, de mindig egyenletesen jó.

  De jöhetne már egy új termék, más kategóriában, sztem is elérték a táblák és a telefonok a megfelelő szintet. Okosóra + wifi headset.. levehető és széthajtható kijelzővel, hogy le bírd rakni amit nézel, hogy kényelmes legyen.
  Ez egy szettben.. és itt teljesen mind1, hogy android vagy ios.. csak menjen, gyorsan és tegye a dolgát.

  (Csak hogy lássátok nem vagyok igazi apple-homár: a telefonom: WP8.. sajnos nem találtam igazán jó androidot 50 alatt, mert nincs is, csak kínai kétes garanciával.. iPad mellé meg minek brutál teló? :D Lumia 520, +1 )
 • M2 #58
  Vol Jin sajátos értelmezését olvashattuk és láthatóan őt az csöppet sem zavarja, hogy a világ rajta kívül eső részének ez hülyeség - azoknak a qrva anyját és kész... :-)
 • Vol Jin #57
  A mérnöki munkát sokan keverik az innovációval. Egy mérnök, a legtöbb esetben egyszerűen csak dolgozik. Kicserél egy processzort egy nagyobb teljesítményűre, és ehhez mondjuk áttervezi az alaplapot, az csak az idiótáknak innováció. Az sem innováció, ha egy új architektúrájú GPU-t szerel a rendszerbe, és ehhez ír egy drivert. Vagy az sem, ha ír egy programot egy olyan feladatra, problémára, ami eddig fel sem merült. Ez nem innováció, hanem mérnöki munka. Az innováció az volt, hogy optikailag tároljanak adatokat. 30 év alatt jó ha volt pár tucat igazi innováció az egész iparágban.

  Továbbá innovációnak tekintem még az anyagkutatásokat a területen. Hogy mondjuk technológiailag folyamatosan eljutottak a félvezetőgyárak a fal közelébe, és azt sikerült rendre kitolni.
 • VRSDM #51
  tudom hogy három napja élvezitek egymás vérének szívását.
  én is beszállok az első google találattal:
  Wikipedia:
  "Az innováció egy kreatív ötletből születő folyamatot jelöl, amely megvalósítja az ötletet. Az innováció elméleti alapjai legelőször 1934-ben Schumpeter tanulmányában jelentek meg. Ennek nyomán ma a következő típusait különböztetjük meg: új termék bevezetése, új gyártási mód bevezetése, új piac megnyitása, új nyersanyag- vagy félkész termék-forrás megszerzése, iparági átszervezés. A második modernizáció elméletének (Garai László) nyomán az innovációt ma már a gép helyett az ember--gép-rendszerre értelmezzük. A kreativitástól annyiban különbözik, hogy olyan folyamatot jelöl, amelynek egyik első állomása maga a kreativitás, vagyis az alkotóerő, új ötlet, elképzelés, koncepció, amely alapja lehet minden fejlesztésnek. A kreativitás (például feltalálói ötlet) akkor válik innovációvá, ha meg is valósul (a feltalált dolog, eszköz gyártása megindul), vagyis ha az ötletet, elképzelést végül a napi gyakorlatban is alkalmazzák, ha tehát a kreativitás innovatív produktummá válik. Az innováció nem azonos a reformmal, ez utóbbi átfogó, makroszintű modernizációs eljárást jelent, míg innováción a mikroszinten zajló fejlesztések értendők” – foglalja össze az innováció lényegét Százdi Antal. Az innováció mint idegen szakkifejezés magyarosítására tett javaslat az újdonságművelés. [1]"