Berta Sándor

Bill Gates aligha tér vissza a Microsoft élére

Bár néhány befektető abban reménykedett, hogy Bill Gates ismét komoly szerephez juthat az amerikai óriáscég menedzsmentjében, valójában ennek nincs reális esélye.

Az International Business Times szerint a Microsoft társalapítója visszatérhet a cég élére, Mary Jo Foley szakértő ugyanakkor közölte, hogy e forgatókönyv megvalósulására szinte semmi esély sincs. Steve Ballmer 2000 óta tölti be a Microsoft vezérigazgatói pozícióját, Gates 2008-ban vonult vissza teljesen a céges ügyek intézésétől. Ugyanakkor a vállalat társalapítója továbbra is betölti a felügyelőtanács elnöki posztját.


Az üzletember évek óta humanitárius projektekkel foglalkozik, munkájában az ő és a felesége által létrehozott alapítvány is részt vesz. Legutóbb éppen a Kite nevű programot mutatták be. Ennek lényege, hogy egy különleges eszköz viselőjét - ártalmatlan anyagok segítségével - 48 órán át láthatatlanná tesznek a moszkitók számára; Gates és felesége ezzel járulnának hozzá a malária megelőzéséhez. Az Indiegogo platformon néhány nap alatt sikerült összegyűjteni a kitűzött 75 000 dollárt az első tesztpéldányok elkészítéséhez, az összes adomány jelenleg már több mint 187 000 dollár.

Foley kiemelte, hogy a Gates a Microsoft Research Faculty Summit keretében lévő legutolsó fellépésén is kizárólag az alapítványával foglalkozott. Ugyan minden bizonnyal figyelemmel kíséri a Microsoft életét, de ezt megteheti anélkül is, hogy újra napi szinten kellene foglalkoznia a konszern ügyeivel. A Microsoftnál ráadásul Steve Ballmer vezérigazgató átfogó átszervezéseket hajt végre ezekben a hetekben, azzal a céllal, hogy egységes jövőképet és stratégiát formáljanak az elkövetkező időszakra vonatkozóan. A különálló vállalati egységek helyett csoportokat alakítanak ki, a hangsúly pedig egyértelműen a mobil szférára helyeződik át, bár ez természetesen nem jelenti a hagyományos, tőlük megszokott termékek visszaszorulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #10
    Hát a win 95-98-xp-vista-7-8 vonalért felőlem akármennyit adakozhat és vehet kopogtatócédülákat, akkor is a pokolra kerül az emberiség legnagyobb ellenségei mellé.
  • KopaszIsten #9
    "Legutóbb éppen a Kite nevű programot mutatták be. Ennek lényege, hogy egy különleges eszköz viselőjét - ártalmatlan anyagok segítségével - 48 órán át láthatatlanná tesznek a moszkitók számára;"

    Ilyen jöhetne nekem is, mert este egy rohadt szúnyog összecsipkedte a bokám rendesen. ;)
  • DonC #8
    talán azért, mert egyedül nem adományozhat ő mindenre. nyilván a 75e dollár jelzésértékű maximum, mellette sok millió dollárt öl bele különböző kutatásokba. sokat kövezték ezt a faszit de az igazság az, hogy minden milliárdosnál többet tesz azért, hogy másoknak, illetve egy nála sokkalta szegényebb rétegnek jobb legyen.
  • bunny #7
    Mondja már meg valaki, hogy egy olyan ember mint BG miért gyűjt adományként 75.000 dollárt, amikor az kb. akkor össze neki, mint nekünk 5 forint?
  • Linkout #6
    Gates, baromi sokat adományoz és az az igazság, hogy az iylen embereknek valóban azért van ekkora vagyona, mert nem a pénz hajtja már őket, hanem az álmaik.
  • ntex #5
    Jól van azért ne kövezzetek már meg :D Én csak azt akartam írni hogy ha már ennyi pénzem lenne mint neki valszeg nem érdekelne már hogy mi van a céggel ha úgyis jó kezekben van (tehát már megvan aki a helyére fog lépni), hanem olyan dolgokkal foglalkoznék amikkel az ember foglalkozna akkor ha tengernyi szabadideje lenne. Család, utazgatnék, ellennék a nagyvilágban.
  • Sajátvéleményem #4
    Kedves "ntex" a pénznek nem célnak kellene lennie, hanem eszköznek, hogy elérd a célt.
  • asgh #3
    Gates vagyonának nagy része MS részvényekben van, így számára sem teljesen mindegy, hogy mi van a céggel. Amúgy már a huszas éveiben is keresett annyit, hogy az élete hátralévő részében csak lógassa a lábát és mégsem tette, így nem hiszem, hogy ez lenne a motivációja. Szvsz talált magának más missziót, ami jobban érdekli. Az MS problémáit pedig Gates sem tudná egyik napról a másikra megoldani, ezért kb. úgy kellene visszatérnie az MS-hez, mint anno Jobs-nak az Apple-hez: hosszú távú tervekkel és teli bizonyítási vággyal, márpedig Gates nyilván nem azért vonult nyugdíjba, hogy pár évre rá megint teljes mellszélességgel belevesse magát a munkába.
  • fade2black #2
    Szerencse, hogy egyes emberek, ő is nem olyan mint te.
  • ntex #1
    Már minek? Megszedte magát úgy hogy teljes generációkon át ki fog tartani a vagyona... Én is ülnék csak a tengerparti vityillóban azt lógatnám a lábam a vízbe miközben dől a pénz a zsebembe.