Szekeres Viktor

Csökken vagy nő idén a 100 milliós filmek tábora?

Amerikában a 100 millió dolláros bevétel egyfajta bűvös határnak számít, s egyelőre bizony még mindig nem tűnik biztosnak, hogy sikerül-e 2012-nek több blockbustert produkálnia, mint 2011-nek.

Bár nyilvánvalóan manapság egy 100 milliós bevétel Amerikában nem ugyanazt jelenti, mint 10 vagy 20 évvel korábban, de a blockbuster-határt még mindig elég fontos mérföldkőnek számít. 2007-ben 28, 2008-ban 29, 2009-ben 32, 2010-ben és 2011-ben pedig 30-30 filmnek sikerült ezt meghódítania. Idén azonban egyelőre még csak 26-nál tart a 100 millió dolláros bevételt elérő filmek számlálója, ami némiképp visszaesést jelenthet első pillantásra.

De természetesen ez nem jelenti azt, hogy csak 26 filmnek lesz meg idén a 100 millió dolláros amerikai bevétel, hiszen a Django elszabadul és a Nyomorultak pár nap alatt elért majd 70 milliós sikeréből következik, hogy a napokban két újabb filmet köszönhetünk a legnagyobb sikerek között, s várhatóan a most 90 milliós Ötök legendája is elérhet újabb tíz millió dollár bevételt - ugyanez a 91 milliós Kényszerleszállástól már csodaszámba menne. Ezeken kívül már csak a jelenleg 44 milliónál tartó Jack Reachernek, valamint az eddig 30 milliós bevételt produkáló Parental Guidance-nek van némi esélye a 100 millióra "hátszél" nélkül, de csak remek közönségreakciós esetén.

Az a bizonyos hátszél természetesen az Oscar-díjat jelenti, ugyanis a sok jelölés általában meg szokta lódítani a filmek bevételeit. Más kérdés, hogy tavaly egy filmet sem tett 100 millióssá az Amerikai Filmakadémia, így idén sem biztos, hogy érdemes ebben reménykedni. A nagy Oscar-esélyesek közül ráadásul idén a Lincoln és az Argo-akció már átlépte bevétel tekintetében a százmillió dollárt, így mondhatni az egyelőre öt moziban játszott Zero Dark Thirty jöhet szóba, valamint a Pi élete, mely már kifele tart a top 10-ből, de a 85 milliós eddigi bevétele mindenképp megsüvegelendő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!