Gyurkity Péter

A kijelzőknél újíthat jövőre az Apple

Mivel a cég az utóbbi időben ezen a területen elvesztette újító szerepét, 2014-ben elsősorban itt lesz szükségük a változtatásra, erre pedig piackutatói vélemény szerint ők is figyelnek.

Az Apple szerepének megváltozását nem kell bővebben ecsetelni, ezzel teljes mértékben tisztában vannak azok, akik kicsit is követik a hordozható kijelzők szegmensének fejleményeit. A DisplaySearch azonban - talán a piackutató cég fókuszából adódóan kissé elfogult módon - arra számít, hogy jövőre komoly újításokat várhatunk az iOS-készülékek kijelzői terén. A cég elemzője írásában kiemeli, hogy az Apple hagyományosan nagy gondot fordított a kijelzők fontosabb jellemzőire, itt nem kizárólag a külső gyártókra támaszkodott, hanem komoly befektetéseket hajtott végre a beszállítói vonalon, mi több, közvetlen módon is beavatkozott a technológiai fejlesztések irányába. Jellemző, hogy ők jelentek meg elsőként a 300 ppi pixelsűrűséget meghaladó kijelzőkkel, a tábláknál ők alkalmazták először a QXGA-felbontást, illetve az in-cell touch technológiát is ők vezették be a piacra. Mivel azonban az utóbbi egy-másfél évben a riválisok felzárkóztak, új eszközeik pedig már nagyobb méretet és jobb felbontást is kínálnak, jövőre itt lesz a legfontosabb visszavágni.


Ennek következtében arra számíthatunk, hogy mind az okostelefonok, mind pedig a táblák terén eltérő méretű kijelzők és támogatott felbontások jelennek meg az Apple kínálatában. Az iPhone készülékek 4,7 és 5,7 hüvelykre nőhetnek, ezzel egy időben pedig felbukkanhat egy 12,9 hüvelykes iPad tábla, az iPad 5 és az iPad mini 2 révén javul az itt kínált felbontás, míg a MacBook Air esetében csökken a fizikai méret, ám nagyot ugrik a támogatott felbontás - ehhez a listához csatlakozhat az iWatch a maga 1,3 és 1,63 hüvelykes változatával.

Természetesen ez még nincs kőbe írva, ám egyetérthetünk az elemzővel abban, hogy a kijelzők terén (is) szükség van komoly lépésekre, a felhasználók körében tapasztalható eufória (mánia) nem fog örökké tartani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Egerwin #5
    Az apple-nek mikor volt újító szerepe, amit elvesztett?
  • asgh #4
    Halkan megjegyezném, hogy ez nem az apple stratégiája, hanem egy kijelzőkre szakosodott elemző cég "sugalmazása" az apple felé.
  • lordsithlord #3
    Meg is van ennek a "gyorsvonati" tempónak az eredménye: sikeresen generál "kékhalál" hibát most már az iPhone is :D
  • Sir Cryalot #2
    "újító szerep", lol
  • sanyicks #1
    szerintem 900 ppi-t kéne megcélozni, mert az már mikroszóppal is jól néz ki, és páran mondhatják majd hogy "én látom a különbséget" :DD