Berta Sándor

Változásokat akadályozónak tartják Bill Gatest

Három részvényes úgy véli, hogy az amerikai konszern társalapítója a befolyása révén megakadályozza a társaság gyökeres átalakítását, ezért az üzletembert el akarják távolítani a felügyelőtanácsból.

A Microsoft 20 legnagyobb részvényese közül három gondolja úgy, hogy jó volna, ha Bill Gates távozna a felügyelőtanácsból, attól tartanak ugyanis, hogy a társalapító erősen korlátozná a kinevezendő új vezérigazgató munkáját. Gates birtokában a részvények több mint 4,5 százaléka van, ezzel jelenleg ő számít a legnagyobb egyéni részvényesnek és az már korábban, Steve Ballmer távozásakor kiszivárgott, hogy tagja annak a csoportnak is, amely az új vezérigazgatóról dönt. A három részvényes leginkább attól tart, hogy Gates személye és befolyása miatt lehetetlenné válik a Microsoft megújulása, ráadásul pont miatta a leendő vezérigazgatónak esélye sem lenne az új stratégiák megvalósítására.

A Microsoft 1986-os tőzsdére lépésekor még a részvények 49 százaléka volt Gates birtokában. Részesedésének aránya azóta folyamatosan csökken, egy előre meghatározott forgatókönyv alapján ugyanis évente 80 millió részvényt ad el. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, úgy 2018-ban már egyetlen Microsoft értékpapír sem lesz a tulajdonában. A három részvényes neve nem derült ki, csak azt lehet tudni, hogy a tulajdonrészük alig magasabb, mint 5 százalék.

A Microsoft társalapítója nemrég elismerte, hogy részmunkaidőben igyekszik segíteni a Microsoft jelenlegi vezetőinek, de határozottan kijelentette, hogy nem tér vissza teljes munkaidős alkalmazottként. Ezzel véget vetett azoknak a pletykáknak, hogy Steve Ballmer távozását követően ismét komoly szerepet vállalhat az amerikai IT-társaság életében és esetleg ő lehet az új vezérigazgató. Steve Ballmer és Bill Gates már korábban is vitába keveredett a többi részvényessel, ugyanis 2010 novemberében ellenezték a vállalat feldarabolását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #3
    Billi fiú csak ismeri az oszdd meg és uralkodj elvet...
  • Linkout #2
    Gondolom a háromnak együtt...
  • asgh #1
    "Gates birtokában a részvények több mint 4,5 százaléka van, ezzel jelenleg ő számít a legnagyobb egyéni részvényesnek"

    "A három részvényes neve nem derült ki, csak azt lehet tudni, hogy a tulajdonrészük alig magasabb, mint 5 százalék."