SG.hu

Elektronikus szavazást szeretne 18 HÖK

Eddig 18 felsőoktatási intézmény támogatja Horváth Dávid elektronikus hallgatói választások és szavazások kezdeményezését. A 2010-es NetMiniszterelnöki online kampányverseny nyertese azt a célt tűzte ki, hogy a hallgatók papíros szavazás mellett elektronikusan is voksolhassanak.

"Ennek kapcsán kerültem a HÖOK-hoz 2011 tavaszán, ahol azóta is képviselem a művészeti intézményeket. Közben a felsőoktatási egyeztetések sok időt és kapacitást lekötöttek, de ennek ellenére is sikerült eljutni Nyitrai Zsolt, akkori infokommunikációs államtitkárig." - nyilatkozta Horváth. Nyitrait végül leváltották, az ügy pedig nem haladt egészen 2013 nyaráig, amikor a La famme c. magazin 50 tehetséges magyar fiatal programján keresztül ismét nagyobb publicitást kapott a projekt. "A programnak és a rendeződő felsőoktatási helyzetnek köszönhetem, hogy több HÖK elnököt is megkeresve nagyon pozitív volt a fogadtatás." A kiadott sajtóközlemény szerint a kezdeményezést nem csak a kis létszámú, hanem az olyan nagy intézmények is támogatják, mint a BME, ELTE vagy a Miskolci Egyetem.

A kezdeményezés lényege, hogy Európai Uniós források bevonásával olyan, minden intézmény választási eljárását figyelembe vevő online felületet fejlesszenek, ami megfelelő biztonsággal kezeli a szenzitív adatokat és bármely felsőoktatási intézmény számára igénybe vehető. Természetesen a felület nem csak a tisztújító választásokra, hanem egyéb kérdéskörök megszavaztatására is alkalmas. Fontos, hogy ez csak kiegészítő felület, nem kötelező jellegű megoldás. Az elképzelés nem csak a kis létszámú intézményeknek - mint amilyen a Színház- és Filmművészeti Egyetem, ahol Horváth Dávid is tanult - vagy a széttagolt infrastruktúrájúaknak segít, hanem bármely intézmény számára hozzáférhető.

Jó példa ennek bevezetésére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai kara. A Hallgatói Képviselet Tisztújító Szavazásán elektronikus felülettel 2010 őszén kb. 17%-kal sikerült növelni a részvételi arányt. 2011-ben pedig a hallgatók 53.73%-os részvétele mellett már a hallgatók 96,3%-a szavazott elektronikus formában, majd 2012-ben 2176 választó 88,05%-a választotta az elektronikus szavazást. Ezt követően a BME doktoranduszhallgatói között két karon csak online szavazáson lehetett részt venni 2012-ben. Ennek eredménye az Építészmérnöki karon 38%-os, a Villamosmérnöki és Informatikai karon 41%-os részvételi arány volt, míg a korábbi években a 20%-os részvételi arányt sem érték el. A BME saját rendszere okán szintén támogatja a kezdeményezést.

De aktuális példa a Budapesti Corvinus Egyetem három karán tartott, a Moodle, tanulást segítő felületén történő elektronikus választás is. Horváth szerint az Nftv. most sem tiltja az elektronikus szavazást, éppen ezért vannak már erre most is próbálkozások. Elképzelése viszont lehetővé tenné, hogy azok az intézmények is hozzáférjenek egy ilyen rendszerhez, amelyeknek egyébként nincs forrásuk sem saját fejlesztésre, sem más rendszerek bérlésére. Koncepciójában kiemeli, hogy az adatkezelés sarkalatos pontja a megvalósításnak, mert a bizalom alapvető feltétel egy sikeres programhoz. A megvalósításra szerinte több lehetőség is van, de ezt a fejlesztés fázisában, több intézmény bevonásával kell egyeztetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • halgatyó #1
  A hülye is felismeri, hogy mire megy ki itt a játék.

  Volt régen egy mese: a kismalac és a farkasok. Amikor a farkas rájön, hogy a kismalac nem akarja a kunyhójába beengedni, mert fél (és nagyonis okkal!) akkor végtagonként kunyerálja be magát. "csak egy lábam engedd, kérlek..."

  Itt is hasonlót láthatunk. Valakik nagyon szeretnék, ha az összes választás elektronikusan történne. Világszerte. Az országos választások is. Elnökválasztás, képviselőválasztás, stb.

  Csakhogy az emberek nem bíznak az elektronikus szavazásban, MERT AZ ELLENŐRIZHETETLENÜL MANIPULÁLHATÓ!
  Állítólag Churchill mondta: nem érdekel, hogy kire szavaznak, csak az a fontos, hogy ki számolja. (Ennek a világ rongya embernek a szájából nagyonis hihető, hogy ilyet mondott. Rávallana)

  Az elektronikus szavazás TERMÉSZETÉNÉL FOGVA SEMMILYEN GARANCIÁT SEM AD, HOGY AZ EREDMÉNYEKET UTÓLAG ELLENŐRIZNI LEHESSEN. Úgy csalnak, ahogy csak tudnak. Azok, akiket sohasem akadályoztak erkölcsi megfontolások, azok, akiben sohasem működtek belső fékek a gazemberségek elkövetését akadályozandó.

  Hát most valakik (tudjuk, hogy az egész HÖK miféle irányultságú) APRÁNKÉNT próbálják SZOKTATNI a lakosságot az elektronikus szavazáshoz.

  ÉBRESZTŐ! Egyetlen apró engedményt sem szabad ezeknek tenni, mert mindig újabb és újabb aljasságokkal jönnek majd! Mindig újabb és újabb lépés. Mindig csak "előre". (őnekik előre, igen. Nekünk meg nagyon nem.)