Berta Sándor

Nem vonják felelősségre adózási gyakorlata miatt az Apple-t

Az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyelete (SEC) négy hónapon át tartó vizsgálata után azt állapította meg, hogy a kaliforniai társaság nem sértette meg a jelenleg hatályos amerikai adózási jogszabályokat.

A döntésről Kathleen Collins, a hivatal egyik vezetője tájékoztatta levélben Peter Oppenheimer alelnököt, az Apple pénzügyi vezetőjét. Miután jogsértést nem állapították meg, ezért az óriáscégnek büntetésre sem kell számítania. Az elmúlt években számos bírálat érte az Apple-t és a többi technológiai konszernt azért, mert érdekes adózási gyakorlatot folytatnak. A vállalat az Amerikai Egyesült Államokon kívül szerzett 36,8 milliárd dolláros nyeresége után mindössze 1,9 százalék adót fizetett. A módszer a hatályos törvények alapján teljesen legálisnak számít. Az Apple már az 1980-as években a "kreatív könyvelés" egyik úttörőjének számított és elsősorban az alacsony írországi adókulcsokból profitált.

Az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyelete az információk megjelenése után részletes tájékoztatást kért a konszerntől a pénzügyi adatokról, a befizetett adókról és a külföldön kötött adózási megállapodásairól. Ezután Tim Cook vezérigazgatónak szenátusi meghallgatáson kellett megjelennie. Egy vizsgálati bizottság adóelkerüléssel vádolta meg a társaságot. Kiderült, hogy az Apple gyakorlatilag egyáltalán nem fizet cégadókat a külföldön szerzett bevételei után. Az Írországban bejegyzett leányvállalat, az Apple Operations International (AOI) az elmúlt öt évben nem fizetett ilyen adót, annak ellenére, hogy 2009 és 2012 között összesen 29,6 milliárd dollárt bevételt könyvelhetett el.

Cook visszautasította a vádakat és közölte, hogy minden egyes dollárt megfizetnek, amit kell, illetve amivel tartoznak. Ezzel párhuzamosan cáfolta, hogy adózási trükköket alkalmaznának. Peter Oppenheimer a bizottsági meghallgatásán hozzátette, hogy az Apple minden törvényt és rendelkezést maximálisan tiszteletben tart.

Írországban az adókulcs 2 százalék, míg az USA-ban 35 százalék. Éppen ezért Cook szerint nincsenek arra vonatkozó terveik, hogy a külföldön szerzett bevételeiket az Amerikai Egyesült Államokba vigyék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tikal #4
    google ugyanezt csinálja...
  • Valentino #3
    Így van, ez Írországban rengeteg IT munkahelyet teremt, majdnem minden nagy cégnek van itt irodája. Apple, Google, Oracle, Amazon, stb. Nagyon rossz szemmel néz az EU többi országa ez miatt Írországra... pénz beszél!
  • Bagoly81 #2
    ha euban szerzett 29 milliárdot akkor mért usában kéne befizetni? semmi köze hozzá , amúgy csoda hogy engedik az íreknek az a 2% ot, de valószínű összeomlanának ha nemlenne az a 2.....
  • levente68 #1
    Hazafi emlékérmet kéne kapniuk érte... ;o)

    Bár, tény, hogy az a 35% rettentő, főleg a 2% mellett...


    USA okos...