Berta Sándor

Hatalmas mennyiségű készpénzen ül az Apple

A Moody's hitelminősítő értékelése szerint a kaliforniai konszern által összegyűjtött 147 milliárd dollár az amerikai cégek készpénztartalékának 10 százalékát teszi ki. Az Apple zsebből kifizethetné a teljes magyar államadósságot.

A Moody's a tanulmány elkészítésekor összesen több mint 100 olyan tengerentúli társaságot vizsgált meg, amelyekről rendszeresen készít beszámolókat. A készpénztartalék több mint 62 százaléka 50 vállalat birtokában van. Az első öt helyen négy IT-óriás található, sorrendben az Apple, a Microsoft, a Google, a Cisco. A TOP5 tagja még a Pfizer gyógyszergyártó; ennek az öt piaci szereplőnek a tulajdonában van a készpénztartalék több mint 25 százaléka. Az Apple annak ellenére van kiváló pénzügyi helyzetben, hogy tavaly év vége óta jelentős osztalékot fizetett ki és részvényeket vásárolt vissza. A vállalat tavaly márciusban jelentette be hatalmas készpénz-visszajuttatási programját, amelynek keretében összesen 45 milliárd dollárt költ el. Ennek ellenére a társaság 2012 vége óta körülbelül 9,5 százalékkal növelni tudta a tartalékát.


Az amerikai cégek készpénzállománya milliárd dollárban

Az eredmények tükrében egyáltalán nem meglepő, hogy a legnagyobb készpénzmennyiséget, 515 milliárd dollárt a technológiai szektor halmozta fel. A második helyen az egészségügy és a gyógyszeripar található. Az IT-vállalatok kimagasló szereplése nem véletlen, hiszen a digitális javak értékesítése nem igényli a termékek mozgatását, miközben az adók jelentős része is megtakarítható. Az Apple belső dokumentumában azt írta, hogy a készpénztartalékának kereken 70 százalékát, több mint 100 milliárd dollárt tart külföldön, hogy elkerülje az USA-ban az adók fizetését. A Moody's becslése alapján ugyanez elmondható az amerikai óriáscégek teljes készpénztartalékának 62 százalékáról. A külföldön tartott összeg a tavaly év végi 840 milliárd dollárról 900 milliárdra nőtt, s a tendencia a közeljövőben aligha változik majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Azt honnan tudják, hogy ez készpénz és nincs valamiben lekotve?