Berta Sándor

Az Apple már 2006-ban különleges szemüvegen dolgozott

Tony Fadell, az iPod fejlesztéséért felelős korábbi vezető érdekes információkat közölt a kaliforniai cég néhány évvel ezelőtti stratégiai döntéséről, mely kiválóan példázza mennyire különbözően közelíti meg a két cég ugyanazt a dolgot.

Az egykori menedzser a Fast Company magazinnak beszélt a részletekről. Elmondása szerint az Apple már 2006-ban olyan különleges szemüvegen dolgozott, mint a Google Glass. Azonban míg a keresőóriás egy kommunikációs eszközt készített, mellyel megnézhetjük a leveleinket vagy képeket készíthetünk, addig Fadell és kollégái egy médiafogyasztó terméket álmodtak meg. Azaz míg a Google célcsoportja a kütyümániás, állandóan weben lógó ember, addig az Apple az átlagembereknek készített volna szemüveget. A projektet azonban idővel leállították, ugyanis az a döntés született, hogy az iPhone, illetve az iPod készülékek fejlesztésére kell összpontosítani. Fadell hozzátette: számos ilyen prototípust épített.

A munka 2006-ban kezdődött, az iPhone és az iPod küszöbön álló piacra dobása előtt egy ilyen jellegű különleges szemüveg megalkotása igazi kuriózumnak számított. A program később háttérbe szorult és ebben komoly szerepet játszott, hogy azok az eszközök, amiket addig készítettek, sikeresek voltak és nem jutott idejük más fejlesztésekre. Álláspontja alapján a Google és az Apple között elsősorban az a különbség, hogy normál esetben az utóbbi kizárólag olyan termékekkel és technológiákkal jelenik meg a piacon, amelyek már kiforrottak, ezzel szemben a Google piacra dob nem teljesen kész eszközöket is. Tony Fadell jelenleg a Nest nevű gyártó vezérigazgatója és úgy vélte: a szemüveg volt a legőrültebb dolog, amit az Apple kötelékében eltöltött idő során kifejlesztett.

A különleges szemüveget a Google tavaly júniusban mutatta be és egyelőre kizárólag fejlesztők számára érhető el. Potom 1500 dollárt kóstál, cserébe viszont lehetővé teszi különböző tartalmak megjelenítését a lencsén, amelyet kissé felfelé pillantva vehetünk szemügyre. Az eszköz megbirkózik a beszédfelismeréssel, sőt a beépített gyorsulásmérő és giroszkóp révén fejmozdulatainkat is értelmezi. A Google Glass 299 dolláros áron érkezhetm az év végén jelenhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Inquisitor #12
  Anno a nagy Applse vs Samsung pereskedés középső harmadában volt egy kiváló tabella arról, hogy az Apple "egyedülálló és forradalmi" megoldásai az iPhone szériában hány évvel előbb volt sok más telefonban. Volt olyan rész ami több mint 5 évvel előtte már létezett. A Multitouch-ot meg valamikor 87-88 körül szabadalmaztatta már valaki ...

  A StarTrek-et meg felhozni a Apple témában azért nem ildomos, mert az NG szériában lévő tablet szerű izéket az Apple első szériás PDA kütyüi ihlették. Más kérdés, hogy már az 1968-as 2001: Űrodüsszeia filmben is votlt tablet. (Ezt meg a Samsung ásta elő a perhez ...)
 • Vol Jin #11
  És?

  Nem minden ember utálja a volt munkahelyeit, és vannak olyanok is, akik tartják a kapcsolatot. Meg ugye van olyan is, hogy szívességet szívességért.
 • Jakuza1 #10
  Ez az a szemuveg, amin keresztul az Apple felhasznalok roszaszinben latjak a vilagot ? Vagy ez csak egy szemellenzo ?
 • asgh #9
  Látom még mindig nem jött le, hogy egy _volt_ apple alkalmazott mesélt a régi szép időkről, nem pedig az apple vagy valamelyik vezetője adott ki nyilatkozatot. Ergo senki nem indokol semmit.
 • Papichulo #8
  Vagy egy ilyet :)

 • Vol Jin #7
  Konklúzió: Az Apple most akarna piacra dobni egy szemüveget, de meg kell indokolnia, hogy miért nem ő koppint.
 • Vol Jin #6
  Az a különleges szemüveg, amivel a nagypapi egyszerre tud közlekedni az utcán, meg olvasni is.
 • kvp #5
  Azert az eredeti cikket olvasva nem eppen google glass-t keszitettek, hanem 'arcra szerelheto kijelzot'.

  "I built a bunch of those prototypes," said Fadell, who told me that the initial thinking was a face-mounted visor with a built-in screen that would create an immersive entertainment experience--"like you’re sitting in a theater."

  Azaz az apple megoldasa ilyen volt:


  Nem csoda, hogy inkabb az iphone-t valasztottak...
 • asgh #4
  A nyilatkozó úriember Tony Fadell már nem dolgozik az apple-nél, így valószínűtlen, hogy a sztorizása az apple leállított fejlesztéseiről az apple "beképzeltségtől fröcsögő kommunikációja" lenne.
  Amúgy Fadell tényeket állít, amiket vagy elhiszel, vagy nem, bár nem tudom, hogy mi érdeke lenne hazudni.
  Ami a többit illeti: nyilván, ha egy cég dönt egy adott termék adott paraméterei mellett, akkor annak megvan a jó oka és ha kérdezik őket a döntés hátteréről, akkor nyilván elmondják az érveiket.
  És most kapaszkodj meg: az _összes_ cég így csinálja és az _összes_ cég azt kommunikálja, hogy az ő megoldásai a legjobbak. Ami érthetetlen, hogy miért okoz egyeseknek mentális élvezetet, ha az apple-t más mérce szerint ítéli meg, mint az összes többi piaci szereplőt.
 • Grandpenge #3
  "Ez az Apple olyan mint a Chuck Norris..."
  :)
  Nagyon találó!