Gyurkity Péter

10 százalék közelében a Windows Phone

Legalábbis a nagyobb nyugat-európai piacokon, ahol már két számjegyű részesedést birtokol a platform. A legjobban egy olcsó Nokia telefon fogy, amely hamarosan megkapja frissítését.

A Kantar legújabb felmérésében arról olvashatunk, hogy egyes nyugat-európai országokban a Windows Phone már 10 százalék feletti piaci részesedést birtokol, vagyis folytatódik az eddigi trend. Az öt legnagyobb piacon átlagban 9,2 százalékot mondhat magáénak a Microsoft szoftvere, ám néhány államban ezt jócskán meghaladják. Franciaországban például 10,8 százalékon áll a mutató, míg az Egyesült Királyságban már 12 százalékot is elértek. Az öt nagy listája Németországgal, Spanyolországgal, valamint Olaszországgal válik teljessé, ez utóbbiak lefelé húzzák az adatot, ám még így is az említett 9,2 százalék jön ki átlagként. Az Android ugyanitt 70 százalék felett uralkodik, az iOS 16 százalékot birtokol, míg a BlackBerry visszaesése folytatódik, hiszen a kanadai cég szoftvere már csak mindössze 2,4 százalékot tud megtartani.


A Softpedia eközben arról számolt be, hogy egy céges megbeszélésen a Microsoft berkein belül megnevezték a leggyorsabban fogyó Windows Phone okostelefont, amely ráadásul egyben az utóbbi hónapok legnépszerűbb Windows-os készülékének is bizonyult. Ez nem más, mint a Nokia Lumia 520, amelynek ára mindössze 79 dollár (illetve 99 font) - a telefon más források szerint az összes, jelenleg piacon lévő Windows Phone készülékek 20 százalékát teszi ki. Nyilván erre is építene a szoftvercég a Nokia telefonos részlegének felvásárlásával, immár a Lumia márkanév nélkül.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy már készül a frissítés, amely Lumia 525 néven mutatkozna be október 22-én. Ezt eddig a Glee kódnéven emlegették a jól értesültek, ám egyelőre sem képek, sem további részletek nem állnak rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #18
    "briella"-nak:

    A hétvégén volt alkalmam jobban "átrágni" magam egy 520-ason. Több appot is telepítettem, de már eredetileg is jónéhány plusz applikáció volt telepítve rá. A szoftver verziók legtöbbször az 1.0.0 környékén mozognak, vagy az alatt. Kétségtelen, kevés van belőlük. Különben stabil és gyors a telefon alapszoftvere. De a szinte "BETAS"-nak tekinthető plusz "app"-okkal sem volt ezen 2 nap alatt semmi problémám. A menűrendszer a végletekig logikus és letisztult. Minden beállítás, alkalmazás könyedén elérhető benne.

    Ami nem tetszett..., a telefon és a PC szinkronizálás megoldása. (USB-n majd SkyDrive közbe iktatásával próbáltam.) Roppant fapados, és szinte nincs mit beállítani. Nem is működött korrekten. (64 Bit-es Win7 volt a "partner" rendszer.) Gyakorlatilag kevéssé használható, - bár az ember elvárná a két rendszer azonos gyártójától, hogy jobban és paraméterezhetőbben együttműködjenek. A SkyDrive megoldás szintén fapad, és ezer "sebből" vérzik. - Egy elfogadható időn belül egyetlen telefonon lévő képet sem sikerült szinkronizálnom (azaz felhősítenem") vele, bár stabilan használta a Wi-Fit. (Azt is elfogadom, hogy ez saját hálózati "környezet-fűggő" is lehetett.)

    Ha 3D-s képességre lenne szükség, ez egy "olcsó" telefon, ne nagyon reménykedj benne. (Próbáltam a 3D-s térkép-megjelenítést,- és persze ezzel együtt egy komolyabb hardveres teljesítményt igénylő alkalmazást, a "Here City Lens" telepítésével kipróbálni, de a telefon elutasított, azzal, hogy a hardver nem alkalmas a futatására, azaz az alkalmazás nem telepíthető az 520-ra. A többi klasszikus "Here" térkép applikáció viszont jól használható.) 512MB memória viszont nem volt érezhetően kevés, bár emiatt tartottam némi "lagolástól", de nem volt ilyen! - Az is igaz, gondolom nem annyira játék "platform", mint amennyire telefon. Kérdés kinek milyen hardveres-szoftveres képességekre van szüksége egy okostelónál. Mindent összevetve, a választása egy jó kompromisszum, szerethető és használható "okos". (Csak a szinkronizálás nehézségeit tudnám feledni.)
  • tomboy013 #17
    Nem javaslom az ilyen árkategoriájú andridos telefonokat. Egyik ismerősöm most vett nemrég lumia 520-at és neki nagyon bejön. Szép zökkenőmentesen megy rajta a rendszer és stabil is. Hasznalhatóság terén még a drágább droidos telókat is kenterbe veri.
  • asysoft #16
    Azért szerencsére csak internet eléréssel nem tud sok kártékonyat kezdeni a szoftver írója (max használati statisztikákat töltöget), de e téren pl erősebb iOS-nél a biztonság (ott nem kérdezget rá). Egyébként értem amit mondasz, pár éve én is belefutottam ebbe, de most meg nem tudnám mondani, mivel is volt pontosan probléma:)
    Szerintem a mostani jogosultságrendszerrel az a fő gond, hogy "mindent vagy semmit" alapon működik. Ha akarsz egy kis kényelmi funkciót tenni a szoftveredbe, ami amúgy nem érintené az alkalmazás fő funkcionalitását (mittudomén, pl csevegőszoftvernél saját pozíció megosztása), akkor nincs arra lehetőség, hogy ezt a felhasználó futásidőben elutasítsa, de a szoftver gond nélkül üzemeljen tovább. (Ha jól tudom, Google álláspontja szerint rosszabb ez a rákérdezgetés, mint a telepítéskor feldobott permission-list, de szerintem tudatosság miatt is ez lenne a szerencsésebb.)
  • briella #15
    Sziasztok! Segítseketek egy kicsit!:)
    A Media Markt weboldalán kinéztem egy a Win-es telefont, ami nagyon tetszik. (http://www.mediamarkt.hu/mcs/product/NOKIA-Lumia-520-k%C3%A1rtyaf%C3%BCggetlen-okostelefon-fekete,103952,459064,884126.html?langId=-19&et_lid=94&et_cid=71&et_sub=1119983_MMHU+Home)

    Csak közben kicsit elbizonytalanodtam, hogy végül is melyik a jobb választás, ez, vagy valamilyen hasonló kategóriás android.

    Ti melyiket ajánljátok inkább?
  • fergusonpapa #14
    Ingyenes app droidon? cserébe 100 reklámot dob a pofádba. :D

    És jönnek még mindig a dühös madarakkal, androidra más játék nincs? :D Már böngészőn is tudok ingyen játszani vele reklám nélkül most akkor a böngészőm jobb mint a droid? :D Pedig a chrome is google termék.

    Amúgy windowsnak még mindig silány az app kinálata , lassan 2014 van de ilyen gyér paletátt rég nem láttam. Jutalmazni kéne a fejlesztőket és versenyeket csinálni mert amíg nincs app nem fognak azért hozájuk átmenni hogy legyen egy okostelefonjuk de nem tudják mivel kihasználni eme lehetőségeket..
  • torreadorz #13
    A probléma inkább a jogosultsági rendszer androidon. Pl. reklámot akarsz rakni a programodba egyből full internet access jog kell máskülönben nem megy. Innentől kezdve meg kuka az egész, letöltesz egy zseblámpa programot és jogosan teszed fel a kérdés hogy miért is kell neki teljes internetelérés ez csak egy zsemblámpa. A fejlesztő meg megint nem tud mit csinálni, ha reklámot akar megjeleniteni ezt kell kérnie máshogy nem megy.

    És van még egy tucat ilyen amikor egy programnak látszólag értelmetlen jogosultságokat kell kérnie mert a google úgy oldott meg valami tök triviális és veszélytelen dolgot hogy ahhoz még az atyauristen engedélyt is el kell kérni...
  • asysoft #12
    Ez eddig oké, viszont honnan tudod pl egy lockscreen értesítés kezelő widgetnél, hogy tényleg csak a fő funkciók megvalósításához használja a jogosultságait, és nincs semmi huncutság a háttérben? Míg Nexusom volt, már-már paranoid voltam ezzel kapcsolatban, alig volt rajta 1-2 app. Továbbra is tartom, hogyha lenne szűrés a store-ba való feltöltéskor, biztonságosabb lenne a helyzet, és azt ne mondja senki, hogy egy ilyen "malware keresés" csorbítaná a szabadságát.
    Másik meg, hogy mindig a felhasználó a leggyengébb láncszem, Windowsos malwarek döntő többsége is felhasználói beavatkozással terjed. Egy átlagfelhasználó nem nagyon fog azon agyalni, hogy az éppen telepíteni kívánt játéka miért kér netet (reklámhoz), úgyis úgy van vele, hogy megbízható helyről tölt, nem lehet gond.
  • sanyicks #11
    nem kell érteni a biztonságban androidozáshoz semmihez, csak OLVASNI kell és gyanakodni mielőtt elfogadod hogy egy fingóapp miért is akar a telefonhívásokhoz hozzáférni, meg a tárhelyhez meg, miért akar üzenetet küldeni, és netet használni, stb.
    Csak a legtöbb nyomi reflexből nyom az elfogadomra, egy betűt nem olvas el abból amit elfogad.
  • Devilman89 #10
    Az IOS a legbiztonságosabb platform... ugyebár vízállóvá teszi az apple cuccokat :D
  • tomcsa4 #9
    Na nagyokos. Szerinted melyik a járható út. Leszarom a biztonságot és majd megoldja sok millió ember magának, ha ért hozzá, ha nem. Vagy. Én megoldom a sok millió embernek a biztonságot, akár a termék használatának szabadságától is megfosztva a szerencsétleneket, mert a userek között ugyan úgy van IT-szakértő, asztalos, hentes, nyugdíjas stb, akik vagy értenek hozzá vagy nem. Legtöbbször nem (még az IT-szakik között is van pár balfék).

    Asztali gépeknél detto ez a helyzet. Meg mindenhol a világban. Az autóba is bele tesszük a biztonsági övet és rákényszerítjük a használatára az embereket. Lehet hogy valaki frappánsabban megoldaná, de sokan nem képesek rá.